MARKO ĐURIĆ: Srbija nije dobila podatke iz istrage o ubistvu Olivera Ivanovića

Beograd nije dobio nijednu informaciju iz istrage o ubistvu Olivera Ivanovića, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić

 

Na tvrdnje iz Tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici d su spremni da sarađuju sa Beogradom i da su informacije iz istrage prosledili Beogradu, Ðurić kaže da je razgovarao sa predstavnicima svih državnih organa i ništa nisu dobili od Prištine.
 – Mene takve tvrdnje zabrinjavaju, jer u Beogra ništa nije stiglo. Razgovarao sam sa pravosudnim organima, predstavnicima ministarstva i ništa nisu dobili od Prištine. To govori o karaktru istrage –  rekao je Ðurić za RTS.

Govoreći o izveštaju Antonija Guterasa koji će danas biti pred Savetom bezbednosti UN – opomene Prištini i zahtev da se otkriju ubice Olivera Ivanovića, Ðurić kaže da samo održavanje sednice Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji užasno nervira separatiste u Prištini, jer to dokazuje da na KiM ništa nije rešeno.
– Iako su jednostrano pokušali da reše status, još uek na nivou svetskih orgnizacija ta tema nije regulisana kako njima odgovara. Za nas je to prilika da iznesemo istinu o tome šta se tamo dešava, o položaju našeg naroda –  naglasio je direktor Kancelarije za kiM.
Govoreći o Strategiji o proširenju EU, on je rekao da je to dobra i važna vest za Srbiju i da pokazuje da porastao ugled naše zemlje u Međunarodnoj zajednici i da sada zauzima bolje mesto.
 – To mnogo znači po pitanju naše borbe za očuvanje KiM, zato što jača Srbiju u Evropi i znači da imamo veći kapacitet. Nije čudo što su Prištini pomalo ljubomorni n sve to –  rekao je Ðurić.

On je naglasio da je to rezultat politike koju vodi predsednik države i Vlada Srbije, te da je dobar odnos sa EU važan zbog ukupnog spoljno političkog položaja Srbije, zbog ekonomije, investicija.
Dodaje i da bi voleo da se Zajednca srpskih opština mnogo češće pominje u međunarodnim krugovima.
Upitan da li su problemi Srba na KiM mogli ranije da budu rešeni ranije, pre posete predsednika države, on je rekao da je u prethodnom periodu urađeno mnogo toga.

 – Poseta predsednika je za njih značila da je Srbija sa njima, da će imati podršku da ostanu i opstanu. Za ostatak Srbije da ljudi sa KiM dobiju lice – ime i rezime, kao što je mali Vasilije, Dubići, Milan Kovačević. Pokrenuo se talas solidarniosti, što je veoma važno –  naglasio je Ðurić.
On je podsetio da je država u prethodne četiri godine izgradila ili obnovila 42 crkve i manastire na KiM, da je urađeno novo porodilište, bolnica, domovi zdravlja, ambulante, mnigo novih škola
 – U prethodne četiri godine završili 888 kuća i stanova za naše ljude na KiM. Udvostručićemo naše napore u 2018. godine, jer će osim državne pomoći i pojedinci –  zaključio je Ðurić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI