VUCIC : Izveštaj Evropske komisije ja VAZAN, ali mi je vise stalo do MIRA I STABILNOSTI U REGIONU!

VUČIĆ: Stalo mi je do izveštaja Evropske komisije, ali mi je mnogo više stalo do MIRA I STABILNOSTI U REGIONU!
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u narednom periodu biti doneta odluka u vezi sa primenom sporazuma Beograda i Prištine o telekomunikacijama, navodeći da su razgovori o toj temi teži nego što se spolja čini, ali da ne govori o ultimatumu
 
– Ne bih govorio da je reč o ultimatumu, reč je o razgovorima koje smo vodili u Briselu – rekao je Vučić, osvrćući se na izjavu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Ðurića da se Srbija nalazi pred ultimatumom.

On je podsetio da je potpisan sporazum u avgustu prošle godine, ali da postoje različita tumačenja, te da je pitanje imovine jedno od njih.

U tom smislu je i prokomentarisao da mu nije drago što je šef Kancelarije KiM Marko Ðurić izašao u javnost sa izjavom da se nalazimo pred ultimatutumom.

– Bez obzira što je pohvalno govorio o meni kao predsedniku vlade, mene je doveo u najtežu situaciju, jer ako to prihvatimo biće da sam doneo nešto protiv svog naroda, a ako ne prihvatimo bićemo mi direktno odgovorni za eventualno tešku političku situaciju – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je pred njega došao papir o kome treba da se izjasnimo i o kojem nema pregovora, te da će odluka biti doneta narednih dana.

– Videću kako i šta da predložim našoj vladi i pregovaračkom timu. Reč je o veoma teškim stvarima i posledice su za nas ozbiljne u svakom pogledu – rekao je Vučić.

On je primetio da se prema Srbiji i inače primenjuju teži aršini prema nekim drugima.

– Nama mogu da kažu da smo šaka jada i ništa, i da šalju novac raznim nevladinim organizacijama da nas maltretiraju zbog tri barake. Ima li tu pravde, nema, moramo da naviknemo na to da se borimio i izborimo za bolji status Srbije i našeg naroda i uradimo sve što možemo da ne otežamo sitauciju – rekao je Vučić.

Premijer Aleksandar Vučić uveren je da će izveštaj Evropske komisije biti pozitivan po Srbiju, te poručuje da ima mnogo pitanja koja će postaviti, ali da čeka da vidi izveštaj u pisanoj formi.

– Srbija je suverena i nezavisna zemlja. Verujte mi mnogo mi je stalo do izveštaja EK, ali mi to trenutno nije prva briga. Mnogo važnije mi je da se sačuva mir i stabilnost u regionu od toga koliko će da me ”lupaju motkom po glavi” i koliko će toga izgovoriti protiv vlade u Beogradu – rekao je Vučić novinarima povodom pisanja medija o sadržaju predstojećeg izveštaja EK o napretku, zamerivši pri tome pojedinim medijima što ističu samo zamerke na račun Srbije u tom izveštaju.

Izrazivši uverenje da će izveštaj biti pozitivan, Vučić je rekao da oni koji hoće namerno da izvuku negativne delove i predstave Srbiju i EU u pogrešnom svetlu to svode na “neke skupove homoseksualaca”.

To, kako je dodao, nije fer prema EU ni prema Srbiji.

Vučić je uveren da će EK pre svega pohvaliti ono što je najvažnije, a to su ekonomski rezultati.

– Sve što radimo je zbog ekonomije jer moramo da postignemo i dostignemo bolji životni standard za građane – podvukao je on.
Vučić je kritikovao pojedine medije koji prikazuju samo jednu stranu, poručivši da situacija nije crno-bela, već siva što se političkih odnosa tice, a vrlo često bela, čista kao suza, sa pojedinim oblacima koji su političke prirode, dok je situacija u našoj ekonomiji dobra i sve bolja.

Podsetio je da se prognoze rasta naše privrede za iduću godinu uvećavaju, najavio da će u Nišu, kada vlada bude boravila tamo na nedelju dana, biti potpisan veliki broj ugovora i biti otvoreno mnogo fabrika.

Nezaposlenost se, dodao je, smanjuje drastično, zbog čega je spreman da tvrdi da će na kraju mandata vlade biti ispod 12 odsto.

– U mom ekspozeu sam rekao da će nezapsolenost biti manja od 15 odsto na kraju mandata ove vlade. Međutim sada sam spreman da kažem da će biti ispod 12 odsto, ako ne bude mandat bio prekinut zbog političkih prilika. Siguran sam, ako mandat bude trajao još tri godine, nivo nezaposlenosti biti spušten na nivo EU – podvukao je Vučić.

Kada je reč o saradnji sa Moskvom on je kazao da će biti nastavljena.

Što se Poglavlja 23 tiče Vučić je podsetio da ono kaže da se izvršna vlast ne sme mešati u rad tužilaštva i sudova.

– A onda se svi njihovi patuljci i pijuni mešaju u rad našeg tužilaštva i pravosuđa, pa onda ćute ko zaliveni kada ih pitam za Olivera Ivanovića koji je skoro dve godine u zatvoru. Mene pitaju svaka tri minuta zašto je uhapšen regionalni direktor policije na KiM Nehad Tači. Kada kažem u skladu sa Poglavljem 23 nemam pravo da to znam, jer sam izvršna vlast, kažu “pusti sada to, važi kada ti mi kažemo, ne kada ti hoćeš”. Izgleda da će opet ćutanjem morati da mi odgovaraju na mnoga pitanja koja ću morati da postavim – primetio je Vučić.

Ponovio je da je Srbiji važno da ekonomski jača, kako bi se ponašala slobodnije, ali i da nam ratovi više nikada nisu potrebni.

Takođe je kazao da je važno da se neko poglavlje otvori, ali manje je bitno od mira i stabilnosti u regionu.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI