VUCIC – MERKEL 13.4.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Berlin, gde ga je, ispred sedišta šefice nemačke vlade, dočekala kancelarka Angela Merkel. Kako je i najavljeno, Vučić i Merkelova su pre sastanka dali izjave medijima  

 

Veoma je važno da imamo intezivnu komunikciju i razgovore o kursu reformi u Srbiji, kazala je na početku obraćanja Merkel.– Mi želimo da doprinesemo ovim susretom rešenju, ma koliko ono nekada bilo teško – rekla je Merkel.Nemačka kancelarka je istakla da Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosova, ali i BiH.Vučić je naglasio da je Srija posvećena miru i stabilnosti i da bi bilo kakav sukob na Balkanu vratio naše zemlje i narode 100 godina unazad.

– Daćemo sve od sebe da se tenzije i bilo kakva destabilizacija izbegnu po svaku cenu – poručio je Vučić.Da nije bilo ogromne pažnje i odgovornosti Angele Merkel, mi bi imali mnogo više kria u prethodonom periodu, kazao je predsednik Srbije i zahvalio se nemačkoj kancelarki na tome.– Mi sa velikom pažnjom slušamo i želimo da čujemo stavove kancelarke Merkel – izjavio je Vučić.

Evropski put je od vitalnog značaja za nas i moraćemo da donosimo brojne teške i bolne odlukeako želimo članstvo u EU. Da li će to biti 2025. ili u neko drugo vreme zavisi najviše od nas i sprovođenja reformi, ali i od drugih stavri u regionu.

Predsednik Srbije je uputio veliku zahvalnost Merkelovoj na zainteresovanosti i ličnoj ogromnoj pažnji koju poklanja Srbiji i regionu, uz ocenu da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner.– U bilatrelnim odnosima napravili smo krupne pomake napred – rekao je Vučić i naveo da je prošle godine trgovinska razmena dve zemje dostigla 4 milijarde i 343 miliona evra, da je uvećana u prva dva meseca ove godine za 12,6 odsto.
Kako kaže, može se očekivati da do kraja2018. godine dostigne i čitavih pet milijardi evra.

– Nemačka je za Srbiju najvažniji partner i najznačajnija zemlja u EU – konstatovao je Vučić.

Vučić je primetio da loše vesti u Srbiji, kaoi u velikom broju drugih zemalja, dominiraju iako su juče, na primer, u Srbiji postavljena dva kamena-temeljca za dve nove nemačke fabrike.– Dominiraju te lošije vesti o nedovoljnoj stabilnosti. Verujem da ćemo uz nemačku i evropsku pomoć moći sve to da prevaziđemo i građania garantujemo sigurnu budućnost-  rekao VučićInae, ovo je drugi sustret Vučića i Merkelove, koja je uputila predsedniku Vučiću novi poziv za razgovor, nakon susreta, krajem februara, takođe u Berlinu. – Tokom zajedničkog ručka posebno će se razgovarati o bilateralnim odnosima, kao i reagionalnim pitanjima, ali i evropsko-političkim temama – najavljeno je iz kancelarkinog kabineta.

Predsednik Srbije je uoči uta rekao da računa na ne lake razgovore, te da od kancelarke želi da čuje kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, sveukupne regionalne odnose, ali i da traži podršku u otrazi za kompromisom za Kosovo i Metohiju. Na aerodromu u Berlinu Vučić je dočekan uz vojne počasti.Tamo ga je sačekao pocasni špalir nemačke vojske i ljudi iz protokola nemačke kancelarke. 

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI