VUCIC SA GOVORNICE UN: Ponosni smo sto cemo uvek biti na onoj strani sveta koja cuva mir i stabilnost!

VUČIĆ SA GOVORNICE UN: Ponosni smo što ćemo uvek biti na onoj strani sveta koja čuva mir i stabilnost!
Ima li zajedničkog rešenja za migrantsku krizu, ima li nečega što možemo zajedno da preduzmemo ili treba neke korake da preduzmemo sami za sebe, upitao je između ostalog premijer Aleksandar Vučić s govornice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u govoru koji je naišao na široko odobravanje prisutnih
 

On je, obraćajući se prisutnim predstavnicima zemalja članica, apelovao da se nađe sveobuhvatno rešenje za krizu s kojom se čitav svet suočava. 

Čuli smo, primetio je, mnogo velikih reči s govornice Ujedinjenih nacija, i to od predstavnika velikih sila, ali, nažalost, konstatovao je, nismo čuli koja su prava rešenja za neke veoma važne teme, za vrlo važna pitanja.

U ta pitanja ubrojao je migrantsku krizu, a pošto, kako je rekao, dolazi iz male zemlje na Balkanu, očekivao je da će velike sile uputiti neki predlog. “A mi bismo se saglasili, bili bismo spremni da odradimo posao s njima”, poručio je Vučić.

Kako je naveo, čak iako Srbija nije članica EU, bila je spremna da učestvuje u sistemu kvota, ali niko u EU nije prihvatio taj sistem i “mi sad ne znamo koja je politika po tom pitanju”.

Trebalo bi da delimo iste vrednosti, ali vidimo različita rešenja, bez ideje kako da se reše problemi u budućnosti, primetio je Vučić i poručio: 

– Migrantska kriza nije završena, tek je počela, a Srbija se suočava sa mnogo više teškoća nego pre godinu dana. Danas imamo 7.000 ljudi u našoj zemlji, isto i u Bugarskoj i oni ne mogu nigde da odu jer su svi ostali zatvorili granice, rekao je premijer Srbije.

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da je ponosan što je Srbija stub stabilnosti na Balkanu i poručio da će to biti i u narednih 20, 30 godina. 

Vučić istakao i da se region Zapadnog Balkana suočava sa mogućom nestabilnošću, te da su zato potrebni mir, razumevanje, poverenje i pomirenje u budućnosti.

Situacija se na Balkanu posle 25 godina nije mnogo popravila, primetio je Vučić, dodajući da se mora učiniti mnogo više napora, da se uloži vremena i političke volje kako bi se prevazišli sporovi, svađe i sukobi iz prošlosti.

– Suočavamo se s nekim od najužasnijih uvreda koje nam dolaze od nekih suseda, ja o njima neću reći nijednu ružnu reč, niti odgovarati, oni su za moju zemlju govorili da smo šaka jada, a mi to nikad nećemo reći ni za jednu zemlju u svetu- rekao je Vučić.

On je dodao da je odluka Srbije da ne odgovora i da će tako činiti i ubuduće, čak i ako neki budu ponovo vređali.

Kako je ocenio, u nekim je zemljama Zapadnog Balkana mržnja veća nego ranije, ali Srbija je uspela da sačuva mir, spokoj, te da će činiti sve da se to nastavi.

– Insistiramo na ekonomskom razvoju, da treba sačuvati političke odnose na drugačiji način nego do sada”, naveo je Vučić.

Premijer je, inače, obraćanje počeo čitajući pripremljeni govor, a zatim rekao da mu se čini kao da je to što govori nešto sasvim uobičajeno, te da su mnogi pre njega već pomenuli slične teme, zbog čega je obraćanje nastavio bez čitanja pripremljenog govora i to govoreći o problemima izazvanim migrantskom krizom, o odnosima na Balkanu, posebno o dijalogu s Prištinom…
– Uporni smo da zadržimo tempo razgovora sa Albancima sa Kosova, jer moramo da živimo zajedno, moramo da stvaramo zajedničku budućnost- rekao je Vučić.

On je naveo da se razgovori vode pod okriljem EU i da je Beograd posvećen tome da ih nastavi i da o tome uvek obaveštava UN.

Vučić je zahvalio i svim zemljama koje su bile na strani međunarodnog prava i nisu podržale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

– Duboko smo zahvalni i vama članicama UN koje ste podržale povelju UN- rekao je Vučić izražavajući nadu i da situacija na Kosovu i Metohiji neće biti izvor nestabilnosti u budućnosti.

Vučić se osvrnuo i na opasnosti od terorizma, navodeći da postoje mnoge stvari koje mogu da ugroze održivi razvoj.

On je rekao da u nekim zemljama Zapadnog Balkana postoje terorističke ćelije, ali da će Srbija učiniti sve da se bori protiv tog užasnog zla.

– Zato smo se pridružili koaliciiji koja se bori protiv IS i ponosni smo što ćemo uvek biti na onoj strani sveta koja će sačuvati mir i stablnost- poručio je Vučić sa govornice GS UN.

Obraćanje premijera Srbije sa govornice Ujedinjenih nacija naišlo je na opšte odobravanje prisutnih, toliko da se, kako nam javljaju s lica mesta jedva odbranio od onih koji su uz čestitke hteli da se s njim slikaju. 

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI