VUCIC U POSETI ITALIJI 25.7.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Rimu sa italijankim premijerom Paolom Ðentilonijem. U palati “Kići” predsednik Vučić dočekan je uz najviše državničke poasti
 

Nakon intonranja himne dve zemlje, predsednik Srbije i italijanski premijer obavili su smotru počasnog stroja.Ðentiloni i Vučić potom su razgovarali o ilateralnim odnosima dve zemlje, situaciji u regionu, kao i podršci koju Italija pruža Srbiji na evropskom putu.Od preuzimanja dužnosti šefa države Vučić prvi put boravi u poseti Italiji, gde je doputovao na poziv prdsednika Italije Serđa Matarele.

Poseta Italiji poslednja je u nizu sastanaka koje je Vučić, od stupanja na mesto predsednika Srbije, organizovao sa svetskim, evropskim i reginalnim liderima kako bi ostvario ambiciznu agendu političkog i ekonomskog napretka zemlje i ubrzanja puta Srbije ka čanstvu u EU.Ekonomski odnosi dve zemlje biće svakako jedna od glavnih tema razgovora Vučića sa ialijanskim zvaničnicima, imajući u vidu da je Italija prvorazredni privredni partner Srbije.Prema podacima NBS, Italija je na listi najvećih investitora u Srbiju, a kako je naveo nedavno ambasador Italije u Srbiji ÐuzepeManco, prisutno je, u našoj zemlji, više od 600 italijanskih firmi koje zapošljavaju više od 26. 000 radnika.

Robna razmena, prema pdacima Republičkog zavoda za statistiku, u poslednjih deset godina više je nego udvostručena, porasla je a 1,609 milijardi evra u 2006. godini na 3,746 milijardi u 2016 godini.Srpski izvoz povećan je 2,6 puta – sa 736,1 miliona u 2006. godini na 1,954 milijardi evra u prošloj godini.Prelomna godina u razmeni dve zemlje bila je 2013, kada je zahvaljujući izvozu Fijatovih automobila ukupna robna razmena ovećana za više od 50, a srpski izvoz za više od 90 odsto.Od tada Srbija u robnoj razmeni sa Italijom beleži suficit, koji je prošle godine iznosio 162 miliona evra.Po ukupnoj spoljnotrgovinskog razmeni Italija je drugi spoljnotrgvinski partner, posle Nemačke, i druga zemlja iz koje najviše uvozimo.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI