VUK JEREMIC NA TRECEM MESTU U TRCI ZA GEN SEK UN

Bivši portugalski premijer Antonio Gutereš, posle trećeg kruga izjašnjavanja u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, vodi u trci za sledećeg generalnog sekretara UN, dok kandidat Srbije Vuk Jeremić deli treće i četvrto mesto sa predstavnicom Bugarske Irinom Bokovom

Gutereš je u večerađnjem glasanju dobio 11 glasova “da ohrabruje”, tri glasa “da ne ohrabruje” kao prvi čovek UN i jedan glas je bio uzdržan, objavila je Svetska federacija udruženja Ujedinjenih nacija (WFUNA).

Prema rezultatima glasanja koji su objavljeni na twiter nalogu WFUNA, slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak je izbio na drugo mesto, pošto je dobio devet glasova “da ohrabruje”, pet glasova da “ne ohrabruje” i jedan uzdržan glas.

Na trećem i četvrtom mestu su generalna sekretarka UNESKO i kandidat Bugarske Irina Bokova i bivši šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić koji imaju isti broj glasova – sedam ohrabrujućih, pet da ne ohrabruju i tri glasa članova SB UN koji nisu izneli stav.

Na petom mestu je Suzana Malkora iz Argentine sa sedam glasova da ohrabruje i sedam glasova da ne ohrabruje kao budući generalni sekretar UN i jednim uzdržanim glasom, dok je makedonski političar Srđan Kerim dobio šest glasova za, sedam negativnih i dva uzdržana glasa. Političarka sa Novog Zelanda Helen Klark dobila je podršku šest članova SB UN, osam njih smatra da ne ohrabruje kao kandidat, dok je jedan bio uzdržan.

Bivši slovenački predsednik Danilo Tirk dobio je podršku od pet glasova, šest smatra da ne ohrabruje kao kandidat za generalnog sekretara UN, dok četiri člana SB UN nisu imali mišljenje o njemu.

Natalija German iz Moldavije dobila je podršku dve zemlje, 12 je bilo protiv i jedna uzdržana, dok je poslednja u današnjem trećem krugu glasanja bila Kristina Figueres sa dva glasa da ohrabruje, 12 da ne ohrabruje i jednim uzdržanim mjenjem.

– See more at: http://www.danas.rs/politika.56.html?news_id=326604&title=Jeremi%C4%87%20tre%C4%87i%20u%20trci%20za%20generalnog%20sekretara%20UN#sthash.BXb0AhPz.dpuf

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI