VUCIC KONFERENCIJA ZA NOVINARE POVODOM FORMIRANJA VLADE 1-8-2016

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić posle završetka sednice Predsedništva SNS obratio se okupljenim novinarima.
Tema razgovora predsedništva bili su formiranje sastava nove vlade, kao i trenutna politička situacija u regionu.\
\
Na početku obraćanja Vučić je saopštio da je danas popodne poslao pismo Žan Klodu Junkeru, Frederiki Mogerini, Johanes Hanu u kome je ukazao faktografski šta su građani Srbije ali i vlada morale u poslednje vreme da istrpe.- Poistovećivanje Mire Barešića i Gavrila Principa bi bilo smešno da nije tužno, rekao je Vučić i dodao da se to ne može porediti i da dvojica hrvatskih ministara su učestovali u skaradnoj proslavi, kao i da ostaje samo da Branimiru Glavašu za života podignu spomenik.U pismu smo čelnicama EU ukazali da kad se krene sa izložbom Stepincu neće se na tome zaustaviti, kao i to da se neče zaustavi ni na Barešiću.  U pismo ih molim da mi kažu šta smo mi to pogređno uradili, napravili.. Jedva čekam odgovr jer znam da nismo uradili. Očekujem floskule samo. Nećemo prećutati podizanje spomenika. Za istoriju hoćemo da ostane zapisamo da se Srbija nije saglasila sa rastom fašizma i veličanja teorizma, rekao je Vučić. – Srbija nije provocirala, samo je zauzela poziciju da nije se saglasila sa potezima koji se tiču Glavaša, Barešića i Stepinca.On je dodao da je situacija u regionu komplikovana, ali da Srbija podržava dogovro Dodika i Bakira Izetbegovića što je važno u procesu stabilizacije.

– Naš cilj jeste stabilizacija, mir, ali nećemo da prećutkujemo. Ne postoji cena po kojoj Barešić nije terorista, rekao je Vučić.

U Srbiji je za ratne zločine osuđeno 153 Srba, a u Hrvatskoj se mogu izbrojati na prste jedne ruke, dodao je Vučič i osvrnuo se na slučaju Nasera Orića.

Vučić: Srbija ima suficit u budžetu

Želim da vas obavestim da je u periodu od januara do poslednjeg dana jula ostvarila suficit u bužetu od 22 milijarde dinara. Poreski prihodi su veći za 18,7 milijardi dinara akcizace i carine, a jednokratni prihodi se očekuju u avgustu od EPS, Telekoma, PTT. U avgustu će mo povećati suficit od 25, milijardi dinara. Svakkao će raszultat biti bolji nego što se to planiralo sa MMF. Rast bi bio veći da nismo imali problema sa remontom u TENT A koji je završen i TENT B koji će biti završen u novembru.

– Stanje javnog duga je mnogo bolje zbog suficita i nemao potrebe za zaduživanjem i iznoisi 24,6 milijardi dinara, rekao je Vučić i dodao da je stanje u državnoj kasi dobro, rekao je Vučić.

Premijer je dodao da je ovaj vikend ostvario čak prihod od naplate putarine za vikend od 219 miliona dinara.

Za 10 dana sednica o izboru nove vlade Srbije

Odgovarajući na pitanje novinara o vladi Vučić je rekao da u roku 10 dana će imati sednicu Skupštine Srbije o izboru vlade.

– Ekspoze nije sasvim gotov, ali veći deo jeste. Mi sada imamo slatke muke jer moramo da smanjim sa 450 strana da se skrati ili ne skrati. Što se tiče personalnih rešenja ja sam dobio saglasnost od predsedništva stranke da će u petak ili subota biti nova sednica o personalnom izboru. I onda idemo u Skupštinu i izbor vlade, rekao je Vučić.

 

 

 

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI