VUCIC : KONFERENCIJA ZA NOVINARE 15-7-2016 PALATA SRBIJE

U Palati Srbija održan je sastanak na kome su premijer Aleksandar Vučić i predstavnici resornih ministarstava i nadležnih institucija razgovarali o sistemskim merama u borbi protiv različitih vidova nasilja i siledžijstava u porodici i društvu.

Sastanaku, su pored premijera prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar pravde Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, predstavnici Sigurne ženske kuće i Autonomnog ženskog centra.

Vučić je na početku konferencije za novinare u Palati Srbije rekao da želi da izrazi saučešće francuskom narodu, premijeru i predsedniku koji su pogođeni stravičnim napadom u Nici.

– Mi smo mala zemlja i ne možemo mnogo da pomognemo, ali smo svim srcem uz Francusku, rekao je premijer.

Vučić: Sve mere koje planiramo imaju za cilj da spasu živote

Vučić je na konferenciji za novinare, posle sastanka sa predstavnicima resornih ministarstava i nadležnih institucija, rekao da će zakonom biti sankcionisan i pokušaj izvršenja određenih krivičnih dela i obaveza kažnjavanja, kako se ne bi dešavalo da postoje uslovne osude, već da počinioci moraju da dobiju kazne zakona.

Biće povećane minimalne kazne, ali i maksimalne, pre svega za tri krivična dela – obljuba nad detetom, obljuba nad nemoćnim licem i silovanja kao krivičnog dela.

Premijer je najavio i uvođenje novih krivičnih dela – seksualno uznemiravanje i seksualno proganjanje.

Takođe, biće formirane specijalizovane policijske grupe, kao i još jedna mera bezbednosti potencijalnih žrtava nasilja – psihosocijalni tretman nasilnika i praćenje njegovog ponašanja.

Vučić je najavio dva nova zakona – rekao da je praksa sudova u Srbiji različita i da pravda nije ista svuda za sve.

Premijer je ukazao da je sudska praksa različita i da pravda nije ista svuda za sve.

–  Sve mere koje planiramo imaju za cilj da spasu živote – rekao je premijer i naglasio da je na sastanku bilo reči o porodičnom i vršnjačkom nasilju i huliganizmu, kao i svim drugim oblicima nasilja sa kojima država ima nameru da se žestoko obračuna u narednom periodu.

Selaković: Novim zakonom u organizaciji državnih organa predvđa se novi mehanizam funkcionisanja

Nikola Selaković

Nikola Selaković, ministar pravde, rekao je da se novim zakonom u organizaciji državnih organa predvđa novi mehanizam funkcionisanja.

– Uvodi se sprecijalizacija u višim i javnim tužilaštvima, kao i policiji. Onaj ko dobije prijavu o nasilju u porodici mora da je prosledi nadležnim organima – rekao je ministar.

Selaković je istakao da je kaznena politika u našim sudovima na granicama minimuma.

– Mi predlažemo promenu zakona i želimo da sudovi to poštuju –  istakao je Selaković.

Stefanović: Policajci u velikoj meri mogu da suzbiju krivična dela

Nebojša Stefanović

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, rekao je da “u roku od 48 sati policajac na terenu mora da prepozna realno ugrožavanje žrtve, kao i da utvrdi način da je zaštiti”, i dodao da “policajci u velikoj meri mogu da suzbiju ova krivična dela”.

– Obavezno je i uvođenje politike obaveznog hapšenja svih počinilaca krivičnih dela. Takođe, potrebna je i edukacija o nasilju i deci u školama, da bi znali da prepoznaju šta je zapravo to kao i šta može sve da se uradi da bi se ono sprečilo – rekao je Stefanović.

Vučić najavio dva nova zakona

– Ovo su sistemske stvari kojima moramo jasno da pokažemo nasilnicima da Srbija jeste moderna držva, da gradi duštvo u kome nemate prava da ugrožavate tuđa prava i sem porodičnog nasilja posebno ćemo se baviti vršnjačkim nasiljem. Da ne bismo gledali šta je kokoška, a šta jaje moramo žestoko da napadnemo da bismo to smanjili – rekao je Vučić, najavljujući da će država da pomogne i izgradnju novih Sigurnih kuća.

Premijer je ukazao da je sudska praksa različita i da pravda nije ista svuda za sve.

– Sve mere koje planiramo imaju za cilj da spasu živote – rekao je premijer i naglasio da je na sastanku bilo reči o porodičnom i vršnjačkom nasilju i huliganizmu, kao i svim drugim oblicima nasilja sa kojima država ima nameru da se žestoko obračuna u narednom periodu.

Vučić je ukazao na nejednak tretman sudova u zločinima silovanja, kada na primer sud u Novom Sadu za taj zločin izrekne između pet i 10 i 10 i 20 godina zatvora, što je visoka i ozbiljna kazna za naše zakonodavstvo, a istovremeno sud u Vranju šest meseci zatvora.

Vučić: Naše zakonodavstvo ne predviđa smrtnu kaznu 

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da zna da bi Srbi voleli da za sve postoji smrtna kazna, ali da se ona ne odnosi na neke od njih.

– Kod smrtne kazne nema popravke. Jednom kad pogrešite popravke nema. Nisam siguran da bi smrtna kazna bilo koga sprečila da čini zločin – rekao je premijer.

Govoreći o merama povećanja minimalnih i maksimalnih kazni, premijer je rekao da one ovim zakonom neće biti male.

Sada minimalna kazna od tri godine biće povećana na pet, a maksimalna od 10 ili 12 na 15 godina.

– Kada imate pet godina kazne, onda vam pokušaj dela kažnjiv i više ne možete da se igrate s tim. I to je ono što su problemi onih koji misle da će moći da se ponašanju na isti način. To su velika povećanja za inimalnu i maksimalnu kaznu – kazao je premijer.

On je dodao da se razgovara o još nekim pooštravanima.

– Želimo da pokažemo da možemo da se izborima sa tim zlom, da štitimo našu decu i naše porodice – rekao je Vučić i dodao da “ti junaci”, koji udaraju ženu ili dete moraju da razmisle još tri puta pre nego što to učine.

– Onda je to nešto zbog čega treba da se zapitamo da li time ohrabrujemo, ja ne znam kako bih nazvao ljude koji su silovatelji, možda grešim ili govorim nešto što ne smem, to nisu ljudi, ali tako moramo da ih tretiramo, ali ne tako što dobiju šest meseci kazne za to. To je nedopustivo – naglasio je Vučić.

Kaže da ne želi da kritikuje sud, već samo da ukaže kako to izgleda, pa će ako bude podignuta minimalna kazna to u budućnosti biti nemoguće.

Najavio je da će se pristupiti donošenju novih zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i o zaštiti od nasilja u porodici, te da će se raditi na boljoj koordinaciji centara za socijalni rad, zdravstva i policije putem zakonskih rešenja, kao i da će se raditi na poboljšanju ljudskih kapaciteta i specijalizaciji policajaca, kako bi pitanje arbitrernosti u svakom pojedinom slučaju sveli na minimum, kako bi zaštitili ljudske živote.

Tužilac Zagorka Dolovac je, prema njegovim rečima, predložila da se, pored postojećih 11, uvede još jedna mera bezbednosti – obavezni psiholocijalni tretman nasilnika, kao i praćenje posle zabrane prilaska.

Vučić je istakao da je to što imamo veći broj prijavljenog porodičnog i vršnjačkog nasilja, vršnjačkog još nedovoljno, jer se deca boje, dobro i da to govori da su se žena i deca oslobodila, da veruju državi i da neće da trpe teror. Vučić kaže i da to ne znači da je više nasilja.

Primena novog zakona najverovatnije od 1. januara

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici i društvu početi da se primenjuje najverovatnije krajem ove ili početkom naredne godine.

On je najavio donošenje još novih mera i dodao da je uveren da će taj akt biti usvojen u narednih mesec i po ili dva.

– Mogao bi zakon da stupi na snagu početkom naredne godine, 1. januara, na primer – rekao je premijer.

Dodao je da će novim zakonom biti uvedena i neka nova krivična dela. To su, kazao je, velike promene i videćemo da ih u najkraćem roku dostavimo parlamentu.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI