VUČIĆ SOCIJALISTIMA DAJE MANJE NEGO PRE

 Dačiću ponuda koju ne sme da odbije.

Srbija je sve bliže tome da dobije novu vladu, a kako nas portal saznaje, poziv u koaliciju od mandatara Aleksandra Vučića dobiće samo SPS.

Za kadrove lidera LDP-a Čedomira Jovanovića eventualno će biti mesta na pozicijama vladinih činovnika ukoliko su stručni za pojedine oblasti.

Ipak, ulazak Dačića u Vučićev kabinet još nije gotova stvar jer će lider SNS-a pred njega izneti tvrdu ponudu, srazmernu rezultatima socijalista na izborima, pa je pitanje hoće li SPS reći naprednjacima „da“!

S druge strane, odbijanje Vučićeve ponude za Dačića bi moglo da predstavlja put u neizvesnu političku budućnost. Zato, kako saznaje naš list, Dačić i socijalisti moraju da prihvate ponudu koju će pred njih na razgovorima u centrali SNS-a izneti Vučić.

Konsultacije kreću u ponedeljak

Konsultacije mandatara za sastav Vlade i predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića o sastavu njegovog kabineta s drugim partijama počinju u ponedeljak. Konsultacije će početi tek po konstituisanju Skupštine Srbije. Lider naprednjaka Aleksandar Vučić najavio je da će konstitutivna sednica Skupštine biti održana 3. ili 4. juna, a da će Vlada Srbije biti formirana do 16. juna.

Prema našim saznanjima, biće daleko skromnija od liste želja koju su socijalisti u proteklih mesec dana izneli putem medija.

– Dogovor SNS-a i SPS-a je gotovo izvestan, a premijer Vučić izneće pred Dačića „tvrdu ponudu“, od koje neće biti velikih ustupanja – kaže naš dobro obavešteni sagovornik blizak Vladi Srbije.

Prema njegovim rečima, Ivica Dačić bi trebalo da dobije jedno „jače mesto u Vladi Srbije“ i još jedan „manji resor za SPS“.

– SPS sigurno više neće moći da vodi resor energetike, ali očekuje se da ova Vučićeva ponuda zadovolji apetite socijalista i da oni budu deo vlasti, naročito kada se zna da će im „ostati“ mesto prvog čoveka „Srbijagasa“ – kaže naš izvor.
Lider SPS-a Ivica Dačić rekao je

da su socijalisti spremni da uđu u koaliciju sa Vučićem, ali da očekuju da osim u vlasti na nivou republike, budu deo i vojvođanske vlade.

– Prvo želim da kažem da niti je ko šta tražio, niti je bilo ko šta ponudio. Mislim da je sasvim logično da se na isti način kako se bude formirala vlast u republici, tako formira i u Vojvodini. Očekujem da, ako postignemo dogovor s Vučićem, učestvujemo u vlasti i na nivou Vojvodine. To su neke stvari koje želimo – rekao je Dačić.

Ako je suditi prema ovim Dačićevim rečima, dogovor naprednjaka i socijalista je već postignut jer je najverovatnije odlučeno da će Vladu Vojvodine naredne četiri godine činiti koalicija SNS-a, SPS-a i SVM-a, a koju će, predvoditi Igor Mirović.

Kako saznaje naš portal, poziv za ulazak u novu vladu dobiće i LDP Čedomira Jovanovića, s tim što lider liberala neće biti ministar, već će pojedina mesta biti ponuđena ljudima iz njegove stranke.

– LDP bi mogao da dobije Vučićev poziv da predloži nekog stručnjaka iz svojih redova, a to svakako neće biti Jovanović – kaže naš sagovornik.

Tinde Kovač se vraća u prosvetu?!

Šef LDP-a Čedomir Jovanović, prema svim do sada poznatim informacijama, neće biti ministar u novoj vladi.

– Kandidati liberala za mesto u izvršnoj vlasti je Tinde Kovač Cerović, koja je bila 17. na listi „Čeda-Boris-Čanak“, a za vreme ministrovanja Žarka Obradovića bila je državni sekretar u Ministarstvu prosvete – kaže naš izvor.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI