#VladimirPutin SERBS DONT GO IN EU AND NATO: #Putin Dramatična poruka iz Moskve stigla u Beograd!

Sergej Železnjak, funkcioner Putinove Jedinstvene Rusije, upozorio: Ako se Srbija duboko integriše u EU, moraćemo da preispitamo međudržavne sporazume… Rusiju brine pokušaj NATO pakta da ojača svoje pozicije na Balkanu, uključujući i u bratskoj Srbiji, koju pritiskaju da se odrekne Kosmeta, poručio Železnjak

Kada se i ako Srbija dublje integriše u Evropsku uniju, ona će najverovatnije izgubiti međudržavne ugovore sa Rusijom na osnovu kojih se proizvodi iz naše zemlje bez carine izvoze u ovu zemlju.

Takođe, Rusija bi u tom slučaju razmotrila i ukidanje drugih sporazuma o vojno-tehničkoj i drugoj pomoći i podršci našoj zemlji. Ovo je juče saopštio Sergej Železnjak, visoki funkcioner vladajuće Jedinstvene Rusije, koji u Moskvi važi za jednog od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina!

Rusija će verovatno biti prinuđena da preispita niz sporazuma sa Srbijom ukoliko se Beograd duboko integriše u EU. Nama je to potpuno jasno. Mi moramo da štitimo svoje ekonomske interese – poručio je Železnjak, koji je i potpredsednik ruske Dume. Intervju u kome je govorio i o odnosima sa Srbijom objavljen je na zvaničnom sajtu Jedinstvene Rusije.

Pretnja NATO

Železnjak je takođe istakao i da Moskvu “veoma brine pokušaj NATO pakta da ojača svoje pozicije na Balkanu, uključujući i pozicije u bratskoj Srbiji”:

U Crnoj Gori jasno vidimo do kakvog dubokog društvenog raskola dovodi stremljenje da se zemlja uvuče po svaku cenu u Alijansu, uprkos volji naroda. Zato Rusija podržava napore Beograda u očuvanju vojne neutralnosti i i dalje će sprovoditi takvu politiku kao važan deo prijateljskih odnosa. Najvažnije je da puteve i metode daljeg jačanja neutralnosti, uključujući i ideju fiksiranja te činjenice u Ustavu kao dugoročnu garanciju neulaska Srbije u NATO, odrede srpske političke snage bez ikakvog pritiska spolja!

Integralna izjava Sergeja Železnjaka

printscreen

Šta mislite o mogućnosti ulaska Srbije u EU i da li bi taj korak iskomplikovao odnose Rusije i Srbije? Srbija bi morala da podrži sankcije prema Rusiji, jer EU već od nje traži da osudi postupke Rusije na Krimu. Šta će Srbima biti skuplje – da uđu u EU ili da sačuvaju dobre odnose s nama?

– Integracija u bilo kakve saveze i druga pitanja spoljne politike bilo koje nezavisne zemlje treba da budu pitanje unutrašnjih interesa i mišljenja građana. U isto vreme primećujemo da je glavni i apsolutno neprihvatljiv uslov koji je EU postavila Srbiji priznanje otcepljenja Kosova i Metohije. Osim toga, Jedinstvena Rusija duže vreme čvrsto podržava politiku naših srpskih partnera, kako vladajućih partija, tako i opozicionih snaga u sprovođenju nezavisne politike u interesu građana Srbije. Postoje neke tendencije u samom EU koje sada bitno umanjuju značaj pregovora o varijantama integracije Srbije u taj međunarodni savez.
Jasno nam je da u slučaju duboke integracije Srbije u EU, pre svega, moramo da preispitamo niz međusobnih dogovora, da bismo zaštitili naše ekonomske interese. Osim toga, ozbiljno nas zabrinjava pokušaj NATO da pojača svoju poziciju na Balkanu, uključujući i Srbiju. Vidimo šta se dešava u Crnoj Gori. Pokušavaju da je uvuku u Severnoatlantski savez po bilo koju cenu i suprotno volji naroda, praveći duboke društvene probleme…

Govoreći o ulasku Srbije u EU, Železnjak je napomenuo da je “glavni i apsolutno neprihvatljiv uslov EU za ulazak Srbije priznavanje nezavisnosti Kosova”.

Jedinstvena Rusija se u poslednje vreme čvrsto pridržava politike pružanja podrške našim srpskim partnerima, kako vladajućoj partiji, tako i opozicionim snagama, u sprovođenju nezavisnog kursa u interesu građana – napomenuo je Železnjak.

Komentarišući ove poruke iz Moskve, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za Informer da “apsolutno ništa ne može narušiti dobre odnose Beograda i Moskve”.

Srbija i Rusija su u najboljim mogućim odnosima. Ne postoje sporna pitanja između nas. Nije sporna ni naša želja za članstvom u EU i građani nemaju apsolutno nijedan razlog da po ovom pitanju brinu… – podvlači Dačić.

I Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za EU integracije, kaže da je država jasno opredelila ciljeve.

Srbija je kao svoj strateški cilj postavila put reformi, unutrašnjeg razvoja i evropskih integracija koji na najefikasniji način doprinose ekonomskom i društvenom napretku. To su građani prepoznali, dajući podršku takvom diskursu – naglašava Joksimovićeva.

Hod po žici

Profesor FPN Slobodan Samardžić kaže da ovo nije nikakva preteća poruka Rusije našoj zemlji, ali…

Železnjak je ipak u pravu u jednoj stvari. Srbija je u januaru 2014. potpisala pregovarački okvir EU u kom se navodi da ćemo morati da preispitamo trgovinske sporazume s drugim državama. Iako se ne precizira kada ćemo morati da se odreknemo tih dogovora, činjenica je da što dublje Srbija ulazi u Evropsku uniju, to više mora da poštuje njena pravila. Vlada Srbije sada šeta po tankoj žici – zaključuje Samardžić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI