VUK JEREMIC VIDJEN NA MESTU GENERALNOG SEKRETARA UN

VUK JEREMIĆ VIĐEN NA MESTU GENSEKA UN: Britanija mu uskratila glas, ali tri jake zemlje žele baš njega!
Dva kruga glasanja za generalnog sekretara UN pokazala su da Vuk Jeremić ima realne šanse, a na putu do prestižne pozicije uzda se u podršku Rusije, Kine i Francuske
 

Jeremić je ovog puta imao osam pozitivnih glasova, jedan manje nego prošli put. Kako nezvanično saznajemo, Velika Britanija, koja je prošlog puta glasala „za“, ovog puta je bila uzdržana ili bez mišljenja.

– Reč je o taktiziranju, o nijansama. Biće još najmanje dva kruga glasanja i sve je moguće – kaže naš izvor upućen u dešavanja oko izbora naslednika Ban Ki Muna.

Ekskluzivnim uvidom u glasački listić predstavnika jedne od država, to je praktično prvi put da se ovaj dokument pojavio u javnosti. Na glasačkom listu do kojeg smo došli nalaze se četiri kolone. Zanimljivo je da je ovaj predstavnik stavljao iks pored svih koji su po njegovom mišljenju autsajderi.

Inače, tokom glasanja, osim Jeremića, koji je imao jedan pozitivan glas manje, Gutereš, koji u prvom krugu nije imao nijedan negativan, sada je dobio dva.

Jedan minus je Rusija, dok je drugi najverovatnije Kina. I jedna i druga zemlja čvrsto se zalažu za rotaciju regiona i za to da generalni sekretar UN ovog puta bude iz regiona jugoistočne Evrope.

– Jeremićeva šansa bi upravo mogla da bude u toj principijelnosti Rusije i Kine, kao i u podršci još jedne stalne članice SB UN – Francuske, koja je oba puta glasala „za“ – navodi sagovornik.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI