ZORANA MIHAJLOVIC: ANI BRNABIC TREBA PODRSKA SVIH ZENA

Izbor Ane Brnabić za manatara znaajan je zato što će prvi put žena biti na čelu Vlade Srbije, ali to će joj doneti i veće opterećenje, jer ona siurno ne želi da ostane upamćena samo kao “žena premijer”, već kao “žena uspešan premijer”, izjavila je za potredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović
ZORANA MIHAJLOVIC

– Taj teret neće biti lak i zato sve žene treba da pomgnu koliko ogu – izjavila je Mihajlovićeva za Alo.Ona ne očekuje prbleme u Skupštini prilikom izbora Ane Brnabić i nove Vlade, i očekuje da će svi poslanici SNS podržati predlog predsednika Srbije.Videli ste i koiko su prehodnih dana svi funkcioneri naše stranke i koalicije hvalili izbor Ane Brnabić. S druge strane, Predsedništvo SNS dalo je predsedniku Vučiću odrešne ruke i slobodnu volju da izabere mandatara i on je to uradio. Sve ostalo je političi folklor – objasnila je potpredsednica Vlade.Ona je istakla da su komentari u meijima na izbor Ane Brnabić ne samo kao žee, već i kao pripadnice LGBT populacije “zloupotreba njenog privatnog života”.Anu poznajem mnogo duže od ostalih člaova Vlade. Ali, nikada je nisam posatrala ni procenjivala po seksualnom opredeljenju, jer je to lična stvar svakog od nas. Međutim, svesna sam da je vaj aspekt, kao i pominjanje njenog porekla, mnogo zanimljiviji stranim medijia, EU i drugim zemljama, nego nama u Srbiji. Meni je pominjanje ovih stvari u kontekstu izbora mandatara zloupotreba Ane i njenog priatnog života – kaže Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade ističe da je od komntara o privatnm životu mandatarke važnije kako će nova Vlada da funkcioniše, jer će biti novina u njenm radu.Novi kabinet imaće više resora, veće učešće SPS, ali i jednu vrstu podele premijerskog posla. Kako je predsdnik Vučić reko, da parafraziram, Ana Brnabić će biti “ekonomski”, a Ivica Dačić “politički” premijer. Kako u dosadašnjoj praksi ovo nismo imali, od izuzetne važnosti je da između njih dvoje postoji doba sardnja, kako podela posla ne bi dovela do neke vrste dvovlašća. Videćemo kako će u praksi to da funkcioniše, ali verujem da je predsednik Vučić pažljivo procenio kad se odlučio za ovaj model – objašnjava Mihajlovićeva.

Ona ističe da nova Vlada ne bi smela da bude sporija od aktulne i da glavni ciljevi treba da ostanu isti: evropski put Srbije i dosadšnja spoljna politika, regionalna stabilnost, ekonmski rast, nastavak ekonomskih reformi i povećaje zarada i penzija.Na pitanje gde vidi sebe u novoj Vladi, Mihajlovićeva odgovara da očekuje da ostane na mestu na koje je i sada kako bi završila najvažnije infrastrukturne projekte, pre svega putni i železnički Koridor 10 ka Bugarskoj i Makedoniji, čiji će najveći deo biti završen do kraja goine.

– Završeno je oko 98 odsto Koridora 10 i osale su najteže deonice kroz Grdeličku klisuru i deo oko Pirota i Dimitrovgrada gde imao problem sa izvođačem. Ali, i to ću da završim, onako kako sam u prethodne dve godine završila gotovo 200 km auo-puteva kroz Srbiju. Naravno, tu su i nastavak gradnje Koridora 11 ka Crnoj Gori i regionalni rojekti koji treba dodatno da nas povežu sa Saajevom i Prištinom, ali i pitanja inkluzije Roma i rodne ravnopravnosti kojima se bavim – rekla je Mihajlovićeva.Ona naglašava i da je od izuzetnog ekonomskog i olitičkog značaja za Srbiju da narednih godina iskoristi sav potencijal koji pruža najveći globalni projekat “Jedan pojas – jedan put” koji sprovodi Kina.

– Imamo šansu da infrastukturno obnovimo Srbiju kao nikad do sada i tu šansu ne bismo smeli da propustimo. Na svim ovim posovima moj tim i ja ćemo uložiti svu potrebnu energiju, rad i znanje – kaže Mihajlovićeva.Mihajlovićeva na kraju ističe da se godinma zalagala da žene vode Srbiju, ali ne samo formalno, već promenom načina vođenja politike.Dolaskom žene na čelo Srbije koja bi nastavila da vodi “mušku politiku” ne bismo mnogo toga dobile. Potrebno je da žena preijer vodi “žensku politiku”, pre svega sa više razgovora i dijaloga, više takta, sa većom pomirljivošću, lakšim i bezbolnijim rešavanjem problema i sa više realnosti, a manje demaogije. I sa većom pažnjom usmerenom ka obrazovanju, kulturi i zdravstvu – kaže Zorana Mihajlović

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI