Zvanicno otvorena poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa EU

Veliki dan za Srbiju! Srbija je večeras i zvanično otvorila poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa EU. Ovo je saopšteno na Trećoj međuvladinoj konferenciji EU i Srbije u Briselu, koja je počela danas pre 18 sati.

Američki državni sekretar Džon Keri čestitao je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na otvaranju pregovaračkih poglavlja sa EU i na regionalnoj politici i saradnji.

18.50 – Vučić u jednome jasan – ovo je tip društva koji želimo!

“Zahvalni smo prijateljima u EU. Ovo je veliki dan za nas. Na pitanje da li je to važno za Srbiju, nisam oklevao da kažem da itekako jeste, jer je to put koji pokazuje naše preuzimanje obaveza i ispunjavanje zadataka koji su nam postavljeni. Svesni smo teškoća u primeni ovih poglavlja, ali smo odlučni da pokažemo rezultate. Mi želimo ovakav tip društva i to je jasno. To je važno za poboljšavanje standarda kod nas i lakši život naših ljudi. Srbija ima jednu od najvećih stopa rasta, i nadam se da će tako biti u budućnosti. Bićemo posvećeni tom procesu i putu iako znamo da postoje velike političke prepreke. Hvala svim ljudima koji su verovali u težak rada a ne u pusta obećanja. Verujem da ćemo u budućnosti donositi samo dobre vesti, ne samo iz Brisela nego iz svih strana sveta. Čestitam svima i Živela Srbija!

Ovim rečima premijer je završio svoje obraćanje.

18.50 – Han: ovo je veliki dan za Srbiju

Keri i Vučić sreli su se danas u Briselu, gde se održava Treća međuvladina konferencija EU i Srbije nakon čega se očekuje otvaranje poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa Unijom.

– Otvaranjem poglavlja učinili smo veliki pomak u približavanju EU i Srbije. Sada je fokus na primeni ovih teških i sveobuhvatnih reformi – konstatovao je Johanes Han na početku konferencije.

18.35 – Keri čestitao Vučiću na poglavljima i regionalnoj saradnji

Vučić se tokom pre podneva susreo sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, kao i sa ministrom inostranih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom.

Keri je čestitao Vučiću na otvaranju pregovaračkih poglavlja i na regionalnoj politici i saradnji.

Američki državni sekretar pohvalio je politiku regionalne stabilnosti, koju vodi vlada Republike Srbije i zatražio od premijera Vučića da, u procesu pomirenja među narodima Zapadnog Balkana, nastavi sa aktivnim i iskrenim odnosom, koji je u smirivanju tenzija u tom delu Evrope pružio značajne rezultate.

Takođe, Vučić se sastao i sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom i visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini.

18.10 – Međuvladina konferencija Srbije i EU na kojoj bi trebalo da se otvore dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa Unijom 23 i 24 počela je danas popodne.

Na konferenciji učestvuju Miroslav Lajčak kao ministar spoljnih poslova predsedavajuće EU Slovačke, evropski komesar za proširenje Johanes Han, premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Posle konferencije Lajčak, evropski komesar Johanes Han i premijer Vučić obratiće se novinarima.Vučić je pred početak konferencije na svom tviter nalogu zabeležio da je “atmosfera prijateljska”.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI