VOJVODJANSKA BANKA : RADNIK UKRAO 70.000 EURA PA OTISAO NA MORE

BANKAR KLIJENTIMA UKRAO 70.000 EVRA, pa otišao u Grčku na more!
Vojvođanska banka podnela je krivičnu prijavu protiv svog službenika A. A. u niškoj filijali zbog sumnje da je ukrao najmanje 70.000 evra sa deviznih računa štediša!

Lopove motivišu minimalne kazne

Iako zakon predviđa maksimalnu kaznu od deset godina zatvora za zloupotrebu položaja odgovornog lica, kako je okvalifikovana pronevera u banci, niko od optuženih nije dobio ni blizu toliko. Tako je bankarska službenica iz Vršca koja je ukrala 13,5 miliona dinara dobila samo tri godine zatvora, a Miloš Krivokapić je, doduše bezuspešno, pokušao da sklopi nagodbu sa tužiocem na tri i po godine zatvora. Jedino je bankar Zoran Munćan iz Novog Sada dobio 35 godina zatvora, ali on svog klijenta nije samo opljačkao već ga je i ubio da bi prikrio lopovluk.

Interna bankarska kontrola je obavljena u ponedeljak, kad je utvrđeno da nedostaje novac sa računa klijenata, a osumnjičeni bankar je za to vreme bio na moru u Grčkoj. Pozvali su ga da se hitno vrati u Srbiju, što je on i učinio. Priznao je krađu, vratio deo novca, a za ostatak je zamolio nadležne u banci da ga sačekaju!

Kako saznajemo, A. A. već 14 godina radi u ovoj banci, a njegove kolege rekle su nam da se on i ranije služio novcem klijenata. Krađa je otkrivena kada je jedan od klijenata došao da podigne svoj ulog i ustanovio da mu je račun prazan.

– Čovek se zaprepastio kad mu je rečeno da njegovih para nema. Odmah je sprovedena interna kontrola, a kada je ustanovljeno da je novac proneveren, obaveštena je policija – kaže zaposleni u Vojvođanskoj banci.

On dodaje da je bilo pitanje vremena kad će se saznati da A. A. “mućka” sa tuđim parama.

– Svi su za to znali. A. A. je večito bio u ogromnom minusu, iako je to nama zabranjeno, a nikada nije odgovarao ni disciplinski. Uvek je uspevao da se izvuče i prikrije to što radi. Na kraju je dobio otkaz, još jedan blagajnik je suspendovan, ali trebalo je ranije da se reaguje – kaže naš sagovornik.

Banka će obeštetiti opljačkane klijente, a štetu će morati da naplati od kradljivca preko suda. Međutim, kako dosadašnja praksa pokazuje, još nijedna banka nije uspela da naplati ukradeno, s obzirom na to da su u pitanju ogromne sume koje bi nesavesni bankari potrošili do poslednjeg evra, ali nemaju dovoljno imovine koja bi mogla da im se zapleni u vidu odštete.

Pred Višim sudom u Nišu u toku je jedan ovakav postupak protiv Miloša Krivokapića, službenika AIK banke, koji se sumnjiči da je prokockao čak 560.000 evra! On je na sudu rekao da nema para, iako je na svom Fejsbuk profilu postavio fotografije sa brojnih egzotičnih putovanja, koje svedoče da mu ne ide loše ni nakon što je ostao bez posla u banci. 

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI