KAKO NAM KRADU NOVAC NA BANKOMATIMA

Ukoliko želite da proverite koliko novca imate na računu a da ne čekate satima u redu, to možete učiniti na bankomatu, što će vam se naplatiti od 10 do 30 dinara, u zavisnosti o kojoj banci je reč

 
Banka čini sve da zaradi gde god može. I ukoliko ne reagujete na rast provizije, ona će neosetno povećavati naknade
Dušan Uzelac, Kamatica

Redovi u bankama, prouzrokovani malim brojem službenika, naterali su mnoge da se okrenu bankomatima ili mobilnom bankarstvu, bar za one usluge koje je moguće obaviti na taj način. Kako smo već pisali, klijenti su se između ostalog žalili na višesatno čekanje u Unikredit banci, koja pokušava da natera klijente da što manje poslova obavljaju u ekspozituri. Ali da to nije samo stvar rasterećenja već i profita, ukazao nam je Nikola Kovačević iz Kragujevca.

15 dinara košta provera stanja u Unikredit banci

– Trudim se da koristim sva raspoloživa sredstva kako ne bih gubio vreme u čekanju u redovima. Sve što mogu plaćam onlajn, a novac podižem na bankomatu. Tamo i proveravam stanje na računu. Na mesečnom izvodu su mi se u nekoliko navrata pojavili troškovi od 15 dinara. Ispostavilo se da svaki put kada na bankomatu proverim koliko novca imam na računu, Unikredit banka mi za to naplati 15 dinara. Da napomenem, na šalteru je to besplatno. Dakle, to što izbegavam čekanje u redu košta me 15 dinara – priča naš sagovornik i dodaje da mu ova banka naplati i kada putem SMS poruke proverava stanje

– Ne radi se o novcu, to je zaista smešna cifra, ali je s druge strane bezobrazluk. Banke su postale nemilosrdne. Više ne možete besplatno znati ni koliko imate novca na svom računu! Naravno, veliki broj građana korisnika ove banke za ovu “dažbinu” sazna tek kada dođe na bankomat ili prouči mesečni izvod, kao ja. Očigledno su odlučili da svoje klijente “deru na sitno”, jer ko će da menja banku zbog 15 dinara. A pretpostavljam da ni drugi nisu ništa bolji – poručuje Nikola.

Šta nam sve uzimaju

* Banke u Srbiji stanovništvu naplaćuju više od 260 naknada
* Banke su prošle godine na ime raznih naknada i provizija naplatile ukupno 51 milijardu dinara
* Kada se odbiju troškovi, čista neto zarada od provizija je 35,3 milijarde dinara

I bio je u pravu. Unikredit banka nije usamljen slučaj. Naplaćivanje provere stanja na bankomatima zatekli smo i u Vojvođanskoj banci, kod koje ova usluga iznosi 10 dinara. U Sosijete ženeral banci ćete moći da se informišete o stanju na računu besplatno tri puta u toku meseca, dok se svaki sledeći upit naplaćuje 15 dinara.

Prema tarifniku NLB banke, ova usluga se naplaćuje 30 dinara. U Prokredit banci će vam ovu uslugu naplatiti kao i u većini gorepomenutih banaka, 15 dinara po upitu.

Dušan Uzelac, urednik finansijskog portala “Kamatica”, objašnjava da Zakon o platnim uslugama ne štiti klijente po pitanju ovih ili sličnih naknada.

– Nije određeno šta banke smeju da naplaćuju. Same određuju provizije i o tome jednostavno obaveštavaju klijente. Ali to obaveštenje može da bude na 50 strana na sajtu banke. Ovakvu beskrupuloznost mogao sam da očekujem na početku rada stranih banaka, ali posle toliko promena koje im je nametnula NBS, nisam očekivao da će i na ovakav način da zarađuju na klijentima. Banka čini sve da zaradi gde god to može. I ukoliko ne reagujete na rast provizije, ona će neosetno povećavati naknade. Zato savet, kad god vam povise iznos naknade, menjajte banku – rekao je Uzelac.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI