VUCIC NA IST VEST INSTITUTU: Nema cene koju nismo spremni da platimo za mir u regionu!

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić posetu Njujorku nastavlja susretom s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Banom Kimunom, a trebalo bi da održi i govor u generalnoj debati 71. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o migrantskoj krizi. Premijer je sinoć održao predavanje na Institutu “Ist Vest” – gde je, osim o regionalnoj stabilnosti, govorio i o migrantskoj krizi

Predavanje srpskog premijera na Institutu “Ist Vest” otvorio je bivši ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter. Najavljujući predsednika Vlade, rekao je da je Srbija sidro stabilnosti na Balkanu. Zbog toga, ali i postignutih rezultata koje, kako kaže Vučić, niko ne može da ospori, ponosan je što je premijer Srbije.

– Nasledili smo državu sa budžetskim deficitom od 6,6 posto, a danas smo u plusu, što je bolje od nekih evropskih zemalja. Najbolji smo po privrednom rastu od zemalja regiona. U godinama koje dolaze imaćemo rast veći od tri odsto i nadam se da ćemo moći i bolje, možda čak i tri i po odsto, što će garantovati pravi napredak naše ekonomije. Bolja vremena su pred nama. Podići ćemo plate u javnom sektoru, a jedini problem sa kojim se danas suočavamo je nestabilnost regiona. Za sve nas je najbolje da zadržimo mir i stabilnost – rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Odnose sa Rusijom i evropski put Srbije premijer ne vidi kao balasiranje, iako se često na taj način ocenjuje politika koju srpska Vlada vodi. Srbija se, ponavlja, nalazi na evropskom putu, a sa Rusijom želi da zadrži tradicionalno dobre odnose.

– Uspeli smo da povećamo i robnu razmenu sa Rusijom, ali i sa zemljama regiona mnogo više. Veoma smo unapredili i odnose sa SAD, a nadam se da će u budućnosti biti još bolje. Stabilizovali smo našu poziciju u svetu, ali ima još mnogo zidova koje treba da srušimo, zbog predrasuda i naše istorije. Teška su vremena. Uspeli smo da definišemo našu poziciju na čvrst način, ali regionalna situacija je nešto što me veoma brine. Ali mogu da obećam da ćemo sačuvati mir u regionu, i nema političke cene koju nismo spremni da platimo da bismo zadržali stabilnost – poručio je premijer Srbije.

Vučić je prethodno imao bilateralne sastanke sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, premijerom Mauricijusa i visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini. Teme razgovora bile su evropski put, ekonomska i politička situacija u Srbiji, ali i odnosi u regionu.

Premijer Vučić ocenio je da je situacija u regionu složena i da predstavlja ozbiljan problem za ubrzani ekonomski razvoj, i pozvao EU da odlučno podrži put evropskih integracija Srbije i zemalja regiona Zapadnog Balkana. Federika Mogerini je poručila da na takvu podršku Srbija može da računa.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI