PROVIZIJE NA BANKOMATIMA

Ukoliko podignete 500 dinara gotovine sa debitne kartice na bankomatu koji ne pripada vašoj banci, platićete 150 dinara proviziju, a sa kreditne 300. Još gora situacija je ako podižete gotovinu u inostranstvu

 

Potreban vam je keš, a u blizini nema bankomata ili ekspoziture vaše matične banke. To što ste prinuđeni da podignete gotovinu na nekom drugom bankomatu moraćete da platite, i to bar 150 dinara po transakciji. Što se iznos podignutog novca povećava, raste i ta nadoknada, ali su sve banke odredile donju granicu zatu proviziju. Tako će 150 dinara da plati i onaj koji podiže 500 dinara, ali i onaj ko uzima 5.000. Kada prevedemo to u procente, provizija za 500 dinara keša je neverovatnih 30 odsto!

Građani moraju da povuku prvi potez i promene banku koja im naplaćuje visoke provizije
Dušan Uzelac, Kamatica

Još gore od same činjenice što vam naplaćuju tu proviziju je to što vi zapravo ne znate koliko je to novca sve dok ne dobijete izvod iz banke. Jer na potvrdi koju uzmete na bankomatu taj iznos nigde nije prikazan već samo suma koju ste podigli. A upravo ta naknada je presudna na kom bankomatu će biti uzet novacU većini poslovnih banaka u Srbiji ta provizija iznosi dva odsto od podignute sume, a gorepomenuti minimalni iznos se kreće od 100 do 220 dinara. Ukoliko ne vodite računa o tome gde podižete novac i ako vam korišćenje tuđih bankomata postane stalna praksa, za to ćete izdvajati mesečno i po nekoliko hiljadadinara.

SAVETI ZA KORIŠĆENJE KARTICA

– Podižite novac isključivo sa bankomata vaše banke
– Podižite novac debitnim karticama, jer banke naplaćuju naknade za podizanje gotovine kreditnim karticama, čak i na svojim bankomatima
– Ukoliko koristite kreditne kartice pri kupovini, ne podižite gotovinu sa bankomata, već koristite kreditne kartice za plaćanje, jer banke ne naplaćuju proviziju za korišćenje kreditne kartice za plaćanje, dok za podizanje novca kreditnom karticom sa bankomata naplaćuju provizije
– Ukoliko već morate d koristite usluge banke koja nije izdavalac vaše kartice, koristite bankomat, jer su naknade za podizanje novca na šalteru druge banke veće nego na bankomatima

Još gore vam se piše ukoliko novac sa svog računa podižete u inostranstvu. Modeli naplate provizije su različiti. Tako će vam, na primer, Sosijete ženeral naplatiti pet evra fiksno, dok u Rajfazenu to obračunavaju drugačije – tri evra plus jedan odsto od transakcije. To znači da, ako podižete 100 eva sa računa, kod ove banke će vas koštati četiri evra. Kod većine banaka taj trošak je od dva do tri odsto od transakcije, a minimum je tri evra. To znači da, ukoliko podižete 10 evra sa bankomata, provizija će vam biti čak 30 procenata.odizanje keša sa kreditne kartice je još veća utopija. Banke vam u tim slučajevima keš naplaćuju i kada podižete novac na matičnim bankomatima, a još gore je ako to radite na automatima drugih banaka. Treba imati u vidu da se te provizije obračunavaju mimo kamata koje podrazumeva svaka kreditna kartica. Prvizije se u ovim slučajevima kreću uglavnom oko tri odsto, a takođe su propisani i minimalni iznosi, koji su dvostruko veći nego kada je reč o debitnim karticama. Tako ćete u većini banaka morati za to da izdvojite minimum 300 dinara, što na iznos od 500 dinara izraženo u procentima iznosi neverovatnih 60 odsto.

Kada govorimo o kreditnim karticama u inostranstvu, koristite ih samo ako baš morate jer će vas i tu odrati sa provizijama, gde su minimalni iznosi uglavnom oko tri evra. U tim slčajevima imamo primer i NLB bake, koja ovu uslugu naplaćuje 850 dinara fiksno, što je nešto više od sedam evra.Dušan Uzelac sa finansijskog portala “Kamatica” savetuje građanima pre svega da ne podižu novac kreditnim karticama.

– Najskuplje što možete da uraditejeste da kreditnom karticom podignete novac sa bankomata. Ona je namenjena za kupovinu, a podizanje novca će vam biti skupo naplaćeno provizijom od tri do pet odsto – objašnjava Uzelac.On napominje da ima dosta naknada koje se naplaćuju u Srbiji, a nema ih nigde. Građani moraju da povuku prvi potez i promene banku koja im naplaćuje visoke provizije, koje se često razlikuju i do nekoliko puta od bane do banke – navodi Uzelac.

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga propisao je da sve tarife, naknade i provizije banaka moraju biti jasno i javno iskazane.– Banke su, međutim, otišle u drugu krajnost i sada postoje čitave knjige sa tim naknadama, a ko ima vremena da to čita. U svakoj banci imate neku takvu knjižurinu na pultu – dodaje on.To što nas banke deru na podizanju gotovine na bankomatima samo je jedna u nizu provizija na kojoj debelo zarađuju. Banke u Srbiji stanovništvu naplaćuju više od 250 naknada. Prema podacima Agencije za privredne registre, banke su prošle godine na ime raznih naknada i prizija naplatile ukupno 51 milijardu dinara. Kada se od toga oduzme skoro 16 milijardi dinara provizija koje su banke imale kao trošak, dobija se neto rezultat od 35,3 milijarde dinara čiste zarade od raznih naknada.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI