VUCIC. Konferencija za novinare 1 jul 2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio da će nova vlada Srbije biti formirana o zakonskom roku nakon što još jednom “izmeri” ko je spreman da se bori za Srbiju… Nisam razumeo hajku vezanu za Srebrenicu, poručio je Vučić govoreći o odnosima u regionu i dodao da će na sastanku u Parizu evropskim zvaničnima poručiti da se Srbije tek onako “uši ne mogu zavrtati”… Kada je reč o ekonomiji, Vučić je iz Torina, gde je razgovarao sa predstavnicima Fijata, doneo tri dobre vesti…


Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će vlada biti formirana u zakonskom roku, dodajući da pre toga želi dobro da izmeri i izvaga, i da hoće ljudi koji su spremni da se bore.

Ima još stvari koje želim da rešim i da vidim, da bismo doneli pravu odluku. Kada dođete u ovakvu tešku situaciju u regionu i kada dođete u tešku situaciju po pitanju nekih drugih hajki i harangi onda možete da izmerite da li neko želi ili ne želi da se bori. Mada sam i u prethodne dve godine to, čini mi se, prilično dobro mogao da izmerim – rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

Želimo najbolje odnose sa V. Britanijom

Srbija želi najbolje odnose sa Velikom Britanijom i nastaviće da ih razvija, iako nam nije jasno kakve su to “tehničke prepreke” koje su tu zemlju sprečile da se saglasi s otvaranjem poglavlja u pregovorima sa Srbijom, ali ne i Crnom Gorom i Turskom, poručio je Vučić.

– Ne razumem čije su to igre. To je kao kad igrate košarku, igrate dva na dva, odigrate sve dobro, a da li je sudija sudio običan ili težak faul – to nije do vas. Mi smo uradili ono što možemo da uradimo. Ko će znati šta je tu ko hteo – rekao je Vučić novinarima u Vladi.

Upitan da li ga je iznenadio stav Velike Britanije po pitanju otvaranja poglavlja sa Srbijom, Vučić je rekao da je čuo bezbroj objašnjenja za stav te zemlje, koji uglavnom idu od toga da su tehničke prirode, ali da mu nije jasno kako za Srbiju postoje razlozi tehničke prirode, a za Crnu Goru i Tursku ne.

On je ponovio da će vlada biti formirana u zakonskom roku i “zahvalio” političkim pritivnicima koji, kako je rekao, žele da mu daju više vlasti u ruke.

Ali, znam ja da to nije zbog toga, znam da je to zbog slane vode i sunca, čeznu da se sunčaju što pre. To im je glavni motiv, a ne to da bi meni dali malo više vlasti u ruke, ali ne brinite, biće sve u zakonskom roku – rekao je Vučić.

On je poručio opoziciji da vlada funkcioniše normalno, a odgovrajući na pitanje kako reaguje na opozicine lidere i stranke koje zahtevaju da se što pre formira vlada, Vučić je upitao:

Što, da bi oni što pre išli na more? Je l’ to razlog? Nisam razumeo. Kao što vidite ja sam jutros u četiri ustao da bih otišao u Torino, da bih stigao da se vratim nazad da radim… – rekao je premijer i dodao:

Nastavljamo da radimo, vlada funkcioniše, ja o moru ne razmišljam, a i njima bih preporučio da razmišljaju o ovome što dolazi za tri godine i devet meseci da bi se makli sa pet bar do osam, ako ne mogu da dođu do tog dvocifrenog procenta…mnogo bolje nego da gledaju da li će da se brčkaju na Brionima, Maldivima, Mikonosu, Santoriniju, ne znam ni kako se zovu sva ta ostrva – poručio im je Vučić.

tanjug

Kada je reč o harangi iz Sarajeva, Vučić je konstatovao:

Nisam u tome učestvovao, niti tome doprineo! – poručio je Vučić i ponovio da neće dozvoliti nikome da urušava budućnost Srbije.

– Ako ne želite da se poklonimo vašim žrtvama, onda nećemo da dolazimo – dodao je premijer.

Srbija nije otirač nikada bila, pogotovo ne danas. Biće sve snažnija i jača, ekonomski, otvorenija prema svetu, komšijama i prijateljima i samo će prijateljstva da gradi – pojasnio je Vučić.

On je istakao da Srbija nikome ne preti i da ne žleli da se svađa, ali da on zna kome Srbija smeta.

Srbija je pre dve godine bila na ivici ambisa i mnogi su očekivali da će nastaviti da pada, rekao je Vučić i primetio da je to pozadina pokušaja uvlačenja Srbije u blato svađa i sukoba.

Apsolutno niko od nas, ali je nekome trebalo da konstruiše priču kako bi nas uvukao u sukobe na Balkanu, upravo zbog naših uspeha – rekao je Vučić.

Srbija će nastaviti sa svojom ozbiljnom, odgovornom politikom, koja podrazumeva isključivanje svađa i horskih odgovora kojim se možda dobijaju poeni na domaćoj političkoj sceni, ali Srbiji ne donose ništa – rekao je Vučić.

tanjug

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će evropskim zvaničnicima na predstojećem samitu u Parizu da Srbija ostaje posvećena napretku, reformama i evropskom putu, ali da niko ne treba da misli da se Srbiji tek onako mogu “zavrtati uši”.

Vučić: Razgovaraću s Putinom o Fijatu

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić je istakao da će razgovarati da sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o izvozu Fijata zu Rusiju.

– Videćemo šta možemo – rekao je Vučić.

On je nagovestio da bi cilj mogao da bude da se model Fijata “500L” i dalje prodaje u ovoj ili u drugoj formi, jer ima najbolju prodaju u Evropi u toj kategoriji vozila.

– Prodaja tog modela je 26,3 odsto, a onda sledi Riva, Nisan, Ford Bmax… ALi naš Fijat 500l je prvi u tom segmentu. Izvanredno ide u Evropi – rekao je on.

Vučić je na pres konferenciji rekao da je Srbija uradila sve što je trebalo za otvaranje poglavlja 23 i 24, da nije mogao da sakrije razočarenje u razgovoru sa brojnim zvaničnicima EU što do toga nije došlo, te da očekuje da se Srbiji objasni šta je to što nije uradila.

Iako nisam mogao da sakrijem razočarenje u razgovoru sa brojnim evropskim zvaničnicima juče i danas, više ni reč neću reći. Mi smo svoj posao obavili i niko iz EU ne može da kaže da je Srbija kriva – rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Dodao je da u nedelju putuje u Pariz, na Samit lidera Zapadnog Balkana i EU, gde očekuje da mu se kaže gde je Srbija pogrešila i da kaže šta Srbija misli.

A misli da nastavi svoj evropski put, ali Srbija želi i traži poštovanje za svoj narod i svoju vladu. Ako nismo uradili nešto kako treba kažite nam šta je to, ali nemojte da mislite da bilo ko ima pravo da nam zavrće uši bez razloga – istakao je Vučić.

Poručuje da Srbija ne želi da učestvuje “u igrarijama iz komšiluka”, gde podižu ogradu, maltretiraju građane i decu šest sati, tobož zbog migranata, iako tamo nikada nijednog migranta nije bilo.

Kaže i da je Srbija htela da uzvrati, ali da to ne treba da radimo, budući da su to “besmislene dečačke igrice”.

Uopšte ne razumem neke ljude. Srbija je posvećena napretku, od svojih ideja ne odustajemo. Ta poltiika za koju su mnogi govorili da je nemoguća polako daje rezultate – naglasio je Vučić.

tanjug

Govoreći o ekonomiji nakon sastanka u Torinu sa rukovodstvom kompanije Fijat, Vučić je rekao da je budućnost te kompanije u Srbiji zagarantovana.

Ne mogu o mnogo čemu da govorim iz razumljivih razloga, ali sam uveren i siguran posle ozbiljnih razgovora i odgovornog pristupa Altavile, da će Fijat mnogo godina ostati da radi u Srbiji – rekao je Vučić na konferenciji za novianre i dodao da ne govori o dve ili tri godine, već misli na mnogo duži vremenski period – rekao je Vučić.

Srbija je spremna da pomogne ako bude trebalo – poručio je Vučić, istovremeno otkrivši da je Kineski Hestil preuzeo Železaru u Smederevu.

Operacija je uspešno okončana. Želim im sreću i uspeh –  poručio je Vučić na konferenciji u VLadi Srbije.

tanjug

Rekao je da je novac od kupovine Železare, 46 miliona evra legao na račun.

Čestitam im i želim da podignu i proizvodnju u Železari i da Smederevo bude industrijski još jače i bogatije i uspešnije i da svima nama donesu još bruži napredak – rekao je on.
Kao treću ekonomski važnu vest za Srbiju, mandatar je istakao da deficit gotovo ne postoji.

Deficit budžeta za prvih šest meseci 3,9 milijardi dinara, u odnosu na planiranih 85,4 milijarde dinara, što je dogovoreno sa MMF, a što predstavlja najbolji rezultat u poslednjih 10 godina, možda i 30. Posebno sam ponosan na to, želim da čestitam građanima na rezultatu koji nismo imali u poslednjih 10, verovatno i 30 godina. Gotovo da nemamo deficit, imamo ogroman primarni suficit – podvukao je Vučić na konferenciji za novinare.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI