VUCIC NA RTS : UPITNIK 2016

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je, gostujući u emisiji “Upitnik” na RTS, da nema dokaze da je pripreman atentat na njega u Jajincima, ali da oružje tamo nije ostavljeno slučajno

Na pitanje da li je realno da se putevi završe u roku koji je ranije pomenuo, Vučić je rekao da je nemoguće stići to što je rađeno za vreme SFRJ, ali veruje da će dati sve od sebe, a da najveći problem imamo sa državnim preduzećima.

– Nije za poređenje koliko dugo je građen autoput Beograd-Zagreb, a koliko Koridor 11, jer nije isto premostiti Sićevačku klisuru i “gurati” kroz vojvođansku ravnicu. Problem su naši izvođači, koji uzimaju sledeći posao da bi vratili dugove ili završili sledeći, rekao je Vučić i dodao da zato moramo da razvijamo građevinsku industriju i niskogradnju – rekao je Vučić i dodao da je do kraja mandata ove vlade planirano još 200 kilometara auto-puta.

Vučić je istovremeno najavio da će za deset dana biti otvorena deonica Koridora 10 od Proseka do Bancareva, kao i deonica Pirot-Dimitrovgrad.

Vučić: Suficit trenutno 34,3 milijarde dinara

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u ovom trenutku imamo suficit u visini od 34,3 milijarde dinara, a bilo je planirano da imamo deficit.

– Skupština Srbije je izglasala da ove godine imamo 122 milijardi dinara, odnosno milijardu evra deficita. To je ono sa čim je i MMF bio zadovoljan. U ovom trenutku imamo suficit od 34,3 milijarde dinara, a sve kamate, one najteže, smo platili u martu, julu i oktobru – rekao je on.

Vučić je naglasio da je sve plaćeno bez dana kašnjenja, čak i 100 miliona evra Londonskom klubu, kao i 20 miliona evra našim bankama.

– Veoma se domaćinski ponašamo – poručio je on odbacujući tvrdnje pojedinih novinara da će država biti u deficitu.

Odbacio je i tvrdnje po povećanju javnog duga kao gluposti nazovi stručnjaka.

Precizirao je da je javni dug u nominalnom iznosu za 240 miliona manji nego 2012. godine.

Dodao je da je opozicija izbegla da ga u skupštini pita za navodni rast javnog duga, jer je jasno da je reč o glupostima.

– Da je javni dug pod kontrolom ocenjuju i MMF i Svetska banka – podsetio je Vučić.

Navodeći da je danas otvorena deonica Ljig-Preljine, Vučić je rekao da treba da budu završene još tri: dve ranije potpisane sa Kinezima Obrenovac – Ub i Lajkovac-Ljig, te Obrenovac-Surčin.

Kako je naveo, za deset dana će otvoriti 12 kilometara puta od Proseka do Bancareva, jer su pri kraju radovi na tunelu Bacarevo, te će otvoriti i put Pirot – Dimitrovgrad za 15-20 dana, a da onda ostaje samo obilaznica do granice sa Bugarskom.

– Očekujem da i ostatak završimo za manje od godinu dana – rekao je Vučić i dodao da zato insistira i na izgradnji autoputa Niš-Priština, jer bi to od Niša napravilo centar regiona.

Penzije veće nego ikad imaće od januara 74 odsto penzionera

Od januara naredne godine 74 odsto penzionera imaće penzije veće nego što su ikada imali, kaže premijer Aleksandar Vučić.

U razgovoru za RTS navodi da će povećanje plata u javnom sektoru nekim kategorijama doneti 36.000 do 40.000 dinara veća primanja godišnje, te naglašava da je to ono što drzava realno može da da, a da je sve ostalo u domenu fantazije i obećanja, koja se realno ne mogu ostvariti.

Nabraja da su sva povećanja, a reč je o penzijama od januara koje se povećavaju 1,5 do 1,7 odsto, o većim platama u javnom sektoru za 5,2 odsto u proseku, o jednokratnim davanjima od pet do šest hiljada penzionerima, kao i povećanom minimalcu, sve to, primećuje, omogućeno je samo činjenicom da imamo zdrave javne finansije, te da s tim više nemamo problema, što nam priznaje i MMF i ostale međunarodne finansijeks isntitucije.

– A to valjda nesto znači. To se valjda računa – poručio je premijer.

On je naveo da će sledeće godine biti završen projekat autoputa Novi Sad-Ruma-Šabac i da će posle početi izgradnja.

Upitan kakvo je trenutno stanje u budžetu Republike Srbije, premijer je rekao:

– Država stoji dobro. Ja uvek volim da se razdužujemo, jer je dug zao drug. Nismo uzeli zajam od UAE, nego smo potpisali da možemo podići novac. Javni dug danas je za 240 miliona evra manji. Naš cilj je da ga spustimo  ispod 60 odsto i da nemamo problema, rekao je premijer, koji je pročitao pozitivne prognoze MMF-a  za privredu Srbije.

Vučić: Državni organi da se pozabave Azotarom

Premijer Vučić istakao je večeras da je ono što se događalo u Azotari skandal i da time treba da se bave državni organi.

On nije želeo da odgovori na pitanje da li će neko krivično odgovarati, ali je poručio da je posao države da to raspravi i da treba ići u privatizaciju.

– Mi da ”krvarimo” 50 miliona evra da bi neko lepo živeo – nećemo. Treba da trošimo tih 50 miliona evra za penzionere – naglasio je Vučić.

On je istakao da Kinezima treba da podignemo spomenik jer su spasili našu državu preuzimanjem Železare, za koju, da nisu došli, bi morali da potrošimo 120 miliona evra.

– Spomenik treba da im dignemo, svima koji su došli da nam pomognu – poručio je Vučić.

Preneo je da se u Železari povećava broj zaposlenih, a da su radnicima plate podignute čim su došli.

– To niko ne bi mogao na svetu. Dali su direktne investicije u nešto što nismo mogli da očuvamo.Solili su nam pamet iz nekih zemalja EU koje su same pokušale da dovedu Kineze – objasnio je on.

Vučić je kazao da će u vezi RTB Bor da „moli i kuka“, i da je do sada od molbi i kukanja bilo vajde.

– U našoj zemlji svi bili preponosni da mole za našu zemlju. Ja sam preponosan da budem premijer, ali nije mi teško da molim. Izmolio sam za Železaru, tri puta išao u Kinu, imao više od 200 sastanaka, ali danas me glava manje boli zbog Železare. Što se RTB tiče daću sve od sebe – podvukao je on.

Vučić je kazao da, ako završimo posao sa Kinezima oko RTB Bora ostaju samo sitne stvari, jer MSK i Azotara su mali problemi za državu u poređenju sa Borom.

Upitan da li se oseća bezbedno posle incidenta u Jajincima, premijer je rekao:

– Nemam nameru da glumim heroja, ali ja sam odrastao na ulici i ne plašim se. Nadležni organi treba da rade svoj posao. Nemam dokaze da je pripreman atentat na mene, ali znam da to oružje nije postavljeno tamo slučajno. Policija je napredovala u istrazi i već imamo neke iskaze i izjave na poligrafu, pojedinih lica…

Vučić: Tačno je da mi je brat slaba tačka, neki igraju na tu kartu…

Premijer Vučić rekao je da je tačno da mu je brat Andrej “slaba tačka”, te objasnio da veruje da stoga dobar deo onih koji ga napadaju “igra na tu kartu”.

– Tačno je da mi je brat slaba tačka i volim ja njega i on mene. Smeta im čovek samo zato što svoga brata voli. On se ne bavi politikom i pogrešio je samo zato što je jednom rekao da mu smetaju i Devenport i Saša Janković i to mu nikada nisu oprostili – rekao je Vučić.

Navodi da je njegov brat Andrej završio Ekonomski fakultet i da 20 godina radi na istom mestu, da žive čak i skromnije nego ranije, te svima koji tvrde da je nelegalno radio poručuje da to dokažu.

– U medijima su nas nazivali i ”kokainska braća”, a nikada drogu nismo ni probali – rekao je premijer.

Nije hteo detaljnije da govori, sačekaće, kaže, da govore nadležni organi.

– I ko je koliko novca dobio i na koji način. I to je sve što sam mogao da kažem – naveo je Vučić.

Rekao je samo da su pojedina lica, koja su prošla detektor laži, dala iskaze i potvrdila različite stvari, ali je naglasio je da će policija o tome da govori.

Rekao je da je one noći kad je pronađeno oružje pronađen i automobil na Novom Beogradu, u kojem su nađena i dokumenta čoveka koji je pre nekoliko meseci posmatrao stan njegovog brata.

Nesposobni su da me pobede, pa onda samo lažu…

Govoreći o lažima koje se plasiraju o njemu, ljudima iz vlasti i njegovog okruženja, uključujući i porodicu, premijer Vučić je pomenuo slučaj s naknadama porodiljama, zbog kojeg su ga kritikovali pre desetak dana, ali i danasnji slučaj na otvaranju deonice puta kod Preljine.

– Kažu: ”dobili botovi sendviče, pa došli na otvaranje”. A tamo je bio neki pristojan svet, narod, koji se raduje uspesima. Tu nije bilo sendviča, oni ne rade za sendviče, već za svoju decu. A, neću da govorim o onim drugima koji jedu sendvice od kavijara, zlatnog, a to placahaju neki stranci – naveo je Vučić.

– A takvi kritikuju pristojne ljude koji vole svoju zemlju – dodao je.

Takvi su, poručio je, nesposobni da bilo šta urade.

– Nesposobni su da me pobede na bilo koji normalan način, pa im ostaje samo da prave lošu atmosferu. Ali, Srbiji ide sve bolje i Srbija će samo da pobeđuje – rekao je premijer.

Vučić je rekao da nikada nije ni pomenuo reč “atentat” za razliku od 2004. godine, kada je Pres objavio da se dogodio pokušaj atentata na Borisa Tadića.

– Kako oni koji su izmišljali atentate gde ih nije bilo imaju obraza da se sprdaju sa onim što je pronađeno – rekao je Vučić i dodao da niko nije ni pominjao atentat na predsednika vlade.

– Stvari su malo ozbiljnije nego što nam je u prvi mah delovalo, ali neka nadležni rade svoje – rekao je premijer i dodao da je najvažnije da mu porodica bude zaštićena, a da, što se njega tiče, ostaju rezultati.

Premijer je najavio da će se povući sa mesta šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, i najavio “promene u bezbednosnim strukturama”.

– Više sam verovao u određene sposobnosti pojedinih ljudi, nego što ih oni imaju. Da je ovo oružje bilo bačeno, kao što nije, kako je moguće da nisu pronađeni oni koji stoje iza toga. Neko nije odradio svoj posao i zato će biti određenih promena – poručio je Vučić.

On je rekao da nije uspeo u potpunosti na čelu Biroa za bezbednost da uradi sve što je hteo, ali da je činjenica da je korupcija nedozvoljena, i da tajkuni više ne vladaju zemljom.

Istovremeno je konstatovao da mala korupcija još nije suzbijena, i da će vlada i policija nastaviti da se bori protiv nje.

Takođe je najavio obračun sa narko-mafijom, rekavši da će se videti stvari “koje do sada nisu viđene”.

– Mnogi su radili na različitim funkcijama za narko mafiju – kazao je on.

Ambasada SAD nema veze sa mojom bezbednošću

Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ne misli da američka ambasada ima bilo kakve veze sa njegovom i bezbednošću njegove porodice.

– Biću jasan – ne mislim da sa mojom i bezbednošću moje porodice ikakve veze ima ambasada SAD. I tu je Vulin pogrešio. Ali sve ostalo što je rekao je tačno – rekao je Vučić upitan da prokomentariše nedavne izjave ministra Vulina u vezi sa ambasadom SAD.

Ostalo što je Vulin naveo, kako kaže, bilo je tačno – slika sa Lidijom Udovički, uzimanje operativnih podataka i „Savamala demolišn tim” u ambasadi SAD…

Vučić je dodao da je za “izmišljanje priča oko Savamale” do sada dato šest miliona evra raznim nevladinim organizacijama

Vučić: Špijuni neće upravljati ovom zemljom

Mogu da se složim sa ocenama da stranci imaju svoje agente “u srcu i policije i politike – rekao je večeras premijer Aleksandar Vučić.

On je za RTS rekao da zna ime agenta koji je odavao tajne stranim sluzbama, zna ime agenta strane službe koji je podatke uzimao, ali da neće o tome da govori.

– I postojala su lica koja su nosila ”savamala demolišn tim” na proslavi u američkoj ambasadi – rekao je Vučić.

On je, međutim, rekao da neće da govori o imenima, ali da može da se složi s ocenom da stranci imaju svoje agente “u srcu policije i politike”.

– Upravo zato se svom žestinom borim za nezavisnu i suverenu Srbiju – dodao je Vučić i poručio da špijuni neće upravljati ovom zemljom.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI