POCELA LEDENA NEDELJA

Sneg će danas neprekidno padati svih 24 sata u celoj zemlji, najgore na jugu zemlje i u Šumadiji. Hladno vreme i debeli minus zadržaće se do četvrtka, kada kreće otopljavanje

 
Ugrožena bezbednost
Danas će u celoj Srbiji na snazi biti crveni meteoalarm, što označava posebno opasno vreme po bezbednost ljudi
Đorđe Đurić, “Weather2Umbrella”

Sibirski ledeni talas stigao je juče u Srbiju i pred nama su četiri najhladnija dana ove zime, kažu meteorolozi! Danas se očekuje prava mećava širom zemlje, sneg će vejati neprekidno 24 sata! Napadće do 20 centimetara u nižim predelima, najviše na jugu Srbije i u Šumadiji, dok se na planinam očekuju pravi smetovi!Izuzett (pogledajte tekst sa strane)

Meteorolog “Weather2Umbrella” Đorđe Đurić upozoraa da će danas u Srbiji pasti ubedljivo najviše snega ove zime.

Nagle promene vremena pogubne za zdravlje ljudi

Naglo zahlađenje,pa otopljenje koje je pred nama, sa temperaturnim razlikama od tridesetak stepeni, pogubno utiču na zdravlje ljudi. To su idealni uslovi za širenje virusa gripa, ali i za pogoršanje zdravlja kod hroničnih bolesnika.
– Ovo vreme ne može nikome da prija, jer je veliki šok za organizam kada iz ledenih dana pređete na plus 10 ili 20, kao što najavljuju meteorolozi! Stalne promene vremena idealne su za širenje virusa i infekcija, pogotovo što su i deca krenula u školu. Svakako, zbog naglih promena na oprezu bi ajviše trebalo da budu oni sa bolestima srca, krvnih sudova i pluća, a onda i trudnice, stariji od 65 godina. Ovakvo vreme ne prija ni potpuno zdravima… Zato svi treba da slede savete lekara, hrane se zdravo, odmaraju i oblače se shodno vremenskim uslovima – kaže dr Nevenka Dimitrijević.

– Sneg će vejati 24 sata bez prestanka, pa se očekuje da padne do 20 centimetara snega, na planinama i mnogo više. Najgore će biti na jugu zemlje i u centralnim krajevima, pre svega u Šumadiji. Duvaće izuzetno jak istočni vetar, koji će temperaturu narednih dana spuštati i do minus 16. Uz to, oluja košava praviće i snežn nanose, pa se očekuje i kolaps u saobraćaju. Dakle, pred nama je prava zima, kakvu ove sezone još nismo osetili i trajaće sve do četvrtka, kada se očekuje i najhladnije jutro ove nedelje – upozorava Đurić.

Kolaps u saobraćaju
Olujna košava praviće i snežne nanose, a moguć je i led na putevima, pa se očekuje i kolaps u saobraćaju
AMSS

Prema njegovim rečima, zbog veoma opasnih vremenskih nepogoda danas će na snazi biti i crveni meteoalarm.

– Zbog najavljenog snežnog nevremena, obilnih padavina, niskih temperatura i jakih olujnih udara košave, meteorološke službe izdale su crveni meteoalarm, koji će važiti za celu Srbiju. On označava veoma opasno veme, koje može prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma rizično po bezbednost stanovnišva. Očekuju nas vremenske promene koje zahtevaju opreznost. Na sreću, mećava će se primiriti već u utorak, kada će na snazi biti žuti i narandžasti meteoalarm, koji predstvaljaju potencijalno opasno vreme – objašnjava naš sagovornik.

Zbog najavljenog zimskog kolapsa upozorenje za sve učesnike u saobraćaju izdao je i Auto-moto savez Srbije (AMSS)!

Nikome ne prija
Ovakvo vreme ne prija ni potpuno zdravima
dr Nevenka Dimitrijević

– I pored stalnih intervencija putara na kritičnim deonicama, jak mraz i jutarnje niske temperature mogu svaku iole vlažnu deonicu puta da prekriju ledom ili poledicom. Osim toga, najavljene snežne padavine mogu doneti novi snežni pokrivač na putevima. Zato apelujemo na vozače da na put ne kreću bez obavezne zimske opreme, ali najbolje je uopšt ne putovati bez preke potrebe. Po ovakvim vremenskim uslovima neophodno je prilagodii brzinu kretanja uslovima na putu i držati što veće rastojanje između vozila. Takođe, zbog nanosa snega i poledice, treba izbegavati nagla skretanja, kao i nepotrebna ubrzanja i iznenadna kočenja – ističu u AMSS.

Kakav preokret: A već početkom marta + 20!

Ledeno vreme trajaće do četvrtka, nakon toga sledi nekoliko dana otopljavanja, a zatim i potpuni preokret – već oko 5. marta temperature će ići i do 20 stepeni!
– Vreme je potpuno poludelo, kako drugačije objasniti činjenicu da će se temperatura za samo pet dana okrenuti za čitavih 36 stepeni! U četvrtak, na kraju ledenog talasa, ujutru će biti – 16, a zatim keće otopljavanje koje će trajati do vikenda, sa temperaturama do deset stepeni. Međutim, već prvi dana sledeće nedelje stiže nam pravo proleće, temperature će ići i do + 20, najavljuje Đorđe Đurić.
On kaže da ni tada vreme neće biti sunčano, već će se smenjivati oblačni i kišoviti periodi.
– Mart će biti veoma promenljiv, sa dosta padavina, pa bez obzira na prolećne temperature, to neće biti baš pravo proleće. Ipak, od četvrtka je gotovo sa zimom, jer posle toga više neće biti snega, niminusa – dodaje Đurić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI