VUCIC NAKON SASTANKA SA HANOM: KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Premijer Aleksandar Vučić rekao je danas, posle sednice Vlade Srbije kojoj je prisustvovao evropski komesar Johanes Han, da će se Srbija, kad je reč o regionu, ponašati odgovorno, da je strateški cilj Srbije članstvo u EU, ali da će umeti da štiti svoje nacionalne i državne interese.

“Kad nismo saglasni sa EU u svemu, to ćemo jasno iskazati ali zelimo da pripadamo tom tipu društva, da delimo te vrednosti i mislim da ćemo do mnogih rešenja u budućnosti morati i želeti i hteti da dođemo”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Johanesom Hanom.

Na sednici vlade, kojoj je Han prisutvovao, razgovaralo se o evropskom putu Srbije, obavezama koje Srbija ima, posebno u okviru Poglavlja 35, koje je, kako kaže Vučić, za Srbiju najteže, jer se radi o Kosovu.

Kako je rekao, bilo je reči i o poglavljima koja će tek biti otvorena, poput poglavlja 5, 25, 26 i 20, kao i o ekonomskom napretku i boljem životu za građanje Srbije i regionalnoj saradnji. 

“Han je iskreni prijatelj Srbije”, rekao je Vučić.

– Budućnost svake zemlje u regionu je EU. Ne bi trebalo da se zaboravi da je EU daleko najveće ekonomsko tržište na svetu, rekao je Han.

On je rekao da očekuje od država članica da podrže dalji razvoj EU, jer kako navodu u regionu bi trebalo da postoji snažna podrška za razvoj regiona, ne radi se samo o ekonomskom razvoju.

– Mislim da ona vrsta liderstva koju očekujemo od političkih lidera u regionu i šire je da se podrži razvoj u regionu ka evrointegracijama. Ono što nam je potrebno da bismo razvili region jeste podjednako strpljenje, rekao je on.

Na pitanje kako EU gleda na retoriku koja od hrvatskih političara stiže na račun Srbije, Han odgovara da prate i posmatraju svaku izjavu.

– Zahvalan sam Vučiću na njegove reakcije i nereagovanje na pojedine izjave. Podsetiću da je hrvatski parlament glasao sa velikom većinom da se podrži put Srbije ka EU. Očekujem iz dobrih razloga da ovaj glas i dalje bude validan. Mislim da je to bila dobra odluka i nadam se da će to tako ostati – objašnjava Han.

Han dodaje da je u potpunosti svestan svih problema sa kojima se region suočava.

Na pitanje da li je tačno da će se praviti nova ministarstva, premijer Srbije ističe da još nije razgovarano o tome.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI