DACIC: PODELIMO KOSOVO, TACI: CUTI CUCE NAS

Jedna od tema sutrašnjeg razgovora nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sigurno će biti Kosovo, i verujem da će predsednik Srbije reći da priznavanje Kosova ne dolazi u obzir, rekao je danas šef diplomatije Ivica Dačić

 

– Mislim da je svima jasno, a to će predsednik Vučić, iako ja ne mogu da govorim u njegovo ime, jasno i reći – da ne dolazi u obzir opcija da se prizna jednostano roglašena nezavisnost Kosova. To ne bi bilo korektno ne samo prema državno i istorijski važnom pitanju, a bilo bi i u suprotnosti sa ponašanjem nekih drugih zemalja koje su na strani Srbije, poput Španije, Grčke i drugih – rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim rečima, Priština ne želi da razgovara o trajnom rešenju jer smatra da je ono već postignuto, kao što i mnoge zapadne zemlje koje su priznale Kosovo smatraju da je to rešeno i hoće da nateraju Srbiju da prizna Kosovo Mislim da smo u početnoj fazi kada se radi o trajnom rešenju. Dijalog koji se vodi je tehnički, o tehničkim pitanjima, i tu ima mnogo problema. Kao što znate, pogrešnom odlukom (Borisa) Tadića i (Vuka) Jeremića, dijalog je prebačen na EU i od tada su njegova tema tehnička pitanja – rekao je Dačić.

Dačić je ocenio i da Prištinu strašno nervira ono što on radi, a tiče se povlačenja priznanja Kosova od strane nekih država, jer to pokazuje da ta stvar nije gotova. Mi ćemo nastaviti sa tom politikom, i utome imam podršku predsednika Vučića, i to će u stvari pokazati koliko je sve to na staklenim ngama i da dijalog tek treba da se vodi. Zato su ti sastanci važni, da svi znaju kakva je pozicija Srbije. Svima treba da bude jasno – velike sile poštuju stanje na terenu, a stanje je trenutno takvo da ide u prilog kompromisu i trajnom rešenju. Srbi treba da izdrže i opstanu na KiM – rekao je Dačić.

Upitan o podeli Kosova, on je kazao da se o tome nije razgovralo, da ne zna da li bi Priština pristala na to, ali da je on to više puta pominjao.– Rekao sam to i Tačiju više puta, a on mi je rekao — Tišina, slušaju drugi… – rekao je Dačić.Mislim da bi to bilo mnogo lakše. Uostalom, neka pitaju građane koji tu žive – rekao je Dačić.

Dačić je kazao i da je hipokrizija kada međunarodna zajednica ili bilo ko drugi kaže da nema promene granica. Vi ste prvo promenili naše granice, pa ste se sada setili da kažete da nema romena. To mi je i Ves Mičel ekao nedavno. Ja sam ga pitao što to nije rekao pre 10 godina. Borimo se za svoju zemlju i svoj narod – rekao je Dačić.Upitan da prokomentariše da li je na putu Srbije ka EU veći problem Kosovo ili dobri odnosi sa Rusijom, Dačić je kazao da je to pitanje Kosova.

– Odnosi sa Rusijom jesu tema, ali oni razumeju našu poziciju, koja je potpuno jasna. Gledamo svoje državne i nacionalne interese i u tom smislu je naša pozicija nepromenljiva i nećemo se pridržavati restriktivnih mera. Apelujemo na velike sile da se uzdrže jer od njihovog odnosa zavisi sudbina čitavog sveta – rekao je Dačić.Komentarišući izjave da će ZSO biti formirana u skladu sa kosovskim zakonom i ustavom, Dačić je kazao da bito bilo isto kada bi ustavni sud BiH ponštio deloe Dejtonskog sporazuma.Oni mre koliko smo mi čvrsti. Kompromis se razvija kada nešto treba da se dobije ili izgubi. Misle da ćemo uraditi sve da bismo postali članica EU. Moje lično mišljenje je da je pitanje da li će do 2025. godine EU uopšte opstati – smatra on.

Dačić je, govoreći o poseti francuskog ministra spoljnih poslova Žan-Iv le Drijana Srbiji, rekao da je vreme da se ljubav Srbije i Francuske materijalizuje, odnosno da se pronađu načini da saradnja bude konkretnija i plodotornija.Pokušavamo da resetujemo te odnose poslednjih godina. Sledeće godine obeležavamo 180 godina odnosa. Između dva svetska rata, Francuska je bila naš glavni oslonac, a to nije tako poslednjih godina, od raspada Jugoslavije i otkad jepriznala nezavisnost Kosova. Poslednjih godina došlo je do resetovanja. Ova poseta je uvod u posetu francuskog predsednika – rekao je Dačić.svrnuvši se na to što često stranim gostima peva prilikom svečanih prijema, Dačić je kritičarima poručio:Moji gosti odlaze zadovoljni jer sam im pružio mogućnost da se lepo provedu. Šta ja radim sa njima — to je moja stvar, bitni su rezultati. Mi nemamo atomsku bombu, rakete, ali imamo srdačnost i gostoljubivost. Vreme namćora je prošlo, imali smo ih dosta.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI