VUCIC IDE U MOSKVU PO RAKETNI SISTEM S-300

Ruski lider spreman da nam isporuči moćni raketni sistem na osnovu lizing ugovora… Sistem S-300 bio bi u vlasništvu Ruske Federacije, a na upotrebi u našoj vojsci… Ovakav aranžman Kremlj ima sa Indijom, kojoj je isporučio podmornice

Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin spreman je da Srbiji isporuči moćni raketni sistem S-300 na osnovu posebnog međudržavnog ugovora o lizingu, otkriva Informer.

Ovaj aranžman biće, kako saznajemo, glavna tema najavljenog susreta ruskog lidera sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Prema ovom predlogu, koji je u pregovorima dva ministarstva odbrane u opticaju još od jeseni 2016. godine, raketni sistem S-300 ostao bi u vlasništvu Rusije, a bio bi ‘na upotrebi’ u Vojsci Srbije, za šta bi naša država plaćala određenu naknadu. Sličan dogovor Rusi su već sklopili sa Indijom, kojoj su pre nekoliko godina na lizing isporučili podmornice.

Isporuka već spremna

Prema rečima naših sagovornika, ovaj predlog je već naišao na odobravanje ruskih zvaničnika, pre svih ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Od Putina dobili na poklon

* šest modernizovanih ‘migova 29’
* 30 tenkova T-72
* 30 oklopno-izviđačkih vozila BRD-M2

O čemu se još pregovara

* raketni sistem ‘buk M2’
* dva transportna aviona AN-26
* četiri helikoptera Mi-24V
* PVO sistem ‘tor’
* PVO sistem ‘tunguska’
* Protivtenkovski raketni sistem ‘kornet’
* Mobilni raketni sistem ‘točka’

Postoji ozbiljna mogućnost da S-300 dobijemo na lizing. To bi značilo da je raketni sistem u ruskom vlasništvu, a da je praktično na upotrebi u srpskom Ministarstvu odbrane. Nešto slično Rusija je ranije dogovorila sa Indijom, kojoj je na lizing isporučila podmornice. Ova ideja se već pri prvom predstavljanju sredinom avgusta prošle godine jako svidela ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu. On je tada rekao da je to interesantan predlog i naložio da se izradi sva potrebna dokumentacija – prenosi naš izvor.

Prema njegovim rečima, tokom narednih nekoliko nedelja, pre susreta Putina i Vučića, biće organizovani sastanci srpskih i ruskih ekspertskih timova čiji je zadatak da razrade sve elemente ugovora o isporuci S-300.

Za realizaciju celog projekta biće potrebno oko godinu i po dana. Dakle, ako sve bude kako treba, tokom ove godine biće pripremljena sukcesivna isporuka, koja bi bila završena tokom prve polovine 2018. godine – podvlači naš sagovornik.

Sam Aleksandar Vučić preksinoć je potvrdio da će se uskoro sresti sa ruskim liderom.

Uskoro ću se videti sa predsednikom Rusije Vladimirom Vladimirovičem Putinom. Biće to najverovatnije pre izbora. Dosad smo se sreli devet puta, više nego svi drugi srpski lideri zajedno… Našom doslednom i principijelnom politikom pokazali smo da smo na evropskom putu, a istovremeno smo jedina država koja nije uvela sankcije Rusiji – rekao je Vučić u nedelju uveče na RTS, u emisiji “Predstavljanje predsedničkih kandidata”.

Sankcije nisu opcija
Sa Putinom ću se verovatno sresti pre izbora. Idemo ka Evropi, a jedina smo država koja nije uvela sankcije Rusiji
Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije

Važna reputacija

Bratislav Gašić, bivši ministar odbrane za vreme čijeg mandata je sklopljen vojnotehnički sporazum sa Rusijom, kaže da bi isporuka S-300 na lizing bila jako dobar posao za Srbiju.

Reč je o modernom naoružanju koje bi Srbiju svrstalo u sam vrh vojne opremljenosti u regionu, ali i šire. Ukoliko se ovo ostvari, uz šest najmodernijih aviona “mig 29” koji će nam uskoro biti isporučeni, naša država će svakako steći neuporedivo bolji status i reputaciju kao faktor stabilnosti na Balkanu – zaključuje Gašić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI