VUCIC NA OTVARANJU TUNELA I OBILAZNICE: Vraticemo zivot na Istok Srbije

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i ambasador Austrije Johanes Ajgner, prisustvovali su danas otvaranju tunela i obilaznice kod Golubačke tvrđave
 
Svečanosti su prisustvovali i članovi Vlade, predstavnici Austrijske razvojne agencije (ADA), Opštine Golubac i preduzeća “Tvrđava Golubački grad”.Vrednost izgradnje deonice ukupne dužine 760 metara, koju čine obilaznica i tunel od 150 metara, iznosi 2,3 miliona evra, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
To je deo projekta “Revitalizacija Golubačke tvrđave” započetog 2012. godine, koji sa 6,5 miliona evra finansira EU, a sprovodi ADA u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.

Vučić je najavio rekonstrukciju puteva u istočnoj Srbiji, kako bi se taj deo zemlje približio Beogradu i Novom Sadu.

Istakao je i da taj deo Srbije ima veliki razvojni potencijal i da dunavski sliv od Smedereva do Kladova treba posebno da se tretira.

– Dunav pripada većini evropskih naroda, i naša je želja da ulaganjem vratimo život na istok Srbije. Ako uspemo da obnovimo i Trajanovu tablu, povezećemo sve od Viminacijuma do te tačke kako bi doveli još više turista u Srbiju – rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio na podršci Evropskoj uniji i istakao da uredjenje tvrdjave ne bi bilo moguće da nije novca EU.

– Dobili smo ogroman novac – 6,5 miliona evra – rekao je on i dodao da je potrebno urediti veći broj plaža na Dunavu i više turističkih sadržaja.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport istakao je danas da je Golubačka tvrđava jedan od najlepših bisera na našem Dunavu, koja je kao strateško mesto u regionu imala burnu istoriju, a danas je to sjajan primer uspešne međunarodne saradnje.

Golubačka tvrđava je, kako je rekao na svečanom otvaranju tunela i obilaznice oko Golubačke tvrđave, deo ne samo srpske istorije i kulturnog nasleđa, već i zajedničke evropske istorije.

Devenport je izrazio zadovoljstvo što je Srbija donela odluku da revitalizuje tvrđavu gde su radovi u proteklih šest godina, kada je on prvi put bio na ovom mestu, znatno uznapredovali.

Ponosan je, kaže, što je Evropska unija svojom donacijom od 6,5 miliona evra konkretno mogla da doprinese ovom “sjajnom projektu evropskih razmera”.

Devenport je ukazao da EU pomaže Srbiji kroz ovaj projekat da razvije sliv Dunava i njegov ekonomski i turistički potencijal.

Prema njegovim rečima, ovaj projekat je deo šireg programa EU i Srbije za razvoj dunavskog regiona koji je već pokazao konkretne upehe kao što je novi sistem vodosnabdevanja u Velikom Gradištu.

Tunel i obilaznicu otvorili su Devenport i ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner, u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića i članova Vlade ministara Nebojše Stefanovića, Rasima Ljajića i Jadranke Joksimović, predstavnika Austrijske razvojne agencije (ADA), Opštine Golubac, kao i preduzeća “Tvrđava Golubački grad”.

Dolazak delegacije pratila je numera valcera “Na lepom plavom Dunavu”. Ambasador Ajgner je rekao da ga je to obradovalo jer taj je valcer nezvanična austrijska himna i, prema njegovim rečima, odlično se uklapa u ovaj deo Dunava koji je “reka koja spaja i reka saradnje”.

– Austrija čini sve da bude prijatelj zemljama dunavskog sliva  podvukao je Ajgner rekavši da je austrijska vlada donela odluku da preko Austrijske agencije za razvoj stavi na raspolaganje 800.000 evra za nastavak revitalizacije Golubačke tvrđave.

– Siguran sam da će Golubac postati nezaobilazno mesto svih onih koji žele da upoznaju ovu lepu zemlju i kraj – rekao je Ajgner.

Predsednik opštine Golubac Nebojša Mijović ukazao je na značaj revitalizacije Golubačke tvrđave po ovu opštinu što se uklapa u strategiju razvoja Golupca, koja obuhvata razvoj turizma i poljoprivrede i srednjih i malih preduzeća.

Prema njegopvim rečima na ovom prostoru će se u najkraćem vremenskom periodu zaposliti 30 do 40 mladih ljudi različitih profila što će biti podsticaj da mladi ostanu u rodnom mestu.

Takođe, izrazio je uverenje da će Golubac dobiti značajnu poziciju na turističkoj mapi Dunava, Srbije i Evrope.

On je podsetio da su vlada i opština izdvojile 100 miliona dinara za revitalizaciju Golubačke tvrđave.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI