VUCIC ERDOGAN TURSKA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će u fokusu razgovora koje će imati sa turskim predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom biti dalje unapređenje ekonomskih i političkih odnosa i dolazak novih turskih investitora u našu zemlju. On se osvrnuo i na protestnu notu, koju je Hrvatska poslala Srbiji zbog organizovanja izložbe o Jasenovcu u sedištu UN  

 

– Za nas je važno i da razgovaramo o turskoj političi na Balkanu, o unapređenju naših prijateljskih odnosa i o tome da vidimo šta je to što oni očekuju u odnosima između rbije i BIH- rekao je Vučić, koji boravi u poseti Turskoj, za TV Pink.
On je naveo i da je važno da se razgovara o tome šta su naši i njihovi interesi i da li mogu da se naprave određeni pomaci po pitanju infrastrukturnih projekata sa BIH, kao i da li mogu da se naprave bil kakvi pomaci po pitanju konačnog definisanja granica Srbije i BIH.

Protest Hrvatske isto kao kad bi neko zamerio Jevrejima za Dan Holokausta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da bi voleo da vidi tekst protesne note koju je Hrvatska uputila Srbiji zbog izložbe “Jasenovac, pravo na nezaborav” u Ujedinjenim nacijama u Njujorku i da se pita “da li je to moguće”, budući da su istorijske činjenice u vezi sa tim logorom sasvim jasne.

– To je kao kada bi neko ko bi pisao protesnu notu Jevrejima što su obeležavali dan Holokausta, a da ta nota stiže iz Nemačke- rekao je Vučić za TV Pink.

On je dodao da razume što sa Hrvatskom ne možemo da se saglasimo oko onoga što se zbivalo pre 27 godina, ali da ne može da razume što ne možemo da se saglasimo oko onoga što se zbivalo pre 72,73 godine.– Posebno, jer mi se čini da su tu istorijske činjenice sasvim jasne- naglasio je Vučić.On je istakao da nema naina da se Srbi nateraju da zaborave da postoji stradanje svoga naroda, strašni genocid i jezive zločine počinjene na prostoru Bosanske krajine, Hercegovine ali i Like, Banije i Korduna, koji je kontrolisala nekadašnja NDH.- To je stvarno nemoguće, jer bi zločin bio zaboraviti, ali i ne pdsećati u budućnosti na strašne zločine koji su se dogodili – baš da se nikada ne bi ponovili i da se nikad ne ponove nijednom drugu narodu- istakao je Vučić.

Turska kompanija Taj grupa od kraja septembra u Kraljevu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio večeras da će jedna turska kompanija Taj grupa u Kraljevu od septembra početi sa radom i da će zaposliti 2.500 ljudi.Vučić je, po dolasku u Tursku, ukazao da je veoma bitno da turski investitori dolaze u našu zemlju, kao i da imamo što više turskih turista.
Imam jednu radosnu vest koja govori o tome da će do kraja septembra jedna turska kompanija u Kraljevu početi sa radom. Zaposliće 2.500 ljudi i to je investicija od više od 35 miliona evra- kazo je on.
Vučić je preneo da je sa tom kompanijo obavio razgovor danas u Istanbulu. On je izrazio je uverenje da je to radosna vest za Kraljevo, ali i za celu Šumadiju i Raški okrug.

Važni razgovori o BiH

Vučić istakao je večeras da će u Istanbulu imati važne razgovore kako o turskoj politici na Balkanu, tako i o rešavanju problema sa BiH.

On je, po dolasku u Istanbu, rekao da je veoma važno za Srbiju da razgovara o turskoj politici na Balkanu, o unapređenju naših prijateljskih odnosa i da vidimo šta je ono što očekuju u odnosima Srbije i BiH.
– Čuće se naši interesi, a ućemo i njihove, pa da vidimo možemo li da pravimo određene pomake infrastrukturne sa BiH ili ne, da li možemo da napravimo bilo kakve pomake po pitanju rešavanja pitanja granice između naše dve zemlje- objasnio je Vučić.


Upitan da komentariše izjavu Sonje Biserko koja je kazala da je Dejtonski sporazum omogućio stvaranje države u državi BiH, Vučić je kazao da ne bi bilo ozbiljno ako i on kao predsednik komentarisao šta misli i govori gospođa Biserko.
”Ima pravo na svoj stav i niko joj to pravo nije uskratio niti će. Mi imamo svoju politiku koja znači poštovanja Dejtonskog sporzauma, integriteta BiH, ali i RS unutar BiH. Naša pozicija je tu čvrsta, jasn i nedvosmislena”, poručio je on.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak će razgovarati sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI