VUČIĆ SA TRAMPOM I PUTINOM! Dogovoreni sastanci premijera sa liderima SAD i Rusije!

Predsednik Vlade već razgovarao sa najbližim saradnicima novog predsednika SAD. Vučić i Tramp srešće se u Njujorku, pre inauguracije 20. januara * U narednim nedeljama susret i sa Putinom, tema nabavka oružja

 
Premijer Aleksandar Vučić srešće se u naredna dva meseca i sa novim predsednikom SAD Donaldom Trampom i sa predsednikom Rusije Vladimirom Vladimirovičem Putinom, otkriva Informer!

Kako nam je potvrđeno u njegovom kabinetu, Vučić je ove nedelje telefonom razgovarao sa najbližim saradnicima novog predsednika SAD i dogovorio susret sa Trampom.

– Ako sve bude po planu, naš premijer i novoizabrani predsednik Amerike sastaće se pre kraja januara, odnosno pre Trampove inauguracije, koja je zakazana za 20. januar… – navodi odlično obavešteni sagovornici Informera.

Sjajna vest za Srbiju
Premijer Vučić prvi lider iz regiona koji je uspostavio kontakt sa ljudima novog predsednika SAD. To je sjajna vest za Srbiju!
Izvor Informera

Istorijska prilika

Susret Trampa i Vučića bio bi prvi susret američkog i srpskog lidera u poslednjih 15 godina (vidite okvir).

– Sastanak predsednika Trampa i premijera Vučića neće imati zvaničan karakter pošto će biti upriličen pre Trampove inauguracije. Ipak, biće to sjajna, istorijska prilika da se unaprede odnosi Srbije i SAD – navodi naš sagovornik, koji juče nije hteo da nam otkriva bilo kakve druge detalje. Na naše pitanje s kim je od Trampovih saradnika Vučić razgovarao, on odgovara:

– Ne mogu to da vam kažem, ali ću vam reći da je u pitanju jedan od najbližih i najpoverljivijih Trampovih ljudi. Reći ću vam i da je premijer Vučić prvi lider iz regiona koji je uspostavio kontakt sa ljudima novog predsednika SAD. To je sjajna vest za Srbiju!

Kako saznajemo, u narednim nedeljama, najverovatnije u drugoj polovini decembra, premijer Vučić će se sastati i sa predsednikom Rusije Vladimirom Vladimirovičem Putinom.

Dolazak Đulijanija u Beograd kod Vučića pokazao se kao jako koristan. On ima prijateljski odnos prema Srbiji, za razliku od Klintonovih koji su nas bombardovali.

– Na tom sastanku biće, pre svega, reči o nabavci oružja za Vojsku Srbije. Isporuka “migova 29” je već gotova i dogovorena stvar, a sada treba da se utvrde detalji dogovora u vezi sa isporukom druge vojne tehnike, od kojih je najvažniji PVO raketni sistem “buk” – precizira naš sagovornik. Prema njegovim rečima, u narednom periodu pred Srbijom se otvara sjajna perspektiva u odnosima i sa Rusijom i sa SAD:

– U situaciji kada Amerika i Rusija više nisu neprijatelji na ivici sukoba, već saveznici, pred Srbijom se otvaraju silne mogućnosti. Sad samo od nas zavisi, od nas i od naše pameti…

Zvanično, niko juče nije hteo da komentariše naša saznanja. Na drugoj strani, Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku ističe da je veoma bitno za Srbiju da ima odlične odnose sa SAD i da se približi Trampovoj administraciji.

– Dobro je da postoje bilateralni susreti na vrhu i sa Amerikom, kao što smo do sada imali sa Rusijom ili Kinom. I tačno je da što odnosi Amerike i Rusije budu bolji, to će se manje Beogradu zamerati bliske veze sa Moskvom – podvlači Đukanović.

Bilo bi jako dobro da Srbija iskoristi promenu administracije u Stejt departmentu kako bismo unapredili naše bilateralne odnose sa SAD. Zato ja pozdravljam svaki korak u tom pravcu.

Veza Đulijani

Diplomata Zoran Milivojević kaže da će kontakti naše vlade sa Trampovim saradnicima verovatno ići preko Vučićevog prijatelja Rudolfa Đulijanija.

– Đinđić je poslednji srpski premijer koji se sastao sa američkim predsednikom, 2001. sa Džordžom Bušom. Tada je to bilo jako važno i sada bi bilo od izuzetnog značaja da se Vučić sastane s Trampom. Srbija bi od tih bilateralnih sastanaka na visokom nivou sa Amerikom mogla mnogo da dobije. Prvo, Tramp je najavio neke zaokrete u spoljnoj politici, što bi moglo da nam pomogne da unapredimo odnose sa Amerikom, a i poboljšamo pozicije u regionu – objašnjava Milivojević i dodaje da bi Srbija tu imala i ekonomski interes, jer SAD imaju velikog uticaja na međunarodne finansijske institucije.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI