VUCIC: Mekalister je rekao sta je imao, a mi nastavljamo ka EU sa rusijom u srcu

VUČIĆ: Mekalister je rekao šta je imao, a mi nastavljamo ka EU, ali ćemo čuvati dobre odnose sa Rusijom!
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za novinare posle susreta sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da će uprkos zahtevima koje je izneo izvestilac EP Dejvid Mekalister, Srbija nastaviti svoj put ka Evropskoj uniji, ali uz očuvanje dobrih odnosa sa Ruskom federacijom

– Sinoć sam imao dug sastanak sa gospodinom Mekalisterom. On je izneo zahteve i želje. Srbija ostaje na evropskom putu, ali će čuvati svoje dobre odnose sa Ruskom Federacijom – rekao je Vučić odgovarajući na pitanje vezano za nove uslove EU koje je izneo izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister.

Vučić: Za razgovor je potrebno dvoje, naša vrata su otvorena!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će vrata Beograda uvek ostati otvorena za bošnjačke političare, ali i da on nikada nikoga neće nagovarati i terati na razgovor i saradnju.

– Za razgovor je potrebno dvoje – rekao je Vučić, upitan kakvi su njegovi odnosi sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa predsednik RS Miloradom Dodikom rekao da ne misli da su lični odnosi najvažniji.

Nisu, kazao je, nevažni, ali nisu najvažniji.

– Ćutao sam i nisam odgovarao na desetinu uvreda koje su stizale pred obeležavanje 21. godišnjice srebreničkog masakra. To nije odraz moje slabosti, već ozbiljnosti i odgovornosti. Naša vrata uvek će ostati otvorena. Za razgovor treba dvoje, a da nekoga nagovaram neću. Nikoga neću da teram. Reći ću hvala, kao što smo se zahvalili što nećemo doći u Srebrenicu – naveo je Vučić.

Premijer je istakao govoreći o susretu sa predsednikom Dodikom, da je bilo reči o mnogim pitanjima, a da je jedno od njih bilo i stabuilnost u regionu.

– Zaključili smo da je veoma važno sačuvati tu stabilnost radi bržeg razvoja i napretka Srbije i Republike Srpske, ali i celog regiona – rekao je Vučić.

Vučić: Imamo čist slučaj antidampinga i dokumentaciju o tom

Mandatar za sastav vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se Srbija boriti da dokaže da Železara Smederevo nije prodavala čelik po damping cenama, da će u tome pomagati kineski advokati, a dokumentacija je, kako je istakao, na srpskoj strani.

– Imamo čist slučaj antidampnga i ozbiljnu dokumentaciju koja pokazuje da nismo ništa pogrešno radili – rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

On je rekao da će se srpska strana, zajedno sa kineskim advokatima koji su u Briselu dobili preko 1.000 slučajeva, boriti protiv takvih optužbi.

– Situacija je čista, a dokumentacija je na našoj strani”, rekao je Vučić dodajući da razume one koji se bore za sebe i za svoje tržište, istovremeno ukazujući da nisu u pravu.

Premijer Vučić rekao je da je sa Dodikom govorio i o odnosima Srbije i Srpske, kao i o infrastrukturnim objektima koji se rade.

Vučić je poručio da će 4. avgusta Srbija i Republika Srpska u naselju Busije obeležiti godišnjicu progona Srba iz područja tadašnje Srpske Krajine i Hrvatske.

– Obeležićemo to stradanje našeg naroda na dostojanstven način, ne pozivajući bilo koga na osvetu i sukobe, već na život i razumevanje prošlosti – rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare u vladi sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

On je rekao da će 19. avgusta u Gradini biti obeleženo 75 godina od dolaska prvih logoraša u taj deo jasenovačkog logora.

Vučić: Dobar dogovor o referendumu, mir najvažniji

Predsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zadovoljan što su se relevantni politički činioci uskladili o datumu raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj i što predstavnici EU nisu mogli da nađu zamerku referendumskom pitanju, a koje se odnosi na datum obeležavnja Dana RS.

Vučić je na konferenciji za novinare sa predsednikom RS Miloradom Dodikom rekao da je Dodik čovek od najvećeg autoriteta, te da ga je molio za postizanje dodatnog jedinstvo u RS.

– Mi ćemo iz Srbije da pomognemo šta možemo, ali mir i stabilnost su nam ključni – rekao je Vučić.

Najavio je da će narednih dana da se sretne i sa drugim politiičarima iz RS, onima na vlasti, ali i drugima iz opozicije, jer veruje da mogu da dogovore “dobre” stvari koje su u interesu Srba.

On je naglasio da bi bilo dobro da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, jer bi to govorilo o opredljeneosti srpskog naroda zapadno od Drine za ulazak u EU.

Vučić je rekao da je sa Dodikom razgovorao i o ključnim infrastrukturnim projektima, za koje je ocenio da se razvijaju u dobrom pravcu.

Dodao je da će u avgustu posetiti hercegovački kraj RS, kako bi video gde Srbija može da pomogne.

– Stvari se dobro razvijaju i po pitanju mosta Bratunac – Ljubovija, kao i da se radi na izgradnji puta od Sremske Mitrovice do Bljeljine, što će biti od velikog značaja za taj deo Srbije i RS.

Vučić je rekao da će u toku avgusta posetiti hercegovački deo RS,kako bi video gde Srbia može da pomogne u ekonomskom razvoju tog dela RS.

Vučić je rekao da je sa Dodikom imao dobre razgovore o daljem unapređenju saradnje i odnosa Srbije i RS, te naglasio da se zajednički projekti dobro razvijaju.

Boris Džonson šef diplomatije VB – dobra vest za Srbiju

Boris Džonson je veliki prijatelj Srbije i njegovo imenovanje za šefa britanske dilplomatije dobra je vest za Srbiju, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

– Dzonson je ovde bio i 99. godine kao jedan od retkih koji su sa zapada tada došli u Srbiju, a koji nisu podržavali napade na našu zemlju – podsetio je Vučić na konferenciji za novinare koju je držao zajedno s predsednikm RS Miloradom Dodikom.

Zamoljen da komentariše imkenovanje Borisa Džonsona za ministra spoljnih poslova Velike Britanije. Vučić je rekao da ga sreo nedavno u Londonu te da s njim ima veoma dobar lični kontakt.

– Imaćemo, nadam se, mogućnost da ugostimo i njega i Terezu Mej, novu britansku premijerku, jer čini mi se da od Titove sahrane, na kojoj je bila Margaret Tačer, premijeri te zemlje nisu dolazili ovde – naveo je Vučić.

Na pitanje da li je to loša vest za Srbiju, Vučić je odgovorio:

– Naprotiv, Džonson je dobra vest za Srbiju, mislim na naše međusobne odnose”.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI