VOJNA VEZBA SLOVENSKO BRATSTVO 2016 > SVI DETALJI

Putin u Srbiji testira novi špijunski dron!
Ruska vojska poslala 150 bespilotnih minijaturnih letelica najnovije tehnologije “vilin konjic”, koje će biti korišćene tokom manevara u Srbiji od 3. do 9. novembra… Mini-dron je potpuno nečujan, težak svega 16 grama i bukvalno staje na dlan

Rusija će na multinacionalnoj vojnoj vežbi “Slovensko bratstvo 2016”, koja se održava u Srbiji od sutra do 9. novembra, po prvi put testirati svoje najnovije tajno oružje – bespilotnu minijaturnu letilicu “vilin konjic”!

Hrvati u panici: Rusi demonstriraju silu na našim granicama!

Hrvatski mediji sa strahom i zabrinutošću najavljuju vojnu vežbu “Slovenska braća 2016”! “Jutarnji list” piše da će Rusi na samu granicu sa Hrvatskom dovesti ratne avione, desantna oklopna vozila, transportere i dronove i tako demonstrirati silu i pokazivati mišiće Zapadu i NATO. Citira se i izjava penzionisanog ruskog pukovnika Anatolija Ciganoka, koji je rekao da je “ova vežba još jedna prilika da Rusija demonstrira silu u situaciji kada je NATO stigao nadomak njenih granica”.

Reč je o mini-dronu koji razvija ruska vojna industrija “Rosteh”, a bazira se na nanotehnologiji. Letelica je teška svega 16 grama i staje bukvalno na dlan (zbog čega je i nazvana “vilin konjic”), a opremljena je najmodernijim termo i video kamerama, što omogućava momentalno slanje snimaka izuzetno visoke rezolucije u vojni štab.

Ruski mini-dron je još u fazi razvoja, te nema dovoljno podataka o njemu, ali stručnjaci ističu da je to poslednja reč vojne tehnologije!

Rusi danas stižu

Mediji u Moskvi navode da će u Srbiju biti poslato najmanje 150 ovih letelica kako bi ih ruski specijalci tokom vežbe u Srbiji testirali u realnim uslovima.

Prevashodni zadatak “vilinog konjica” jesu izviđačke i antiterorističke akcije. Dron je potpuno bešuman, njim se lako upravlja i podseća na norvešku bespilotnu letelicu nazvanu “crni stršljen”, koju koriste američki i britanski specijalci. Rezolucija kamera na njemu, tvrde ruski mediji, toliko je jaka da može snimiti i najsitniji detalj na bilo kom objektu – pišu ruski mediji.

Ruski ‘vilin konjic’

* 16 grama težak
* staje na dlan
* bešuman i lak za upravljanje
* opremljen termo i video kamerom
* šalje fotografije i HD video-snimke štabu u realnom vremenu
* omogućava identifikaciju i najmanjih detalja na objektima

Goran Cvijović, direktor Vazduhoplovne akademije, kaže da je dron “vilin konjic” najmodernije naoružanje.

To je sam vrh nanotehnologije i pokazatelj kvaliteta ruske vojske. Koristi se samo u specijalnim operacijama, kad treba zabeležiti nešto što vojnici ne mogu da vide. Njegova najveća prednost je što snimke i fotografije pravi u realnom vremenu i šalje ih odmah u štab, pa tako vojska momentalno može da zna gde su neprijatelji ili teroristi. Uz to, naoko je gotovo nevidljiv i potpuno je bešuman – zaključuje Cvijović.

Inače, na vežbi “Slovensko bratstvo 2016”, osim 150 ruskih specijalaca koji će danas doputovati u tri aviona “iljušin”, učestvuje i 450 srpskih i 56 beloruskih vojnika. U Srbiju će se iz Rusije dopremiti i tri oklopna vozila BMD-2, bespilotna letelica “tahion” i četiri terenska vozila “kvad”.

DEMONSTRACIJA SILE Srpsko-ruski manevri održani i 2014.

Tokom sedam dana manevara, učesnici će uvežbavati padobranske i helikopterske desante, borbe sa teroristima i izviđanje terorističkih baza korišćenjem bespilotnih letelica.

Šta će vojnici uvežbavati

padobranski i helikopterski desant,
desantiranje borbenih oklopnih vozila,
izvršenje marša,
izvršenje napada na terorističku bazu,
izviđanje pobunjeničkih položaja upotrebom bespilotnih letilica,
artiljerijsku pripremu napada,
vazduhoplovnu vatrenu podršku napada,
sanitetsku evakuaciju,
dejstvo na oteto vozilo i uništenje eksplozivne naprave,

Vežbe će biti odrađene na automatizovanim strelištu “Orešac”, vojnom poligonu “Pasuljanske livade” i aerodromima “Kovin” i “Batajnica”.

Naša stvar

Šef diplomatije Ivica Dačić, upitan da li će ovi manevri razljutiti Zapad, ističe da je Srbija nezavisna i vojno neutralna država koja samostalno odlučuje sa kim održati vojnu vežbu.

Nećemo valjda da pitamo nekog činovnika ili potrčka da nam odobri vojnu vežbu. Kakva bi to bila zemlja? Srbija sa Rusijom ima dve vojne vežbe, a sa NATO i zemljama Evropske unije dvadeset do trideset. Organizovaćemo vojne vežbe i sarađivaćemo s kim hoćemo. Ovo je naša zemlja i naši interesi! – kategoričan je Dačić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI