EUROBANKA PREVARA MASTERKARD

Master kartica mi je bila u novčaniku, u torbici. Nisam je ni prineo terminalu, a sa računa mi je skinuto 98 dinara za kartu za prevoz, priča Nikola Š. U “Masterkardu” tvrde da je tako nešto nemoguće

 
Niti sam prislanjao karticu automatu, niti imam aplikaciju na telefonu. Uz sve to, imam “bus plus” karticu, tako da nemam razloga da plaćam prevoz na ovaj način
Nikola Š.

Budite oprezni sa master beskontaktnim karticama, možete imati nepredviđene troškove. Na to upzorava Beograđanin Nikola Š., koji je mimo svoje volje platio kartu u autobusu, a da je to saznao na osnovu SMS poruke.– Torbica u kojoj mi je novčanik sa novcem i karticama bila mi je ispod ruke. Telefon mi je bio u ruci kada mi je stigla poruka da mi je sa računa skinuto 98 dinara. Pisalo je da mi je skinuto na POS termialu javni prevoz. Niti sam prislanjao karticu utomatu, niti imam aplikaciju na telefonu. Uz sve to, imam “bus plus” karticu, tako da nemam razloga da plaćam prevoz na ovaj način. Iskreno, nisam ni znao da tako može da se plati karta. Dodatno me je zbunilo što mi je sa računa skinuto devet dinara više nego što košta karta – kaže Nikola.

9 dinara je skuplja karta ako plaćate karticom

Kako bi pokušao da reši misteriju, obratio se službenicima Eurobanke, koja mu je i izdala karticu.Otišao sam u Eurobanku da mi kažu o čemu je reč. Radnica na šalteru je bila zbunjena,kaže da tako nešto vidi prvi put. Umešala se šefica, koja mi je rekla da mi je validator skinuo novac za kartu. Na moje pitanje kako se to dogodilo kada nisam prineo karticu automatu, rekla je da pretpostavlja da sam prošao pored validatora, a kartica je osetljiva. Uopšte mi nije jasno kako je moguće jer, ponavljam, kartica mi je bila u novčaniku, novčanik u torbici, a torbica ispod ruke. Da se razumemo, nije reč o 100 dinaa, već se pitam da li svaki put kad prođem sa ovom master karticom pored nekog terminala, bilo u prevozu ili prodavnici, može da mi skine neki novac – pita se naš sagovornik.

Provizija Masterkardu

Na naše pitanje zašto je prilikom ovog načina plaćanja karta skuplja devet dinara od redovne cene, kao i kome ide ta provizija, kažu:
– Rešenjem o utvrđivanju cene usluga prevoza u javnom linijskom prevozu putnika, predviđena je mogućnost dodavanja fiksne naknade na cenu karte, ukoliko se plaćanje izvršava platnim beskontaktnim karticama, u maksimalnom iznosu od 15 odsto u odnosu na definisanu cenu karte. Na osnovu mogućnosti predviđene rešenjem, definisana je fiksna naknada od devet dinara u slučaju plaćanja karata u gradskom prevozu putem beskontaktnih kartica. Ova naknada pokriva troškove procesiranja transakcije i troškove uspostavljanja jednog ovakvog sistema.

Iz Eurobanke nismo dobili odgovore na pitanja povodom ovog slučaja. U “Masterkardu” tvrde da je tako nešto nemoguće. Na naše pitanje da li znači da svako ko poseduje ovu karticu ne sme da se ni po koju cnu približi automatu kako ne bi mimo svoje volje ostao bez novca, kažu– To nije tačno. Svako validiranje karte za prevoz, bilo da se obavlja platnim beskontaktnim karticama ili “bus plus” karticama, obavlja se na udaljenosti do četiri centimetra u skladu sa ISO i PCI standardima. Bilo koje plaćanje masterkard beskontaktnim karticama obavlja se prislanjanjem kartice na beskontaktni POS terminal, kji trgovac prethodno mora da aktivira i to na udaljenosti do četiri centimetra. Ova savremena tehnologija ima dodatne sigurnosne mere koje osiguravaju da se za svaku transakciju kreira jedinstveni sigurnosni kod koji ne može da se iskoristi prilikom druge transakcije tom istom karticom, kao i da se jedna transakcija može naplatiti samo jednom, čak i ako se kartica više puta prisloni na validator – tvrde u “Masterkardu”.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI