ZELJKO KUNTOS UHAPSEN! HTEO DA PRODA ORIGINALNI DEJTONSKI SPORAZUM ZA 50.000 EURA

Privedeni Željko Kuntoš (48), kod koga je pronađen original Dejtonskog sporazuma, nudio je taj dokument na prodaju za 100.000 KM (50.000 evra), prenela je RTRS

Kuntoš je Dejtonski sporazum na engleskom jeziku skrivao u svojoj kući na Palama.Priveden juče zbog osnova sumnje da je izvršilo krivična dela trgovina uticajem i falsifikovanje ili uništavnje službene isprave, potvrđeno je u MUP-u.Mediji u Federaciji BiH podsećaju da su iz državnih institucija nestali brojni važni dokumenti, osim Dejtonskog sporazuma.

Sarajevski portal Klix podseća da još nije poznato čiju verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma su sinoć pronašli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a prilikom pretresa kuće Željk Kuntoša.Iz MUP-a RS nisu mogli davati nikakve detaljnije informacije o policijskoj akciji, ističući kako će se entitetska policija o kompletnom slučaju oglasitisaopštenjem za javnost. 
Priča o nestanku bosanskohercegovačkog primerka Dejtonskog mirovnog sporazuma postala je aktuelna 2008. godine kada je iz Arhiva Predsedništva BiH u Sarajevu nestao originlni dokument.Predsedništvo BiH je, naime, tada ustanovilo da se u arhivu ne nalazi original Dejtonskog sporazuma, a tačno vreme i okolnosti nestanka i danas su nepoznati.

Tadašnji predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić je na sednici Predsedništva upozorio da je iz arhiva nestao originalni primerak Dejtonskog sporazuma.
Komšićevo otkriće izavalo je veliko uzbuđenje jer se znalo da je Alija Izetbegović nakon povratka iz Amerike lično u Sarajevo doneo originalni primerak Dejtonskog sporazuma, a 13 godina nakon toga odjednom više niko nije znao gde je završio dokument od nedvosmislene istorijske ažnosti.
Kada su Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman krajem 1995. potpisivali Dejtonski sporazum, verovatno im nije bilo na kraj pameti da će njihovi naslednici izgubiti taj važan dokument.

A baš to se desilo u Sarajevu i Beogradu.Zbog toga ostaje nejasno da li je pronađeni originalni dokument Dejtonskog mirovnog sporazuma bosanskohercegovači ili srpski.Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je krajem 2009. usvojio zaključak kojim se Predsedništvo BiH i Ministarstvo spoljnih poslova bavezuju da u najkraćem mogućem roku od Francuske, kao depozitara Dejtonskog mirovnog sporazuma, pribave i stave na raspolaganje Parlamentarnoj skupštini BiH izvorni tekst ili overenu kopiju Sporazuma
Inače, u svetu pored bh. i srpskog postoji još šest primeraka Dejtonskog sporazuma i to hrvatski, američki, nemački, francuski, ruski i britanski, a svi su izvorno napisani na engleskom jeziku.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI