VUCIC KONFERENCIJA ZA STAMPU 12-9-2017

Predsednik Srbije je u vanrednom obraćanju građanima iz Predsedništva najavio da će u oktobru početi nova faza dijaloga o Kosovu i Metohiji, koja će biti institucionalzovana. On je naglasio da od tog pitanja zavisi budućnost Srbije
 

U 20 sati u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio javnosti.  Pre nekoliko meseci zamolio sam i pozvao javnost, sve građane, političke aktere i NVO da počnemo da govorimo o Kosovu i Metohiji jer ono je suština naše političke sadšnjosti i budućnosti – rekao je Vučić.

Kako je dodao, u zavisnosti od našeg odnosa imaćemo sigurnu ili manje sigurnu budućnost.– Zadovoljan sam da je većina iznosila mišljenje, neki i bezprizornukritiku, mada je i to dobro govorilo o demokratskom kapacitetu – istakao je Vučić.

– Od oktobra nas očekuje nova faza konsultacija o Kosovu i Metohiji – rekao je Vučić.On je zamolio Vladu Srbije da im pomogne u tom poslu, organizaciji određenih skupova, a ko bi bio bolji bez nametanja da nađe prostorije i plati troškove nego ministarstvo prosvete.

Predsednik je rekao da je sačinjen izveštaj o svemu što je urađeno u dijalogu u poslednje četiri godine.– Što se tiče NVO, zamolio bih da organizuju rasrave u svojim okvirima – rekao je Vučić.

Kako je kazao, spreman je sa svima da razgovara jer je ovo istorijsko pitanje za Srbiju.– Ovo je istorijsko pitanje za nas, ključno za budućnost Srbije, nezato što neki misle da unapred postoji spreman odgovor. Mislim da pitanje politike, nije pitanje ni kleveta ni uvreda, sedanja u nečijoj fotelji, već pitanje rezultata – rekao je Vučić.- Za četiri godine nemamo ni jednog poginulog u međuetničkim sukobima. Da li sam se ja nekad osećao neprijtno? Jesam kao i drugi članovi vlade, ali nikada nisam ponizio Srbiju. Obezbedili smo bolji život za građane na Kosovu i Metohiji – apostrofirao je Vučić.

Vučić: Imamo saznanja o ubistvu u kafiću Panda

Na pitanje novinara ‘šta se dešava sa rasvetljavanjem tog zločina’, Vučić je rekao da postoje “određena saznanja”.- Imamo određene podatke koje govore o ogućim počiniocima zločina koji nisu u skladu sa onim što je saopštavano javnosti i ti podaci su kod nadležnih, ja nemam pravo da govorim o tome, iako dobro znam šta je moglo da se dogodi tu – rekao je Vučić.– Danas narod na KiM živi nešto lakše. Najviše srpske dece se uprao na Kosovu rađa, jer ih je muka na to naterala, da ostanu na svojim ognjištima – istakao je Vučić.Na Kosovu ima između 110 i 120.000 Srba, dodao je predsednik Srbije. – Imamo drugačiju poziciju pregovora, jer se glas Srbije čuje – istakao je Vučić.

Dali smo im legalitet, kada smo Međunardonom sudu pravde uputili pitanje da li su smeli da se otcepe ili ne, tu inicijativu je pokrenuo Vuk Jeremić, tada je dijalog otišao iz UN i morali smo se izpočetka, naveo je Vučić. Da li iko misli da mi je bilo lepo dok sedim sa Tačijem, Mogerni, Čolakovom? Ni jednog lepog trenutka se ne sećam, ali nije moj posao da mi bude lepo i lako! Bolje je da nama bude teško i da idemo na teške razgovore… Već imam Pavlovljev refleks, mučninu u stomaku kad god me pozovu u Brisel, ali zato ste me birala, dali mi podršku – rekao je Vučić.

Neverovatna sličnost u izjavama gradskih liberala i albanskih šovinista

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je večeras kritike na račun Srpske liste zbog ulaska u vladu u Prištini i ukazao na komentare pojedinih albanskih poltičara, koji to, sasvim suprotno, vide kao dokaz da Beograd i on lično kontrolišu političke procese u Prištini.
– Neverovatna je ta sličnost stavova i izjava onih koji nas doživljavaju kao emanaciju zla, albanskih šovinista i tobožnih građanskih liberala i lažnih nacionalista ovde u Srbiji, bez ikakve razlike- primetio je Vučić i citirao, pored ostalih, neke komentare lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, posle formiranja vlade u Prištini.

“Formiranje kosovskih institucuja od danas zavisi od volje jednog čoveka, Aleksandra Vučiha…Nakon sporazuma prošle večeri i konstituisanje vlade samo je u Vučićevim rukama, a zavisna moć Srbije ”usmrtiće” nezavisnost Kosova”, rekao je tada Kurti.
Kurti je, takođe, navo je predsednik Sbije, da je “vlada dodelila ministarstvo poljoprivrede Srbima, kako mogu da izađu i kažu našim albanskim stočarima i poljoprivrednicima da će subvencije ići Srbima…Ovim su dali dobru priliku Srbiji da ostvari svoje planove o kolonizaciji i podeli Kosova”.

Isa Mustafa, bivšikosovski premijer, ukazao je Vučić, ocenio je da je dogovorom sa sa Srpskom listom “uništena vladavinu albanske većine”.
“Vlast će funkcionisati po diktatu Srbije, buduća kosovska vlast zavisi od glasova Srpske liste, što znači od Beograda”, rekao je Mustafa, a podsetio srpski predsednik.

Mustafa je ulazak Srba u vladu prokomentarisao i kao “masakr Srbije u državnim institucijama Kosova”.
Poslanica Donia Kadaj Bujupi zaključila je da “posle formiranja vlade Kosova treba čestitati samo Beogradu”.
On je pokazao novinarima karikaturu iz prištinske štampe na kojoj je prikazano kako svi poslanici u skupštini u Prištini ljube ruku predstavniku Srpske liste.

Podržavam ulazak Srpske liste u vladu Kosova

On je rekao da kao predsednik Srbije podržava ulazak Srba u kosovsku vladu.– Na Kosovu i Metohiji živi između šest i osam posto Srba. Morat biti svesni da je 90 odsto Albanaca glasalo za nezavisno Kosovo i protiv interesa Srba. Postojale su tri opcije – da podrže Pokret samoopredeljanja, Vet Vndosije i Kurtija, koji se zalažu za formiranje Velike Albanije. Da li je Srpska lista trebala da podrži stvaranje Velike Abanije? – upitao je Vučić i dodao:

– Da Srpska lista ne podrži nikoga? Kakav bi to izbor bio? Pa, nikakav. Sutra da se održe izbori Srpska lista bi dobila samo manje, ne mislite da bi šest do osam odsto ljud moglo da ima većinu? Zašto ne kažete ljudima šta je realno i moguće, nego obmanjujete javnost? – izjavio je predsednik.– Treća opcija je bila da podrže Haradinaja. Oni tako nisu izgubili opciju da sačuvaju mir i svoju decu. Šta bi bilo da se su Srbi rekli da se ide na nove zbore? Šta biste radili da krenu u napade na Srbe? Da palimo džamije kao 2008. godine zbog neodgovorne vlast. Hoće li junaci na pivu i kapućinu da idu na Kosovo i Metohiju da se bore? Neće. – rekao je Vučić. 

U kojoj zemlji je vlada kriva što privatnik ne da plate?

U kojoj je to zemlji vlada kriva kada privatnik ne isplaćuje zarade zaposlenima, zapitao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitnje o kritikama opozicije zbog neisplaćivanja zarada radnicima privatnog preduzeća “Ratko Mitrović”, koji rade na asfaltiranju beogradskih saobraćajnica.

– Neko kritikuje vladu u Srbiji zato što privatnik negde nije dao plate radnicima. U kojoj zemlji to ima? Nema ni u jednoj zemlji – rekao je Vučić ističući da je reč o besmislnim kritikama
– Oni bi da nas vrate urani fudalizam ili u neokomunističko doba – primetio je, odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji.On je dodao da albanske partije prvi put od 1999. godine nemaju većinu. 

– Ako vratimo još 2.000 raseljenih i to je uspeh. Prvi put imamo nešto u svojim rukama od proglašenja samostalnosti – rekao je Vučić. Ponosan sam na politiku koa čuva Srbe na Kosovu i Metohiji. Daćemo sve od sebe da napada bude što manje, da ti ljudi što bolje žive – istakao je Vučić i dodao da se zakleo na Ustavu i da će taj dokument poštovati.

Našem narodu možemo da pomognemo tek kada imamo ekonomski stabilnu Srbiju, podvukao je Vučić. Od ovoga nema bežanja, neću bežati od odgovornosti i neću se slklnjati. Mi moramo da zamišljamo šta ćemo i kako sa našim odnosima i stavovima oko Kosova i Metohije, a ne da bežimo od toga i da živimo u periodu od pre 300 godina – rekao je Vučić.

Uvek sam se borio protiv burazerske politike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da neće dozvoliti nikome, pa tako ni Bogoljubu Kariću, da uništi i opljačka nijednu fabriku
On je, na konfereniji za štampu, na pitanje kako komentariše namere Bogoljuba Karića da za jeftine pare kupi fabriku i zemljište, rekao da kod nas postoje procedure kupovine banaka i zemljišta.

Želja Karića da pstane premijer je, legitimna, kaže, ali, kad je o biznisu reč – svi se moraju pomiriti s tim da se moraju poštovati procedure.
– Borio sam se uvek protiv te burazerske trgovine u kojoj dogovorite da nešto uzmete po najmanjoj ceni – naglasio je Vučić i istakao da ne zna da li su ti navodi o Kariću tačni.
Podsetio je da u Nišu nema nijedne fabrike, izuzev Fabrike duvana, koju nije on doveo lično, a doveo ih je sedam, pošto je tamo svojevremeno sve uništeno i opljačkano
– Tako nešto neće biti dozvoljeno ni Kariću, a ni drugima – zaključio je Vučić.Ni večeras nisam bežao od odgovornosti i podržao sam odluku koji su mnogi kritikovali. 

– Tucite po meni, nemojte da tučete po našem narodu na Kosovu. Mirniji su, laknulo im je jer će ima deca biti bezbedna na putu do škole – poručio je Vučić. – Dijalog o Kosvu i Metohiji mora da bude žestok, ali ozbiljan i tolerantan. Biće ga i u parlamentu. Spreman sam da lično odem da razgovara sa Sinodom i Saborom SPC, SANU. Mislim da će tamo biti najteži razgovori,  nikome neću pobeći sa megdana jer mislim da je pitanje budućnosti važnije od dnevne sujete – podvukao je Vučić. 

Ljudima iz Srpske liste je poručio da se bore za svoj narod, jer albansko društvo ne mogu da promene i da je uspeh sačuvano ognjišt Hvala im što čuvaju Kosovo i Metohiju u Srbiji – naglasio je Vučić i dodao da stav Srbije po pitanju Haradinaja ostaje isti.

Haradinaja video u Hagu kada je posetio Šešelja  

Odgovarajući na optužbe Televizije N1 da sarađuje sa Haradinajem, on je rekao da je tog čoveka video samo jednom kada je bio kod Vojislava Šešelja i to iz daljine. – Eto imamo odličnu sradanju kada sudski organi tog čoveka gone za ratne zločine – dodao je Vučić. Predsednik Srbije je rekaoda neće ići na ‘Paradu ponosa’ i da nije zainteresovan za taj događaj, ali i da ga tog dana čekaju važni sastanci. Imam pametnija posla ne podcenjujem značaj ‘Parade ponosa’. Nadam se da će sve proteći u redu, naše je da garantujemo bezbednost…Biće predstavnika Vlade, Ana, Đorđević i Siniša Mali će prisustvovati – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će imati priliku da sretne predsednika Amerike Donalda Trampa.Komentarišući navode predsednika SANU Vladimira Kostića da će rado učestvovati u dijalogu, ako se ne budu delili na patriote i izdajnike. – Kada ste od mene čuli da je neko izdajnik? To ćete najpre čuti u SANU, znam ar pet akademika koji će nekoga nazvati izdajnikom – rekao je Vučić.

Očekuje dolazak Trampa u Srbiju

Predsednik je rekao da će u Njujorku sresti evropske zvaničnike, ali i da će tada imati priliku da razgovara sa predsednikom Amerike Donaldom Trampo. Nadam se da će Tramp odgovoriti na naš poziv i doći u Srbiju – rekao je Vučić, ukazavši da je Srbije jedina ovako mala zemlja koju su posetili kineski i ruski predsednici. Nikada neću pobeći sa megdana nikada nikome, pa ni onima koji bi da mokre na mom grobu i  branim ono što niko drugi ne bi branio! – istakao je Vučić.  

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI