VUČIĆ I PALMER RAZMENILI TEŠKE REČI OKO KOSOVA

Mesec dana posle posete Vesa Mičela, još jedan zvaničnik SAD, Metju Palmer, boravio u Srbiji. Razgovor sa Vučićem proteko je u neprijatnom tonu, razmenjene teške reči o KiM, pišu Novosti

 

Nestrpljivost prištinskih saveznika, predvođenih Vašingtonom, da zaokruže projkat kosovske nezavisnosti sve je veća, a samim tim sve su otvoreniji i pritisci na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića. To pokazuje i da su u nepunih mesec dana Beograd “pohodile” dve perjanice administracije DonaldaTrampa zadužene za ovaj region, s ciljem da našim vlastima predoče tvrde pozicije SAD kada je reč o KiM.Posle ogoljenog nastupa zamenika državnog sekretara Vesa Mičela, koji je sredinom marta usred Beograda zazvečao oružjem “kosovske vojske”, tražeći njeno formiranje, u četvrtak je sastanke sa srpskim državnim vrhom imao još jedan visoki vašingtonski diplomata.Sa očiglednom namerom da se srpski državni vrh drži pod stalnom tenzijom, etju Palmer, vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, prema našim informacijama, imao je zadatak da Beogradu pošalje sličnu poruku kao i njegov prethodnik – da je Zajednica srpskih opština najviše što Srbija može da dobije na KiM.

Kako saznaju Novosti, razgovor Palmera i predsednika Vučića protekao je u neprijatnom tonu, razmenjene su oštre reči, a šef srpske države nije se ustezao da otvoreno iznese čvrste pozicije Srbije kad je reč o KiM. Prema saznanjima “Novosti”, Palmer je pomenuo i čvrste veze između Beograda i Banjaluke.– I pored neslaganja u stavovima o KiM, u otvorenom razgovoru, predsednik Vučić i Palmer saglasili su se da je normalizacija odnosa Beograda i Prišne od ključne važnosti ne samo za proces pridruživanja EU, već i za regionalnu stabilnost i buduće blagostanje i prosperitet naroda u regionu – saopšteno je iz Predsedništva, posle susreta Vučića i Palmera.Dvojica sagovornika saglasili su se da je sada ključni period za budući razvoj Srbije, posebno kad je Uniji. Palmer je obećao kontinuiranu podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Predsednik Vučić i Palmer saglasili su se da su miroljubivi razgovori i puna primena postignutih dogovora ključni za postizanje održivog rešenja.

Vašingtonski diplomata sreo se i sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, sa kojom je imao verbalni okršaj oko kosovskog pitanja na marginama Investicionog samita o Zapadnom Balkanu, nedavno održanog u Londonu.Premijerka Brnabić i sada je sagovorniku izrazila snažan protest povodom hapšenja direktora Kancelarij za KiM Marka Đurića i napada na srpske zvaničnike, civile i novinare od strane prištinske policije. Ona je takođe istakla da Srbija od međunarodne zajednice očekuje osudu nasilja prištinskih bezbednosnih snaga.O dramatičnim dešavanjima na severu KiM i upadu i nasilju ROSU u Kosovskoj Mitrovici, Palmera je učetvrtak iz prve ruke obavestio i Marko Đurić. Oni su se saglasili da nesporazume treba rešavati dijalogom i da provokacije nisu u funkciji regionalne stabilnosti.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI