Vuk Jeremic kandidat za mesto sefa UN trenutno drugo mesto, iza Portugalca Antonia Guteresa

Prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama, nakon drugog kruga glasanja u Savetu bezebdnosti UN za novog generalnog sekretara UN, kandidat Srbije Vuk Jeremić osvojio je drugo mesto sa osam pozitivnih glasova, četiri negativna i tri uzdržana.

To znači da je u odnosu na prvi krug dobio jedan “plus”, ali i jedan “minus” manje. Ali, i dalje ima negativno mišljenje Vašingtona. – Mislim da imamo razloga da budemo izuzetno zadovoljni ishodom današnjeg glasanja. U prvom krugu smo pokazali da uživamo široku podršku zemalja članica SB UN. Drugi krug je potvrdio da je ta podrška prilično postojana – bazirana na uverenju većine da je Srbija podesna za obavljanje najvažnije funkcije u međunarodnim odnosima, a ne rezultat taktičkih kalkulacija – poručio je Jeremić u pisanoj izjavi medijima.

Bivši portugalski premijer Antonio Gutereš osvojio je 11 pozitivnih, dva negativna i dva uzdržana glasa.

Na treće mesto je skočila Suzana Malkora (Argentina) sa osam pozitivnih, šest negativnih i jednim uzdržanim glasom, za koju neki izvori tvrde da je američki favorit, dok je Slovenac Danilo Tirk, koji je posle prve runde bio drugi, sada na četvrtoj poziciji sa sedam ohrabrujućih, pet minusa i tri listića bez mišljenja. Slede Bugarka Irina Bokova i Helen Klark sa Novog Zelanda.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI