VUCIC I LEVEN : SVEDSKI INVESTITORI PRIORITET

Švedski premijer Stefan Leven doputovao je u posetu Srbiji nakon više od četiri decenije 11.42 – Nakon sastanka novinarima su se obratili premijeri Srbije i Švedske Vučić i Leven.

– Uvaženi gospodine Leven, dame i gospodo, želim da kažem da sam ponosan što sam kao predsednik vlade imao priliku da ugostim švedskog premijera. Imali smo zanimljive razgovore o važnim pitanjima – izjavio je Vučić.

On je teme sastanka podelio u tri kategorije.

– Bilateralni politički odnosi su odlični, a u budućnosti će biti još bolji. Ekonomski odnosi mogu da budu na još višem nivou. Švedski premijer je imao razgovore sa ljudima iz švedskih kompanija i sa ministrom privrede. Očekujemo unapređenje robne razmene između dve naše zemlje. Važan je dolazak švedskih investitora, i zato je izgradnja Ikee od izuzetnog značaja, posebno za dobavljače. Dolazak švedskih investitora je od prioritetnog značaja – rekao je premijer Srbije.

Kao drugu bitnu tačku o kojoj je bilo reči Vučić je naveo podršku švedskog premijera Srbiji na evropskom putu.

– Švedska je jedna od zemalja koja je uvek podržavala Srbiju i bila joj jedan od ključnih partnera. Podrška nije bezuslovna, mi znamo koji su zadaci pred nama – istakao je on.

Treća bitna tema razgovora jesu bila regionalna i geopolitička pitanja.

– Ključno pitanje je očuvanje stabilnosti u regionu. To je osnovni uslov za napredak naše ekonomije i ekonomija svih zemalja u regionu. Naše je da vodimo računa o miru i brinemo o stabilnosti, i na tom putu ćemo imati švedsku podršku – dodao je on.

10.44 – Počeo sastanak delegacija Srbije i Švedske

Sa Vučićem u delegaciji su još i ministri – državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić; zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i privrede Goran Knežević.

10.35 – Počeo sastanak tet-a-tet Vučića i Levena

Foto: Tanjug/Tanja Valić

10.31 – Švedsku delegaciju, a zatim i švedskog premijera, dočekala je počasna garda na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Nakon intoniranja švedske himne, začula se i srpska.

Glavne teme biće evropske integracije Srbije i, pre svega, ekonomska saradnja dve zemlje.

Švedski premijer Stefan Leven doputovao je sinoć u Beograd. Njega je na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” dočekao srpski premijer Aleksandar Vučić, sa kojim je nakon dočeka prošetao Kalemegdanom i Knez Mihailovom ulicom.

– Srećan sam jer naše dve zemlje imaju odlične odnose. Želim da pohvalim razvoj koji je Srbija ostvarila, postoji jaka saradnja sa EU, cilj je da postanete članica i mi to podržavamo – rekao je Leven sinoć.

Leven je prvi predsednik vlade ove skandinavske države koji posećuje Beograd posle više od četiri decenije. Poslednji premijer Švedske koji je boravio u Beogradu, u martu 1975. godine, bio je Ulof Palme.

Pročitajte i:

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI