Željko Cvijanović KOLUMNA

Masovnost međunarodnog odziva na Vučićevu inauguraciju, i to i sa Zapada i sa Istoka, pokazala je da Srbija nije nevažna zemlja….
ZELJKO CVIJANOVIC NOVI STANDARD

Glavni uredik “Novog standarda” Željko Cvijanović, novinar koji sa zapanjujućom tačnošću godinama predviđa sled događaja u srpskoj politici, tvrdi da je jedina formula za opstanak Srbije trajno “sedenje na dve stolice” i saradnja i sa Zapaom i sa Istokom.

1. Srpska opozicija liči na onu vrstu domaćica koje ne čiste kuu po planu o kućnoj higijeni, već na nervnoj bazi. Njihove kuće, i kad su čiste, nisu to po potrebi čistoće i pristojnog života, već da gospođa ne bi pošandrcala Opozicija radi isto što i nervozne domaćice: Kad Vučića napada – a napada ga često – ne čini to po nekom planu njegovog rušenja, već na nervnoj bazi. I to se vidi po tome što redovno Vučića ne tuku tamo gde je slab, već tamo gde su im se naložili živci. Imaš sto tma da napadneš Vučića, ali ga ne napadaš na temi inauguracionog prijema jer je napravio jak regionalni i solidan međunarodni skup. Na toj temi j jak kao zemlja, a oni koji ga napadaju tu samo pokazuju koliko su se iznervirali.

2. Šta je zaista pokazao Vučićev inaugracioni prijem? Prvo, da je Srbija zemlja važna nesrazmerno svojoj veličini i snazi. Drugo, masovnost međunarodnog odziva na Vučićev prijem, i to i sa Zapada i sa Istoka, pokazala je, osim toga da Srbija nije nevažna zemlja, da je na njenom čelu čovek oji nije razvejao nade ni Zapadu ni Istoku, koji se trude oko Srbije.

3. Nasuprot onog što zastupaju nosioci ideje o slaboj i nevažnoj Srbiji – da je ona okružena NATO zemljama – možda bi se moglo reći i da je NATO ozbiljno podriven u Jugoistočnoj Evropi, budući da Srbija nije ušla u njega. Na iauguraciji Vučić je od najvećeg srpskog nedostatka – geopolitičke polivalentnosti srpskog naroda, podeljenog Drinom, Dunavom i Savom – napravio srpski resurs. Makar samo na jedan dan, makar po tome što će mu ono čime je namamio u Beograd toliko stranih sadašnjih i bivših zvaničnika već sutra možda doći gave.

4. Zato o Vučiću možemo da mislimo šta hoćemo, ali teško je poreći da je spiskom važnih zvanica na svom prijemu prilično dobro započeo predsednički mandat. Istovremeno, na takvom skupu poslao je veoma važnu mirovnu poruku, naravno, ne u svet jer bi to bilo pretenciozno, nego u region, odakle Srbiji neposredno preti najveća opasnost.

5. Srpsko opredeljivaje za politički Zapad podelilo bi društvo uglavnom na liniji narod – elite. Istovremeno, striktno opredeljivanje za Istok odmah bi nas odvelo u građanski rat. Formula opstanka Srbije jeste, dakle, u tome da svoje “privremeno” stanje sedenja na dve stolice pretvori u stalno, koncentrišući se konačno na igradnju srpske države.

6. Pogoršanje odnosa između Vašingtona i Berlina ne prati popravljanje odnosa nijednog od ta dva centra sa Moskvom. Naprtiv, odnosi se pogoršavaju, na jednoj strani, pristankom Berlina na obnovu sankcija protiv Rusije, a na drugoj, novim američkim napadima na sirijske vladine snage. Šanse Srbije da se izvuče bez žrtava iz ovog geopolitičkog prekomponovanja povećavaju se u svakom savezu u kome učestvuje Rusija. Sve dok ne postoji dogovor velikih sila o geopolitičkoj ambivalenciji Srbije, ona za tu poziciju mora da se bori i izbori sama. Vučićev prijem neće rešiti taj problem, ali će pokazati da je razumeo šta je osnovno pitanje srpske države i naroda

7. Srbiju čekaju teški dani. Ti dani biće ispunjeni pokušajima Prištine da pokori Srbiju na KiM. Srbija se, međutim, neće odbraniti oružjem, ali će Kosovo odbraniti ako od svog sedenja na “dve stolice” napravi politiku, dakle, stalno stanje, kme je neophodna podrška velikih sila. Samo to je važno, sve drugo tom linijom dolazi kao rezultat.

ŽELJKO CVIJANOVIĆ

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI