ZELJKO CVIJANOVIC: I DALJE TREBA SEDETI NA DVE STOLICE!

Urednik ‘Novog standarda’ i verovatno najbolji poznavalac geopolitičkih prilika u regionu Željko Cvijanović tvrdi da Srbija može ostati suverena samo ako nastavi da i dalje ‘sedi na dve stolice’
 

U autorskom tekstu za nas portal Cvijanović upozorava da bismo odricanjem od bliske saradnje s Rusijom ostali i bez Kosova i Republike Srpske. On, takođe, ne veruje da bismo sačuvali suverenitet i potpunim okretanjem leđa Zapadu. Prenosimo vam Cvijanovićev tekst u celini:Velika pitanja pred kojim se nalazi Srbija prepoznaju se ko takva i po tome što redovno dovode u stanje duboke saglasnosti ovdašnje “zapadnjake” i “proruse”. I ovaj put i jedni i drugim dopao se nediplomatski nastup Brajana Hojta Jia u Beogradu. Istina, oni ne mogu da se gledaju meu sobom, ali su saglasni u podršci rečima diplomate SAD da Srbija ne može da sedi na “dve stolice”.

Zoranina transformacija

“Zapadnjaci” se uzdaju da bi zaoštravanje iz SAD moglo Vučića vratiti na “pravi put”, na kom su priznanje KiM i pedala Rusiji i Dodiku. Vagajući taj spisak, teško je oteti se poređenju te grupe Vučićevih fanova sa onom ekipom varoških odličnika iz Nikolićevog filma “Smrt gospodina Goluže”, koja, božavajući Vučića/Golužu, stoji pod njegovim prozorom glasno navijajući da učini sudbonosni korak i – ubije se. Ako se ne ubije sedajući na stolicu koju mu pokazuje Ji, fanovi će se pretvoriti u ostrašćene mrzitelje. Je li tako, Zorana?

Jasan izbor
Nije “druga stolica” samo Rusija, to je i Kosovo, to je i Srpska. A bez “druge stolice” nema ni Srbije
Željko Cvijanović, “Novi standard”Zato se raduje i ekipa “prorusa”, koja za Vučića ima veće zahteve i od pravih Rusa. I oni će biti razočarani ako se bude tresao Ji, a rodi se miš, i Vučić sa dve ne pređe a jednu stolicu, odmah pored Putina. Koliko god nije mudro u odnosu prema Srbiji praviti poređenje između Amerikanaca, koji je neprestano ucenjuju, i Rusa, koji joj pomažu – njihovi fanovi su iz istog jajeta. I jedni i drugi bi najradje videli Srbiju koja podiže ruku na sebe, prelazeći na “jednu stolicu”.
A stvari su jednostavne: Srbija na “dve stolice” u prevodu sa zmijskog jezika na jezik politike zove se – suverena Srbija. Srbija na jednoj stolici brzo bi shvatila da je njen suverenitet ostao na onoj drugoj. Valja biti pošten i reći da niko od srpskih prijatelja nema problem s Srbijom na “dve stolice”, uključujući i one koji se često obuhvataju veštačkim simetrijama – Rusiju i Kinu, na primer. Sa dve stolice u zavadi su samo oni koji joj dobro ne misle ili dobro ne rade.

Povratak suverenitetaOsim da je možda proveri na izborima, Srbija ne bi trebalo da menja politiku “dve stolice”, budući da je to politika povratka suvereniteta. Čak i kad Hojt Ji reterira i kaže da, ako baš hoće, Srbija može da zadrži dve stoice (ali da se mane Kosova), valja znati jedno: nije “druga stolica” samo Rusija, to je i Kosovo, to je i Srpska. A bez “druge stolice” nema Srbije.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI