VUCIC U NJUJORKU: SRBIJA NIKAD NECE U NATO

Predsednik Srbije Aleksadar Vučić imao je danas niz bilateralnih razgovora u sedištu UN, gde prisustvuje Generalnoj skupštini svetske organizacije, tokom kojih je sa sojim sagovornicima razmatrao situaciju u svetu i regionu, ali i pozvao na pospešivanje ekonomske saradnje
 

Vučić je, u izjavi novinarima, rekao da je učešće na Generalnoj skupštini UN idealna prilika za bilateralne razgovore, i da svetska organizacija postaje ponovo ažna, jer više ne postoji unipolaran svet.Jedan od najvažnijih bilateralnih susreta bio je, svakako, razgovor sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.

Vučić je, s tim u vezi stakao, da je u prvih sedam meseci trgovinska razmena Srbije i Rusije dostigla nivo od 1,470 milijardi evra, i da je zabelezen najveći izvoz iz Srbije do sada u visini od 567 miliona evra, kao i da je taj rast ostvaren zahvaljujući uvećanom izvozu u visini od 25,08 odsto.Rekao je da Srbija izvozi trešnje, jabuke, breskve, a ne samo sirovo voće i povrće, već tu ima i fabričkih proizvoda i perađevina.Sastanak sa Lavrovim, kako je dodao, bio je najduži i ticao se bilateralnih i svetskih pitanja.

– Uspeli smo da mnogo stvari razmotrimo, sve u senci onoga što je govorio na sednici Generalne skupštin UN američki predsednik Donald Tramp. Razgovarali smo o političkim temama. Rekao sam da Srbija čvrsto drži do svoje vojne neutralnosti, da nećemo biti članica ni NATO, ali ni bilo kog drugog vojnog bloka, da ćemo štititi svoju vojnu neutralnost – poručio je Vučić.
Na marginama otvaranja 72. Generalne skupštine Vučić je imao bilateralne razgovore sa norveškom premijerkom Ernom Suldberg, koju je pozvao da dođe u Beograd, i kako kaže očekuje da će uskoro uslediti ta poseta.
Takođe se sastao i a rumunskim kolegom Klausom Johanisom, te najavio da će uskoro posetiti Rumuniju.
Isto tako sasto se i sa premijerom Švedske Štefanom Levenom kojem se zahvalio na investicijama iz te zemlje i zamolio da u Srbiju i dalje dolaze švedske kompanije.
– Pohvalio sam da smo otvorili IKEA, koja uspešno radi u Srbiji, kao i da želimo još više investicija – rekao je on

Pored togasastao se i sa ministrom sploljnih poslova Autrije Sebastijanom Kurcom i imao i susrete i razgovore sa premijerom Slovenije i Hrvatske, Mirom Cerarom i Andrejom Plenkovićem, a pozdravio je i makedonkog premijera Zorana Zaeva, te se u dužem razgovoru zadržao sa predsedavaućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem i zatim i predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

– Razgovaali smo o našim stvarima u regionu. Zadržao sam se dugo sa Plenkovićem sa kojim sam razgovarao o bilateralnim odnosima, kako da ih popravimo, kako da raste i ekonomska saradnja – preneo je Vučić.
Sa predsdnikom Crne Gore on je, kaže, razmotrio zajedničke infrastrukturne projekte, pre svega povezivanje autoputem, odnosno autoput Čačak-Požega, u dužini od 31 kilometar i Požega-Boljare dug 107 kilometara.

– Razgovarali smo kako teku radovi – dodao je VučićIstakao je da je sa svojim sagovornicima iz regiona razmenio mišljenje o stanju u Bosni i Hrcegovini, dodajući da je veoma bitno da se o tome razgovara ozbiljno i odgovorno.
Takođe se u sedištu UN sastao i sa predsedavajućim 72.Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom, drugim predstavnicima svetske organizacije.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI