VUCICEVA POSETA HRVATSKOJ (CEO IZVESTAJ)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počeo je danas vaničnu dvodnevnu posetu Hrvatskoj. U Zagrebu se sastao sa hrvatskim državnim vrhom, a potom je učestvovavao na oslovnom forumu s privrednicima dve zemlje. Vučić je posetio Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku, dok je nešto kasnije stigao i na razgovor sa kardinalom Bozanićem. Veče je završio na svečanoj večeri…U utorak će posetiti Vrginmost i potom govoriti na Skupštini SNV i ZVO

 

20.05 – Predsednica Hrvatske Kolinda Gabar-Kitarović priredila je večeras u svojoj službenoj rezidenciji na Pantovčaku svečanu večeru u čast predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegaciju i iskoristila priliku da još jednom istakne značaj posete šefa srpske države.
Ona je, u obraćanju zvanicama, rekla da je čula da je i u Srbiji najbitnije biti dobar domaćin.
– Isti je slučaj i kod nas. Moja majka se uvek trudila da gosti koji dolaze kod nas ne odu poslena roštilj- našalila se predsednica Grabar Kitarović.

19.30 – Predsednik Srbije Aleksаndаr Vučić psetio je večerаs sa predsednicom Hrvаtske Kolindom Grаbаr Kitаrović u Zagrebu nаdbiskupа Zаgrebаčke nаdbiskupije kаrdinаlа Josipа Bozаnićа koji je pozdravo “hrabar iskorak” dvoje predsednika u poboljšаnju srpsko-hrvаtskih odnosа.

Na sastanku, koji je trajao oko 40 minuta, razgovarano je i o odnosu Katoličke Crkve i Srpske Pravoslavne Crkve, prenosi Hina.

19.24 – Vučić uveren da će Srbe i Hrvate u budućnosti sve više stvari spajati, a sve manje razdvajati.

– Optimista sam kad je u pitanju ekonomija, li sam uveren da će nasi odnosi u budućnosti biti sve bolji, jer to je u interesu obe zemlje i oba naroda, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksnadar Vucić, komentarišući svoje razgovore tokom današnjeg, prvog dana posete Hrvatskoj.

18.45 – U planu za prvi dan posete je još odlazak na Kaptol gde će se Vučić susresti s kardinalom Josiom Bozanićem. Mediji navode da će njih dvojica razgovarati o beatifikaciji kardiala Alojzija Stepinca i odnosima katoličke i pravoslavne crkve, te mogućem dolasku Pape Franje u Srbiju

18.33 – Vučić je dodao da ga nimalo nije uznemirila provokacija na Trgu svetog Marka

Tanjug

18.25 Potpuno drugačije vidimo dešavanja devedesetih i pitanje razgraničenja ali najvažnije je da smo razgovarali o boljoj budućnosti za građane naših zemalja i da smo napravili korak nared u našim odnosima, izjavio je Vučić sumirajući prvi dan posete Hrvatskoj

17. 45 –  Vučić i Kitarović stigli su u Mitropoliu zagrebačko-ljubljansku na Svetom Duhu gde će se sresti s sveštenstvom SPC.

Vučić i Kitarović su prisustvovali predsavljanju projekta “Budućnost Srba u Hrvatskoj”, u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj.

Skupu je prisustvovali dosta mladih Srba, polaznika Akademije, koji su srdačno pozdravili predednika Vučića i slikali se sa njim mitropolitom Porfirijem. 

17.1 – Predsednik Srbije obratio se hrvatskim i srpskim privrednicima u Privrednoj komori Hrvatske. On je primetio da je Srbija poslala najbolju delegaciju privrednika, iako je sumnjao da ćepolovina biti spremana da ide u Zagreb. Vučić se zahvalio otvorenom pozivu predsednice Hrvatske privrednicima iz Srbije da dođu u Hrvatsku

16.45 – Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež, reao je za Pink da je ovo veoma važan sasanak između dvoje predsednika i da je dobro što se u okviru ovih sastanaka organizovao i poslovni forum.- Privreda jeste nešto što poslednjih godina raste između Hrvatske i Srbije, robna razmena je prešla preko milijardu. Mi smo danas ovde sa 17 poslovnih  sistema iz Srbije Kao i najveći Hrvatski poslovni sistemi.

SA PLENKOVIĆEM I O RATNOJ ODŠTETI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, na Plenkovićevo insistiranje, razgovarao i o pitanju ratne odštete, mada je, kaže, uvek spreman o svemu da razgovara.
Vučić je posle sastanka sa Plenkovićem, pošao preko Markovog trga ka Saboru, a novinari su ga “otpratili” pitanjima o sadržaju razgovora sa hrvatskim premijerom, posebno na pitanju da li je bilo reči o ratnoj odšteti.

Predsednik Srbije je u hodu rekao da su razgovarali “o mnogo čemu”, a na ponovljeno pitanje – potvrdno odgovorio da je bilo reči i o ratnoj odšteti:
– Jeste, jedna od tema koju je pokreno gospodin Plenković- rekao je Vučić.
“Ja sam imao sasvim drugačiji stav i odgovorio sam mu sve što mislim po tom pitanju”, dodsao je.
Na pitanje da li će nastaviti razgovore, on je odgoorio: “O svemu ćemo uvek da razgovaramo.”

Kada su ekonomski odnosi u pitanju mislim da idemo uzlznom putanjom i u dobrom pravcu. Moramo se konsolidovati i praviti regionalne velike kompanije. To je pitanje preživljavanja, nije itanje da li hoćemo ili nećemo – rekao je Čadež

16.05Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom hrvatskog Sabora Goranom Jandrokovićem. Posle sastanka u Saboru Vučić ide u hrvatsku Gospodarsku komoru gde će se, zajedno sa hrvatskom predsednicom, obratiti na poslovnom forumu.

16.00 – Zastupnik Miro Bulj izazvao incident, pokušao da presretne Vučića!
Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj napravio je daas incident, kada je pokušao da presretne predsednika Aleksandra Vučića na ulasku u Sabor.Kamere su naime pratile predsednika Vučića koji je pešice pošao iz sedišta hrvatske vlade preko Markovog trga do zgrade hrvatskog parlamenta, a na snimku se samo čulo kako Bulj dbacuje nešto Vučiću,ali, pošto ga je obezbeđenje zadržalo dalje, nije se moglo razabrati šta je doviknuo.

Čulo se, međutim, i videlo kako mu Vučić, nimalo uznemiren, odgovara:- Nisam se uplašio, mogu da vam odgovorim na svako pitanje, za mene nema tabu tema… – rekao je Vučić.Hrvatski novinari javili su da je Bulj pokušao da izađe pred srpskog predsednika, ali nije uspeo, pa mu je dobacio “kada će posetiti hrvatsku Glinu”.Bulj je pre toga učestvovao na protestu rvatskih veterana i udovica na Trgu bana Jelačića, a u izjavi novinarima je protestovao što im nije dozvoljen protest na Markovom trgu.

15.40 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem “o temama od interesa za obe strane”. Na tviter profilu predsednika Srbije pre nekoliko minuta postavljena je slika sa sastanka sa hrvatskim premijerom, uz koju je napisano:“Razgovarao sam sa Andrejom Plenkovićem o temama od interesa za obe strane, manjinskim pravima, o tome koliko je učinjeno i koliko možemo da učinimo”, navodi se na tviter profilu predsednika Srbije.

13.55 – Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.Plenković je dočekao Vučića ispred sedišta vlade, na Markovom trgu, a Vučić se potom upisao u Zlatnu knjigu.“Izražavam iskreno uverenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značjano unapređeni , kao i odnosi Srba i Hrvata u celini. Siguran sam da će VladaHrvatske, kao i svi mi u Srbiji, tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos”, upisao je predsednik Vucić

Nakon toga počeo je tet-a-tet sastanak Vučića s Plenovićem.Predviđeno je i održavanje radnog ručka kojem će, uz predsednika Srbije i premijera Hrvatske, prisustvovati i delegacije.Vučić, nakon toga, prelazi na drugu stranu Markvog trga u Sabor, gde će razgovarati sa predsednikom parlamenta Goranom Jandrokovićem.


12.18
– Razgovor dvoje predsednika trajao duže od predviđenih sat vremena.

12.13 – Oko 12.30 Vučić i Kolinda će se obratiti medijima.

12.08 – Hrvatski ekstremisti se razišli, protest je završen.

12.00 – Učesnici protesta se polako razilaze.

11.42 – Starije ustaše pozivaju na rušenje policijske ograde koja sprečava ekstremiste da se probiju na Markov trg gde Vučić uskoro treba da dođe na razgovor sa Plenkovićem.

11.20 – Na protestu hrvatskih ekstremista protiv Vučićeve posete ima privedenih.11.15 – Na protestu hrvatskih ekstremista na Trgu bana Jelačića sa bine se čuo ustaški pozdrav “Za dom”, a masa je odgovoril “Spremni”

10.49 – Svečani doček predsednika Srbije, uz prisustvo Garde Vojske Hrvatske, te i intoniranjem himni dve zemlje, priređen je ispred sedišta hrvatske predsednice na Patovčaku. 
Nakon dočeka, predsednica Grabar-Kitarović i Vučić povukli su se na sastanak u četiri oka, a uslediće sastanak sa zvaničnim delegacijama.

Prema najavi iz Službe za sarađu s medijima, predviđeno je da sastanak u četiri oka traje sat vremena. 

10.41 – U čast predsednika Vučića intonirana je himna Srbije “Bože pravde”.

10.37 – Predsednica Hrvatske kolinda Grabar Kitarović dočekala je Aleksandra Vučića ispred palate na Pantovčaku. U čast predsednika Srbije postrojena je počasna straža.

10.19 – Predsednik Srbije je krenuo ka Pantovčaku.

10.10 – Vučić sleteo u Zagreb.

10:07 – Demonstranti imaju transparente protiv Kolinde: “Izdala si nas” je jedan od njih.

10.02 – Na Pantovčaku se već nalazi veliki broj novinara i snimateljskih ekipa.

9.50 – Vučić uskoro sleće na aerodrom u Zagrebu.

9.41 – Na Trgu bana Jelačića počelo okupljanje hrvatskih ekstremista koji protestuju protiv posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu.

9.33 – Srpske zastave vijore se Zagrebom.

08.30 – Sve spremno za dolazak srpskog predsednika

Kako je pisao “Jutarnji list”, u obezbeđenje posete Hrvatskoj predsednika Srbije Aleksandra Vučića uključeno je nekoliko stotina ljudi iz svih delova hrvatskog bezbednosnog sistema, od policije u uniformi i civilu, Uprave za posebne poslove bezbednosti, Bezbednosno-obaveštajne agencije (SOA), Vojne bezbednosno-obaveštajne agencije (VSOA).Spremni su i snajperski timovi Antiterorističke jedinice Lučko.

Vučića će obezbeđivati i pripadnici interventnih jedinica, desetine detektiva i tajnih agenata u civilu.Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova na raspolaganju ima blindirano vozilo, a u pripremi je i poseban tim Hitne pomoći, a na raspolaganju imaju dovoljnu količinu krvi Vučićeve krvne grupe.Svečani doček predsednika Srbije biće priređen u10.30 sati ispred sedišta hrvatske predsednice na Pantovčaku, da bi u 10.45 sati počeo “tet-a-tet” susret predsednice Kolinde Grabar Ktarović i predsednika Vučića, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.Planirano je da sastanak dvoje predsednika traje jedan sat, da bi u 11.45 počeli bilateralni razgovori zvaničnih delegacija Srbije i Hrvatske.Grabar Kitarović i Vučić obratiće se medijima u 12.30 sati.

Potom će srpski predsednik otići u Vladu Hrvatske, gde će u 13.35 sati imati “tet-a-tet” razgovor sa premijerom Andrejem Plenkovićem.Sastanak predsednika Vučića i predsednika Hrvatskog abora Gordana Jandrokovića planiran je za 15.15 sati.U 16 sati predviđeno je obraćanje Grabar Kitarović i Vučića na Hrvatsko-srpskom privrednom forumu u Hrvatskoj privrednoj komori.Sastanak predsednika Vučića i predsednice Grabar Kitarović sa polaznicima Akademije NV i predstavljanje projekta “Budućnost Srba u Hrvatskoj”, biće održan u 16.45 sati u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj.Predsednik Srbije će sutra, drugog dana posete, u 10 sati u Vrginmostu imati sastanak sa stanovnicima tog mesta, obići osnovnu školu “Gvozd”, i posetiti jednu porodicu.Predsednik Vučić će se popodne, u 16 sati u Zagrebu, obratiti na Drugoj velikoj skupštini SNV i ZVO u dvorani Lisinski, navedeno je u saopštenju.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI