VUCICEVA POSETA AMERICI DONOSI SJAJNE REZULTATE

Ministar privrede Goran Knežević navodi da se do kraja godine očekuju velika ulaganja američkih kompanija, kao i otvaranje oko 2.000 novih radnih mesta Ministar je istakao da će premijer Aleksandar Vučić posetu SAD sigurno iskoristiti i za susrete s velikim američkim privrednicima. On je napomenuo da je SAD svetska velesila i prva privreda sveta, te da je u tom kontekstu Vučićeva poseta izuzetno značajna.

– SAD su posle EU najveći investitor u Srbiji i izuzetno nam je važno da imamo dobre političke odnose i da ih iskoristimo za naš privredni razvoj. Svi ti odnosi odraziće se na našu privredu. Uvereni smo da će poseta SAD, ali i nedavna poseta Francuskoj, imati velikih efekata na privredu Srbije- kaže  Knežević.

Kako je naveo, tokom posete SAD politička pitanja su na prvom mestu. Premijer Vučić će govoriti i na Generalnoj skupštini UN i na konferenciji Klintonove fondacije o pomirenju i stabilnosti u regionu, ali je najvažnije da će iskoristiti priliku da razgovara i sa američkim privrednicima

Govoreći o planovima do kraja 2016. godine, Knežević je naveo da je ove godine već potpisano 18 ugovora vrednih oko 133 miliona koji predviđaju posao za oko osam hiljada ljudi.

– Do kraja godine imamo u najavi i očekujemo još oko 20.000 radnih mesta, među kojima su i američke investicione kompanije. Očekujemo oko 2.000 radnih mesta i oko 20 miliona evra američkih inevsticija, pre svega u oblasti automobilske industrije i IT sektora -, rekao je Knežević.

Prema njegovim rečima, posebno je važno to što mnoge američke kompanije koje su već investirale u Srbiji ponovo ulažu treći, četvrti put, i proširuju svoje kapacitete.

-To je nama jako značajno kao putokaz i kao dobar primer da možemo, znamo i umemo da napravimo dobro privredno okruženje u koje će investitori rado dolaziti-, kaže Knežević

Govoreći o javnim preduzećima, Knežević kaže da će biti pooštrena kontrola rada javnih preduzeća, kao i sankcije, te da javnim preduzećima koja posluju sa gubitkom neće biti dozvoljeno da budu donatori.

-Ta preduzeća treba pre svega da stanu na noge i da rade u interesu građana-, rekao je Knežević.

Ministar navodi da će se u narednom periodu intenzivno raditi na završetku privatizacije, te da se prethodnih godina puno radilo na procesu restrukturiranja javnih preduzeća koji još traje. Knežević kaže da su u 2014. velika javna preduzeća imala gubitak veći od 40 milijardi dinara, a da su 2015. uplatili u budžet 8,5 milijardi dinara.

-Moramo prvo da transformišemo preduzeća i učinimo ih mnogo efikasnijim, da uvedemo korporativno upravljanje, profesionalni menadžment i na taj način ćemo brzo, u roku od dve, tri godine napraviti dobre firme koje će sigurno izaći na tržište i biti konkurente-, navodi Knežević.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI