VUCIC BAJDEN : ZAJEDNICKA KONFERENCIJA, BAJDEN NE STEDI KOMPLIMENTE

ZAJEDNIČKA KONFERENCIJA, BAJDEN NE ŠTEDI KOMPLIMENTE: Vučić je pokazao liderstvo i političku hrabrost na mnogim poljima!
Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je posle sastanka sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom da očekuje značajnu podršku SAD u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, bez čega nema boljeg života za građane i ekonomskog napretka…

Do sukoba se dođe vrlo lako, jedna iskra i mi smo ušli svi u haos i moramo da posvetimo više energije očuvanju mira i stabilizaciji i zahvaljujem Bajdenu na podršci – rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju medijima sa potpredsednikom SAD Dzozefom Bajdenom.

On je rekao da je siguran da SAD žele miran i stabilan Zapadni Balkan, a da će Srbija učiniti sve što može da tome doprinese.

Vučić je rekao da je upravo o regionalnoj stabilnosti najviše govorio sa potpredsednikom SAD.

Zahvalio je SAD i na podrši evropskom putu Srbije i naglasio da će se Srbija truditi da ispuni sve što su njene obaveze.

Vučić je rekao da je sa Bajdenom razgovarao o tri važne teme – bilaterlanim odnbosima SAD i Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i mogućem napretku u budućnosti, kao i regionalnim odnosima i evropskom putu Srbije.

Dodao je da je razgovarao o odnosima između Srba i Albanaca i informisao Bajdena da će Srbija za mesec dana ugostiti premijera Albanije Edija Ramu i albanske predstavnike sa KIM, te biznismene, jer Srbija želi da na biznis forumima i poslovnim sastancima razvija našu zemlju i obezbedi veći rast privrede, čuvajući državne i nacionalne interese.

Vučić čestitao košarkašicama i Štefaneku

Premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas ženskoj košarkaškoj reprezentaciji Srbije na pobedi protiv Australije u četvrtfinalu Olimpijskih igara i srpskom rvaču Davoru Štefaneku, koji se plasirao u finale Olimpijskog turnira u Riju primetivši da je ranije govorio da će biti “žetva medalja”.

– Koliko sam mogao da čujem, ne zamerite mi ako sam pogrešio, da su naše devojke pobedile u košarci Australiju. Želim da im čestitam. Vidite da sam ja bio u pravu kada sam govorio da će biti žetva medalja – rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju medijima sa potpredsednikom SAD Dzozefom Bajdenom.

Govorili smo, želeći da ostavimo prošlost iza sebe i da gledamo u budućnost, o svemu što se dešavalo u prošlosti u proteklih 30 godina i mnogi su i u tim odnosima Srba i Albanaca činili, rekao bih, brojne greške i za nas kao narod i Vladu Srbije i za mene lično nikad nije predstavljalo problem da preuzmemo tu vrstu odgovornosti za greške koje su činili naši sunarodnici – rekao je Vučić.

On je naveo da veruje da će to isto uraditi i drugi, jer je stradalo mnogo Srba i Albanaca, te da se to u budućnosti neće ponoviti.

Verujem da imamo drugačiju budućnost ispred sebe i nešto o čemu možemo da se dogovaramo, a ne da gledamo preko nišana – rekao je Vučić.

Premijer je rekao da su bilateralni odnosi SAD i Srbije na ulazlaznoj putanji, da ima sve više invesitiora iz te zemlje u Srbiji, iako se o tome ne govori dovoljno.

Osim za NCR koji zapošljava oko 2.500 sa višim platama od prosečnih, nedovoljno se zna o investitorima iz SAS, što je naša krivica – rekao je Vučić.

On je dodao da veruje da će se unaprediti pravni poredak, kako bi Srbija mogla da privuče još investitora.

Verujem da ćemo Srbiju urediti u skladu sa pravima demokratskog društva i da će pravni sistem funksionisati efikasno, da američki investitori budu sitgurni u svoje investicije – rekao je Vučić.

On je istakao ogroman značaj očuvanja mira i staiblnosti, navodeći da bez toga nema dobrog života građana.

Srbija je, rekao je, na hrabar način počela da rešava ekonomske probleme, da se suočava sa bankrotstvom, i kroz mere fiskalne konsoluidacije uspela da se izbori tako da sada imamo suficit u budžetu, i rast veći od 2,6 odsto, iako je bilo predviđeno da ima samo 1,2 odsto.

Očekujemo da u budućnosti obezbedimo bolji život za građane, a to je od ključnog značaja za regionalhu stabilnost – poručio je Vučić.

S druge strane, Bajden je poručio da je srpski premijer pokazao liderstvo na mnogim poljima, naročito u odnosu sa Hrvatskom.

Srbija predstavlja ključni kamen temeljac politički i ekonomski za ceo reigon i liderstvo Srbije izuzetno je važno za ovaj deo Evrope – poručio je Bajden i dodao da izuzetno poštuje i liderstvo Aleksandra Vučića, koje je pokazao, kako je rekao, u važnim situacijama.

Gospodine premijeru, prešli ste ogroman put da biste svoju zemlju učinili pobednikom na mnogim poljima. I predsednik Obama i ja poštujemo liderstvo koje ste pokazali u mnogim trenucima, posebno u odnosima sa Hrvatskom – rekao je Bajden, obraćajući se Vučiću.

Pohvalio sam premijera da je učinio napore na širem pomirenju u regionu, mislim na posetu Srebrenici i potpisivanje Deklaracije sa Hrvatskom, za šta treba pzuno političke hrabrosti i liderstva – rekao je potpredsednik SAD.

On je istakao da Srbija mora da bude deo demokratske Evrope. Bajden je takođe zahvalio za dobrodišlicu na aerodromu.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je za celu Evropu bitno da region bude ujedinjen i miran, i da je Srbija kamen temeljac regiona.

Rekao sam dok smo se vozili kako smo dobili divnu dobrodošlicu. Stajali smo na platformi kada sam rekao da će vaši vaterpolisti stajati na istoj takvoj kao mi – rekao je Bajden komentarišući dešavanja na Olimpijskim igrama.

Moja poseta je kratka, ali mislim da smo mnogo postigli. Znamo se dugo, Obama i ja poštujemo liderstvo u važnim situacijama, posebno u odnosima sa Hrvatskom – dodao je Bajden.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI