VUČIĆ NA SAMITU “VIBRANT GUJARAT”: Obezbedićemo najbolje uslove za indijske kompanije!

VUČIĆ NA SAMITU “VIBRANT GUJARAT”: Obezbedićemo najbolje uslove za indijske kompanije!
Premijer Aleksandar Vučić obratio se danas učesnicima Samita “Vibrant Gujarat” u indijskom gradu Gandiganaru. Vučić je istakao važnost ekonomske saradnje Indije i Srbije…

– Obezbedićemo najbolje uslove za indijske kompanije, a nadam se da će i srpske kompanije naći ovde u Indiji plodno tlo za naše investicije – rekao je Vučić.

Srpski premijer je čestitao indijskom kolegi Narendru Modiju na veoma dobrim ekonomskim rezultatima.

Podsetio je Modija da mu je na jutrošnjem sastanku obećao da će doći i još jednom naglasio da će Srbija biti uvek pouzdan partner Indiji.

Premijer Vučić je posle razgovora sa indijskim kolegom Narendrom Modijem rekao da veruje da ukupna tgovinska razmena koja je sada na nivou od 130 miliona dolara, može da dostigne i čitavu milijardu za pet do sedam godina.

Vučić je novinarima nakon sastanka sa Modijem rekao da je taj sastanak velika čast i za Srbiju i za njega lično te da su imali dug i srdačan razgovor i saglasili se po pitanju najvećeg broja važnih političkih tema u današnjem svetu.

– Ali, mnogo je važnije da smo razgovarali o svim aspektima bilateralne saradnje, o tome šta treba da uradimo da bismo uvećali našu trgovinsku razmenu koja je na nivou od 130 miliona dolara. Mislim da možemo ne da je udvostručimo ili utrostručimo, već da dođemo do milijarde za svega pet do sedam godina. Za to je potrebno mnogo više da radimo – rekao je premijer Srbije.

Kako je rekao od ove godine će raditi mešoviti Komitet koji zbog naše nespremnosti nije formiran u 2016. godini.

– Razgovarali smo o poljoprivredi, od semenske prozivodnje do prerade, zdravstvu, o vojnoj namenskoj industriji, gde postoji više mogućih tipova saradnje naše države sa njihovim privatnim kompanijama, naših kompanija sa njihovim, na mnogo načina – rekao je Vučić i dodao da se razgovaralo i o zajedničkom izlasku na tržište sa Ruskom federacijom.

Privrednici indijske države Gudžarat zainteresovani su za farmaceutsku industriju u Srbiji i poljoprivredu, ali pokušaćemo da dovedemo i što više turista iz Indije u našu zemlju, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, u izjavi novinarima posle sastanka sa glavnim ministrom Gudžarata Vidžajem Rupanijem, rekao da je postignut dogovor da privredna delegacija te države, sa premijerom Indije Narendrom Modijem i Rupanijem na čelu, dođe u Beograd.

Kako je dodao srpska delegacija razgovarala je sa predstavnicima Federacije indijskih privrednih komora i o dolasku više turista u Srbiju.

– Oni neretko dolaze u Dubrovnik. Rekao sam da je Beograd, uz sve poštovanje starog grada, da mislim da je Beograd lepši i da ima da se vidi mnogo više stvari nego u Dubrovniku i gradovima koje posećuju – rekao je Vučić.

Premijer je dodao da je sagovornicima poručio da je Srbija spremna na sve kako bi ublažila vizni režim i privukla što više turista u Srbiju.

– Onda će mnogi doći, videti Beograd, zavoleti ga, potrošiti novac, ali uložiti i u svoje poslove, što je za nas od izuzetnog značaja. Turizam je bila jedna od grana o kojoj smo diskutovali i za koju verujem da ćemo imati konkretne korake u narednom periodu – rekao je Vučić.

Vučić je podsetio i da Srbija sa Privrednom komorom Indije ima potpisan sporazum o saradnji još iz 2003, ali da se nije mnogo odmaklo na tom planu.

– Sada smo dogovorili razmenu delegacija iz različitih sektora, kako bi naši privrednici odlazili u Indiju, i njihovi dolazili u Srbiju. Mislim da posle toga možemo da očekujemo rast trgovinske razmene, njihove nove investicije, ali i dolazak naših kompanija koje u Indiji mogu da zarade novac – rekao je Vučić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI