VUCIC VALJEVO GORENJE : KONFERENCIJA ZA NOVINARE 1-12-2016

VUČIĆ U VALJEVU: Dozvolite da ne odgovorim na pitanje o izborima, pustite to…
Premijer Aleksandar Vučić danas u Valjevu nije želeo da govori na temu predsedničkih izbora, jer, kako je primetio, i ovako čim nešto kaže sutradan u medijima izađe da je pričao o izborima a niko ga nije ni pitao

– Zato dozvolite da sada kada me pitate ja odlučim da ne kažem ništa. I inače već imamo pobednika, i na predsedničkim, a možda i na onim opštim izborima. Pustite to, ja bih da govorim o ozbiljnim temama i o tome kako ćemo da živimo bolje – rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Vučić je istakao da se u Srbiji puno radi zahvaljujući velikom broju investitora i da ćemo zato kao zemlja polako, ali sigurno, stići i prestići one koji su bili mnogo ispred nas.

– Zato ćemo dogodine da se borimo za stopu rasta od četiri odsto, a kada svi ostali u Evropi imaju prosečnu stopu rasta od jedan odsto, mi ćemo četiri puta brže da ih pristižemo. To je ono što treba da radimo u godinama pred nama – rekao je Vučić tokom posete Gorenju.

On je rekao da će u Gorenju biti otvoreno još 300 novih radnih mesta, a da je nova investicija vredna 12 miliona evra.

Vlada Srbije i Gorenje grupa su potpisali danas memorandum kojim su predviđene nove investicije i proširenje kapaciteta fabrike.

Vučić: Istorijski deficit, borimo se za četiri odsto rasta

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu, sa najnižim predviđenim deficitom u istoriji države Srbije u iznosu od 1,7 odsto BDP-a, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić i poručio da ćemo, ako naredne godine dostignemo četiri odsto rasta, biti po tome prvi ili drugi u Evropi.

– Usvojili smo budžet i prvi put smo predvideli da nam u celoj državi bužetski deficit zajedno sa svim projektnim zajmovima bude svega 1,7 odsto. Ovo će verovatno biti prva godina od 1945. da imamo takvu projekciju, bez obzira što ćemo i Rusima da isplatimo 100 miliona evra i što smo za penzije dali 100 miliona evra jednokratne pomoći – rekao je Vučiić u Valjevu, gde je prisustvovao obeležavanju deset godina uspešnog poslovanja Gorenja u tom gradu.

Novembar smo, dodao je, završili sa suficitom od 3,1 milijarde dinara, što je oko 25 miliona evra, ukupno 37 milijardi od početka godine, znači više od 300 miliona evra imamo suficit, i to iako smo platili najveće moguće kamate u istoriji od milijardu i po evra.

Srbija, konstatovao je, ima dosta investicija, ali, kako je primetio, nikad nije dovoljno “jer su nas ostavili gole i gladne posle pljačkaških privatizacija”.

Ali, dodao je, planiramo da se u idućoj godini borimo za četiri odsto rasta, što u odnosu na prosek u Evropi koji je oko jedan odsto, znači da ćemo četiri puta brže da ih pristižemo nego što smo se nadali, te da ćemo po rastu biti prvi ili drugi u Evropi.

Kako je rekao, ukupno u Srbiji u Gorenju radi 2.540 ljudi, od cega 1.780 u Valjevu, a ostali u Zaječaru i Staroj Pazovi.

– Brzo ćemo potpisati ugovore za novih 300 ljudi. Dalio smo više para Ministarstvu privred i Razvojnoj agenciji Srbije za 2017. godinu, tako da će biti još fabrika i više zaposlenih – rekao je Vučić.

On je povodom 10 godina uspešnog poslovanja fabrike Gorenja u Valjevu poželo im još mnogo pogona u Srbji, a radnicima još vehc plate.

EPS nema veze s lopovskim privatizacijama

EPS nije primer pljačkaške ili lopovske privatizacije, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Vršcu.

– Sredili smo javne finansije i sada idemo samo na bolje, ne govorimo vise o krizi, ali isto tako ne možemo dozvoliti da nas vraćaju u samoupravljanje – podvukao je premijer.

– Ne možemno da živimo u tom vremenu, to nas je ubilo i uništilo, zato Srbija sada jeste ugledna, jer ekonomija nam raste. A to da nas vraćate u socijalizam i samoupravljanje i pljačkaške privatizacije, to je kao da je nekome stalo da nas vrati u šezdesete – poručio je predsednik vlade.

Upitan da li su i malverzacije u slučaju EPS-a posledica pljačkaških privatizacija, rekao je da se to ne može tako reći jer EPS nije ni privatizovan.

– Lopovske privatizacije su obavljane posle 2000, a EPS nije privatizovan i nema veze sa tim niti će da bude.

Vučić je rekao da se svake godine povećava izvoz Srbije u Sloveniju i da tome dosta doprinosi Gorenje i drugi koji su napravili fabrike u Srbji.

On je rekao da treba dosta da naučimo od Slovenaca jer su oni bili vredniji i naučili srpski jezik i zapitao koliko nas u Srbiji zna slovenački, što pokazuje koliko su bili vredniji i mislili na buidućnost.

Vučić je rekao da je Gorenje izdržalo u prethodnom periodu udar ruske rublje i opstalo na tom tržištu, kao i tržištima u Aziji, pošto imaju kvalitetne proizvode.

On je izrazio nadu da će Gorenje u Valjevu dostići milion firždera i čestitao im na sjajnim rezultatima.

Vučić kaže da je 2013. za 400 radnih mesta se prijavilo čak 7.000 ljudi, što pokazuje koliko je bilo tešo u Valjevu.

Premijer je kazao da mu se jedna žena požalila da se tu puno radi ističući da je dobro što se puno radi.

– Kada postavite stvari na stabilne finansijske noge onda je nivo investicija veći, ali nikada nam nije dovoljno investicija. Srbi vole da kukaju, ali i vi Slovenci volite da kukate i sve više kukate, i Austrjacni vole da kukaju, svi kukaju i neće da rade nedeljom, dok kod nas Srba može da se radi i subotom i nedeljom i srećan kada mogu to da kaže – naglasio je Vučić dodajući da ćemo zato prestići mnoge u Evropi.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI