VUČIĆ O SARADNJI SA INDIJOM: Ogromna perspektiva u razvoju ekonomskih odnosa!

VUČIĆ O SARADNJI SA INDIJOM: Ogromna perspektiva u razvoju ekonomskih odnosa!
Unapređenje ekonomske saradnje i političkih odnosa i dolazak indijskih investitora u Srbiju biće među najvažnijim temama tokom posete Indiji, izjavio je večeras premijer Aleksandar Vučić

Vučić je novinarima rekao da je za Srbiju velika čast da srpski premijer bude primljen u Indiji na visokom nivou, što se nije dogodilo od 1986. godine, te istakao da veruje da ćemo to moći da iskoristimo na najbolji način.

To što 31 godinu nismo imali ovakvu vrstu sastanaka, govori da smo nešto uspeli da uradimo – rekao je Vučić, podsetivši da je Indija druga najveća zemlja na svetu po broju stanovnika.

On je naveo da će u Indiji razgovarati o dolasku indijskih investitora u Srbiju, te dodao da su predstavnici nekih naših firmi takođe zainteresovani za izlazak na njihovo tržiste.

Među najvažnijim temama biće i unapređenje ekonomske saradnje i političkih odnosa, ali i vojnotehnička saradnja.

Mislim da imamo ogromnu perspektivu u razvoju ekonomskih odnosa i verujem da ćemo po vojnotehničkim pitanjima uspeti da obezbedimo značajnu saradnju, što doprinosi razvoju srpske ekonomije – naveo je Vučić.

Navodeći da je danas Indija jedna od zemalja sa nabrže rastućom ekonomijom, Vučić je rekao da Srbija to treba da iskoristi za veće prisustvo na indijskom tržištu.

Premijer je naveo da je industrija traktora u Srbiji dobra prilika za Indijce, navodeći da Srbija posle mnogo godina može da pokrene tu granu industrije, ne samo za svoje tržište, već i za region i pojedine zemlje na istoku.

Važno je da otvorimo Srbiju prema Indiji, velikom tržištu, što nismo uspeli da napravimo u prethodnom periodu – naveo je Vučić.

Pomoć Rusije

Vučić je rekao da je sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom razgovarao o saradnji dve zemlje, ali i o podršci Rusije unapređenju odnosa Srbije sa Indijom.

Vučić je novinarima u Ahmedabadu, gde se sastao sa Rogozinom, rekao da su Rusi više godina prisutni u Indiji, sa kojom imaju odličnu ekonomsku saradnju, te da Srbija od Rusije može da očekuje podršku kako bi bila prisutnija na ogromnom tržištu Indije.

U martu imaju veliki samit, sve ruske kompanije koje proizvode i prodaju naoružanje dolaze. Nama je ponuđena podrška da možemo da učestvujemo u određenim poslovima, remontima, da mi dobijemo deo tog posla, da možemo time da zaposlimo više ljudi u Srbiji – rekao je Vučić.

Naveo je i da Rusi mnogo bolje poznaju Indiju, te da Srbija može dobiti saveta kako da sebi otvori put za ekonomsku saradnju na tom prostoru

Vučić je rekao da je sa Rogozinom razgovarao i o političkim odnosima, koji su dobri, te zahvalio na podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Bilo je reči i o ekonomskim odnosima dve zemlje, rekao je Vučić, navodeći da je u prvih devet meseci prošle godine naš izvoz u Rusiju uvećan za 10,4 odsto u odnosu na 2015. 

Uvoz je pao, pre svega zbog manjeg uvoza energenata, naveo je Vučić.

On je istakao da je u Srbiju 2016. godine došlo 5,1 odsto više turista u odnosu na 2014, te da očekuje dolazak još većeg broja Rusa u Srbiju.

Istakao je da je sa Rogozinom razgovarao i o vojnoteničkoj saradnji, dodajući da namenska industrija predstavlja jedan od značajnijih faktora za budući ekonomski rast Srbije.

To je jedan od motora razvoja Srbije i u namensku industriju uložićemo mnogo više novca nego što smo mislili da ćemo biti u situaciji – naveo je Vučić i dodao da u svetu nikada nije bila veća potražnja za proizvodima namenske industrije.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI