VUČIĆ: Srbija nikad neće uvesti sankcije Dodiku

VUČIĆ: Srbija nikad neće uvesti sankcije Dodiku – ne mešamo se u unutrašnja pitanja BiH!
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas posle sastanka sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem da je Srbija iskreno opredeljena za mir i saradnju

– Važno je da ljudi u ove dve zemlje znaju da smo iskreno opredeljni za mir i saradnju. Ako kod nekoga postoji bojazan, bilo kakva, od mogućih nastavka nekakavih političkih sukova koji bi završili na još lošiji način, u ime vlade daću sve od sebe da okrenemo tu putanju u suprotnom smeru i da na najbolji način naše dve zemlje sarađuju – rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je zadovoljan svim akspektima odnosa Srbije i BiH, a da je sa Zvizdićem danas i u četiri oka razgovarao i o političkoj situaciji.

Vučić je rekao da je BiH za Srbiju treća izvozna destinacija, a da se trgovinska razmena uvećava svake godine, te da u naredne četiri godine može da bude povećana na više od dve milijarde evra.

– Razgovarali o konkretnim i važnim stvarima, od sukcesije, do razgraničenja. Imamo četiri tačke koje nismo dogovorili, ali će se uskoro sastati naše ekipe da nastave razgovore o tome – rekao je Vučić nakon sastanka sa Zvizdićem.

Zajednički tim za modernizaciju pruge Beograd-Sarajevo

Formiraćemo zajednički tim za modernizaciju pruge Beograd – Sarajevo, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić nakon razgovora sa predsedavajućim Predsedništva BiH Denisom Zvizdićem u Beogradu.

Uskoro ćemo formirati tim za modernizaciju, naredni dogovori biće u BiH, a pozvaćemo i predstavnike EU i sve druge uključene u Berlinski proces, rekao je Vučić na pres konferenciji koju je držao sa Zvizdićem.

Žvizdić je potvrdio važnost dogovora o modernizaciji pruge, te naveo da se nada da će konačna trasa biti utvrđena vrlo brzo i najavljujući da će nakon toga biti pozvani kreditori i svi drugi koji mogu da pomognu da se realizuije taj izuzetno značajan projekat za dve zemlje.

Vučić je naveo da je sa Zvizdićem razgovarao o mnogim važnim temama, međusobnoj podršci na evropskom putu, ali i sasvim konkretno o tome da se formira tim koji će se baviti održavanjem 11 mostova između Srbije i BIH.

Vučić je istakao i da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

– Naš vitalni interes je da približavamo ljude, da oni razumeju da samo stabilnošću i u miru možemo da napredujemo, da možemo ljudima da obezbedimo dublji novčanik – rekao je Vučić.

Takođe, premijer je najavio da će ići na sajam u Mostar, gde su ga pozvali i Zvizdić, ali i Dragan Čović, te da će tamo biti organizovan poseban sastanak namenskih indrustrija dve zemlje.

– To je dobra vest, municiju i oružje možemo drugima da prodajemo, naravno, nikome ne pada na pamet da to koristi ovde, ali da prodajemo drugima to može bude veliki i značajan posao – poručio je srpski premijer.

Zvizdić: Dijalog je jedini način za rešavanje problema!

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je rekao da je delegacija BiH sa posebnim zadovoljstvom prihvatila poziv za posetu Vladi Srbi.

– Smatramo da su dijalog i razgovor, kao način za traženje rešenja prvi i jedini instrument na bazi kojeg možemo unaprediti odnose BiH i Srbije i ukupne regionalne odnose – napominje Zvizdić i dodaje da će taj način saradnje biti u fokusu našeg delovanja.

Zvizdić ističe da će 2017. godina biti obeležena sa više poseta jer, dodaje, postoji mnogo značajnih tema zbog koji se treba susretati.

– Nekoliko tema su bile u fokusu razgovora i one će ostati u fokusu delovanja. S obzirom na skoro isti spoljnopolitički prioritet, a to je EU, Srbija može da nam pomogne u prenosu znanja i iskustava na putu integracija – napominje Zvizdić.

Prema njegovim rečima, za dve države najvažniji je dalji razvoj ekonomskih odnosa.

– Srbija se nalazi među tri najvažnija partnera BiH, sa velikim obimom razmene, što govori o kvalitetu proizvoda, ali i da našu saradnju možemo unaprediti. Osnovu predstavlja infrastruktura, energetska i putna i o tome smo detaljno razgovarali – napominje Zvizdić.

Kako kaže, uskoro će BiH odrediti koja je trasa da se povežu glavni gradovi Srbije i BiH.

VUČIĆ: Srbija neće uvoditi sankcije Dodiku ne mešamo se u pitanja BiH

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa sankcijama SAD Miloradu Dodiku, Zvizdić je rekao da je antidejtonsko delovanje dovelo do tih sankcija, čime je u svet poslata slika Bosne i Hercegovine kao nestabilne države.

– Ovo će se loše odraziti na strane investicije i uopšte na sliku naše države u svetu – rekao je Zvizdić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija neće priključiti sankcijama protiv lidera Republike Srpske Miloradu Dodiku.

– Dva su razloga za to. Jedan je što sankcije nikad ništa ne rešavaju a drugi što postoji prećutni dogovor da nam se ne ponovi vreme iz 90-ih kada smo jedni drugima postavljali barikade na Drini – rekao je Vučić i dodao da Srbija ne želi da se meša u unutrašnje odnose Bosne i Hercegovine, da je tako bilo i da će tako i biti.

– I Angela Merkel me je pitala zašto se ne pridružujemo sankcijama Dodiku, i njoj sam odgovorio isto – kazao je Vučić.

Zvizdić: Izvinio sam se Vučiću zbog napada u Potočarima!

Na pitanje o pokušaju ubistva u Potočatima, premijer Srbije je rekao da je uveren da institucije u BiH rade na tome, ali su mu je od tog slučaja važnije teme o kojima je danas razgovarao sa predsedavajućim Zvizdićem.

Zvizdić je potvrdio da se na tom slučaju radi i da se zahteva što pre razrešenje i pronalazak odgovornih.

– Razlog okupljanja i hrabrost premijera Vučića iskazana dolaskom u Srebrenicu pali su u drugi plan. Ja sam se njemu lično izvinio odmah nakon nemilog događaja i očekujem da istraga bude završena što pre – rekao je Zvizdić. 

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI