#Vucic sa Kolindom u Vukovaru #vesti opsirnije…

U ponedeljak iznenadni susret u Hrvatskoj. Položiće i vence kraj rodne kuće Milutina Milankovića u Dalju

Ovaj iznenadni susret trebalo bi da otvori novu stranicu u odnosima dveju država i da pokaže da su i Srbija i Hrvatska spremne da prevaziđu nesuglasice iz prošlosti, zbog kojih je saradnja u poslednjih nekoliko meseci spuštena na veoma nizak nivo.

Sastanak se organizuje nakon nedavne hrvatske blokade evropskog puta Srbije, pa se iz Zagreba očekuje poruka da ćemo ubuduće moći da računamo na podršku suseda. A zajednički stav, saznajemo, biće da dve države imaju mnogo više onoga što ih povezuje, nego što ih razdvaja.

Očekuje se da će tokom susreta biti pokrenuta i pitanja nestalih, povratka kulturnog blaga, ali i zaštita srpske i hrvatske manjine.

Naši izvori tvrde da je predsednica Kolinda Grabar Kitarović preuzela inicijativu otopljavanja odnosa sa Beogradom, jer je dosadašnja hrvatska vlada radila upravo suprotno, povlačeći poteze, pogotovo na međunarodnom planu, koji su ih dodatno pogoršavali. To se pre svega odnosi na pokušaje blokade otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU, ali i zapaljive izjave oko lidera radikala Vojislava Šešelja.

Kuća naučnika Milutina Milankovića

Inače, premijer Vučić prisustvovao je inauguraciji hrvatske predsednice u februaru 2015. godine. Njihov poslednji susret bio je u martu ove godine, kada su razgovarali na marginama međunarodnog samita u Mostaru.

Više puta pominjala se mogućnost zvanične posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Zagrebu, ali je sve odlagano zbog unutrašnjopolitičke situacije u Hrvatskoj i održavanja vanrednih izbora.

HELIKOPTEROM DO VOJVODINE?

SVI detalji susreta dvoje zvaničnika se još dogovaraju. Prema našim informacijama, postoji mogućnost da Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić, nakon obilaska Dalja i Vukovara, istog dana helikopterom dođu i u Vojvodinu.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI