VUČIĆ OBIŠAO IKEU: Ovo je priča i o našem neuspehu, ali i o KONAČNOM USPEHU!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na izgradnji prve robne kuće IKEA u Bubanj Potoku kod Beograda, koja bi trebalo da bude otvorena do leta 2017. Premijer je poručio da je priča o IKEI je priča o našem neuspehu, ali i neodustajanju i konačnom uspehu

– IKEA je razvojni projekat ne samo za Beograd, Mladenovac i Sopot, već i za Smederevo, Smederevsku Palanku, Požarevac, sve do Velike Plane – rekao je Vučić i obećao da će biti još investicija u tom regionu.

IKEA u Srbiji trenutno zapošljava 50 ljudi, u januaru i februaru raspisaće konkurs za još 250, a u toj kompaniji kažu da se na prethodnom konkursu prijavilo više hiljada ljudi.

Vučić je rekao i da je IKEA zainteresovana da kupi još neke pogone u Srbiji, ali da o tome ne može sada da govori.

– Hoće da uđu u, za nas, jedan važan pogon jedne srpske kompanije i o tome razgovaraju sa Vladom Srbije. Bili bismo srećni da se to uspešno okonča – rekao je Vučić.

Vučić je čestitao radnicima koji rade na izgradnji prve robne kuće IKEA u Srbiji, kod Bubanj potoka, jer rade i “ne kukaju da je prekinuta građevinska sezona”.

Kako je naveo, priča o IKEI je priča o našem neuspehu, ali i neodustajanju i konačnom uspehu.

– Priča o IKEI je priča koja govori da kasnimo 25 godina za zemljama istočne Evrope, ali kad smo odlučili da se ponašamo odgovornije, pokazalo se da mozemo polako ali sigurno sve ostale da pristižemo – poručio je Vučić.

RTB Bor će praviti gubitke sve dok ga ne uzmu Kinezi!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je jedino rešenje za RTB Bor da se ta kompanija proda Kinezima, jer bi svako drugo rešenje, uključujući i ono koje podrazumeva novi menadžment, samo smanjilo gubitke, a ne bi bilo krajnje rešenje.

On je, prilikom obilaska radove na izgradnji prve robne kuće IKEA u Beogradu, a odgovarajući na pitanje zašto je tek sada raspisan poziv za profesionalni menadžment kada je vlada pre nekoliko meseci imala studiju u kojoj je stajalo da je menadžment glavni problem RTB Bor, potvrdio da je postojala studija, ali da menadžment nije krajnje rešenje.

– Imali smo ponude, razne priče i predloge stranih kompanija po sistemu ključ u ruke – kazao je Vučić.

Kako je primetio, nije ushićen ni srećan zbog poziva za izbor novog menadžmenta za RTB Bor, jer menadžment nije krajnje rešenje kada se kompanija može dati Kinezima.

– Ne može niko drugi da uzme RTB Bor osim Kineza. Oni su u Kongu uzeli rudnik bakra za 3,6 milijardi evra. Nema nijedne druge zemlje koja bi mogla da uloži toliko – smatra Vučić.

Kritikovao je “stručnjake”, koji sede samo u foteljama, ne znaju pravo stanje na terenu, prave studije i samo kritikuju.

– Niko drugi ne može da kupi RTB Bor – ponovio je Vučić dodajući da sve što će se sa novim menadžmentom uraditi jeste da se smanji gubitak.

– Poslovaćemo sa gubitkom sve dok kompaniju ne preuzmu Kinezi – zaključio je premijer.

On je lokaciju buduće robne kuće obišao sa regionalnim direktorom za razvoj IKEA-e u jugoistočnoj Evropi Vladislavom Lalićem.

Kamen temeljac za izgradnju prve robne kuće švedskog proizvođača nameštaja IKEA položen je u aprilu ove godine pored autoputa Beograd – Niš, u prisustvu premijera Vučića i generalnog direktora kompanije IKEA za jugoistočnu Evropu Stefana Vanoverbeka, kada su i zvanično počeli radovi.

IKEA će biti izgrađena kod naplatne rampe Bubanj Potok i prostiraće se na oko 35.300 metara kvadratnih.

Ukupna površina kupljenog zemljišta je 31 hektar.

Prva faza projekta izgradnje robne kuće vredna je 70 miliona evra i biće zaposleno 300 ljudi.

Tanjug

IKEA je u Bubanj Potoku kupila više zemlje nego što je neophodno za izgradnju prve robne kuće, pa se planira i dodatna investicija od 70 do 80 miliona evra, gde bi se gradio ritejl park odnosno šoping centar do robne kuće.

Kako je planirano, u prvoj fazi robna kuća će zauzimati 12 hektara, dok će u drugoj biti razvijen ostatak parcele na kojem će biti izgrađen drugi komercijalni sadržaj.

Gradilište se nalazi na oko 15 kilometara od centra Beograda, a rampa Bubanj Potok biće izmeštena zbog obilaznice oko Beograda i privodi se kraju izgradnja nove naplatne rampe u Vrčinu.

U prvoj robnoj kući će na raspolaganju biti potpuni asortiman od 9.500 proizvoda za opremanje doma po pristupačnim, zaitm IKEA Food, restoran sa 550 mesta, dućan švedske hrane, Bistro, IKEA za decu i igraonica i parking sa oko 1.375 mesta.

IKEA ima više od 1.000 dobavljača i sarađivaće sa većim brojem proizvođača iz Srbije.

Kada je reč o zapošljavanju, u toj kompaniji u Srbiji radi 50 ljudi, a u 2017. najavljeno je zapošljavanje još 250.

IKEA planira u regionu da ima mrežu od 13 robnih kuća do 2025. godine.

Tako će u naredne tri godine otvoriti tri robne kuće, u Beogradu, Ljubljani i Bukureštu.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI