ZIMSKE GUME KAZNE I CENE

Vozači koji od stra budu po snegu i ledu vozili bez zimskih guma biće kažnjeni od 6.000 do 20.000 dinara. A ako priom još izazovu udes, pored novčane kazne i naknade kompletne štete, rizikuju i do 45 dana zatvora
 

Lako proklizaju
Pri temperaturaa nižim od sedam stepeni letnje gume gube svojstva i lako dolazi do proklizavanja i sudara
Nenad Okanović, direktor komiteta za bebednost saobraćajaSvaki vozač koji od sutra pa sve do 1. aprila bude vozio automobil u snežnim i ledenim uslovima bez zimskih guma, biće kažnjen od 6.000 do 20.000 dinara. A ako pritom još izazove i udes, rizikuje da pored novčane kazne i naknade kompletne štete dobije i do 45 dana zatvora!Da stvar bude gora, ukoliko u tom udesu neko pogine ili bude povređen, počiniocu preti kazna zatvora do 12 godina i nadoknada nematerijalne štete svim oštećenima, što se meri u milionima dinara.

Kako tvrde u Upravi saobraćajne policije, ove zime neće imati nikakve milosti prema neodgovornim vozačima koji voze sa letnjim gumama.– Vozači su obavezni da u periodu od prvog novembra do prvog aprila kada god je na kolovozu sneg, led ili poledica imaju zimske gume, čija dubina šare ne sme biti manja od četiri milimetra. Vrićemo rigorozne kontrole na ulicama i svako ko ne bude imao zimske gume dobiće kaznu od 6.000 do 20.000 dinara za fizička lica i 100.000 do 800.000 dinara za firme. Uz to, ukoliko neko u takvim uslovima izazove saobraćajnu nezgodu, kazna će biti od 10.000 do 40.000 dinara i zatvor do 45 dana. Sa druge strane, da razjasnimo još jednu bitnu stvar, ukoliko na kolovozu nema sega, leda ili poledice, vozači nisu obavezni da imaju zimske gume i neće biti kažnjeni ako voze bez njih – rekli su nam u Upravi saobraćajne policije.

Polovne ne valjaju
Bezbednije je da se kupi nova guma lošije marke nego bilo koja polovna

Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja

Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović objasnio je za naš list da vožnja bez zimskih guma neodgovorne vozače nekada košta milione dinara i mnogo vremena iza rešetaka.- Kada na snegu, ledu ili poledici vozite automobil sa letnjim gumama, vi upravljate tehnički neispravnim vozilom. Razlog za to je što pri temperaturama nižim od sedam stpeni letnje gume gube svoja svojstva i lako dolazi do proklizavanja i sudara u kojima se začas izgubi život. Najmanje što može da vam se desi kada ne stavite zimske gume je da platite kaznu. Najgori scenario je ako napravite saobraćajnu nesreću i u njoj neko pogine i bude povređen. Tda vam preti kazna zatvora do 12 godina i ne možete da se vadite na nehat, pošto ste svesno vozili sa letnjim gumama. Pritom, osiguranje isplati svima štetu na automobilima i nematerijalnu štetu za povrede, a onda fakturu šalju vama i sve to vi morate da platite. A to su do sada bili iznosi u milionima dinara. Zato najozbiljnije apelujem na sve da već danas stave zimske gume bez obzira na vreme – objašnjava Okanović.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević upozorava da je izuzetno važno da se kupe nove zimske gume jer su polovne najčešće “mačka u džaku”.

– Usled stajanja u garaži, gua kao materijal gubi svojstva, što se odražava na njenu elastičnost i prianjanje na podlogu. Time se produžava zaustavni put kočenja. Da ne pričamo šta se dešava sa onim gumama koje su prošle stotine kilometara, a onda ih vi kupite od nekoga. Zbog svega togakupovinom polovnih guma vozači mnogo rizikuju. Bezbednije je da se kupi nova guma lošije marke nego bilo koja polovna – apeluje Miloševićeva.

Stefanović: Stavite zimske gume zbog sebe i svojih

Ministar policije Nebojša Sefanović pozvao je vozače u Srbiji da u periodu od 1. novembra do 1. aprila koriste zimske gume na svojim vozilima, ističući da to treba da urade ne zbog saobraćajne policije već zbog sebe, svoje porodice i drugih učesnika u saobraćaju.
– Zimske gume mogu da skrate zaustavni put vozila i za više od 10 metara. To znači da ćete možda uspeti da izbegnete nekog pešaka koji je istrčao na kolovoz ili drugo vozilo koje je naglo zakočil. To može da bude razlika između života i smrti. Probaćemo da ubedimo vozače da to treba da rade zbog sebe i svojih članova porodice, a ne zbog saobraćajnog policajca – naveo je Stefanović.

AMSS: Ko nema lance u kolima, kazna 3.000 dinara

Kako tvrde u auto-moto savezu Srbije, vozači s u obavezi i da zimi imaju lance u prtljažniku kada idu van grada.
– Lance je najbolje odmah staviti u prtljažnik jer ste prema propisu u obavezi da ih zimi čak i kada nema snega ili saobraćajnog znaka pokažete kada vas saobraćajac kontroliše van grada. Kazna koju ćete platiti ako ih nemate u prtljažniku biće 3.000 dinara. Propis nalaže da lance koristite samo u slučaju kada na kolovozu ima snega i kada je postavljen saobraćani znak – objašnjavaju u AMSS-u.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI