Vladimir Putin nam sutra na vidovdan salje dva moderna helikoptera “Mi 17”

IZ RUSIJE NA VIDOVDAN! Vladimir Putin nam sutra šalje dva moderna helikoptera “Mi 17”!
Dva helikoptera “mi 17” samo su početak ranije ugovorene isporuke ruske vojne tehnike i opreme Srbiji. Vučić sa Putinom krajem maja u Moskvi dogovorio najpovoljnije moguće uslove


Dva ruska helikoptera “mi-17” biće isporučena Srbiji sutra rano ujutro, na Vidovdan, saznaje nas portal! Isporuka ovih letelica samo je početak realizacije ranije ugovorenog aranžmana o opremanju srpskih oružanih snaga ruskom vojnom tehnikom i opremom.

Kako saznajemo, helikoteri ‘mi 17’ sleteće u Srbiju u noći između 27. i 28. juna, a primopredaji letelica najverovatnije će prisustvovati i premijer Aleksandar Vučić lično.

PRETNJE NATO
Predsednik Vladimir Putin je obećao pomoć u slučaju pretnje NATO

Ova dva helikoptera su samo početak isporuke ruske ratne tehnike. Kako smo ranije već pisali, postignut je dogovor i da srpska vojska dobije najsavremenije ruske raketne sisteme tipa “smerč” i “uragan”.

Čuvanje neutralnosti

Realizacija istorijskog vojno-tehničkog sporazuma sa Rusijom znači da Srbija postaje sve ozbiljnija vojna sila u regionu.

Karakteristike
helikoptera “mi-17”

– maksimalna nosivost 4.500 kg
– dužina 18,65 m
– visina 4,76 m
– maksimalna masa pri poletanju 13.000 kg
– maksimalna brzina 262 km/h
– pogon od dva motora snage 2.700 KS

– Srbija, za koju predsednik Putin stalno naglašava da je poslednji ruski saveznik na Balkanu, može da računa na posebne uslove nabavke naoružanja. To znači da za Beograd ne važe tržišne cene i uslovi, a Rusija će u svakom smislu, pa i finansijskom, maksimalno izaći u susret – ističe sagovornik, diplomata blizak Kremlju.

On nije mogao da otkrije konkretne finansijske uslove isporuke, ali uverava da Srbija “sasvim sigurno neće platiti tržišnu cenu”:

– Ruska strana je vrlo fleksibilna u ovom aranžmanu… Uostalom, predsednik Putin je obećao pomoć u slučaju pretnje NATO. To naravno ne znači da se Srbija svrstava u vojni blok ili savez, ali znači da je Srbija zemlja kojoj bratski pomažemo. Naš cilj jeste da vaša zemlja uspešno sačuva poziciju vojne neutralnosti. Da se ne lažemo, neutralnost je danas moguća samo ako ste vojno moćni da odvratite moguću provokaciju ili agresiju…

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da su ove vesti veoma važne za bezbednost Srbije.

Kupovina helikoptera nije izdatak, već dobro ulaganje i unapređenje vojne sposobnosti Srbije. Ti kapaciteti će se koristiti i u civilne svrhe, recimo za vremenske nepogode.

– Dogovor premijera Vučića i ruskog predsednika Putina o strateškom naoružanju jeste istorijski i veoma važan. Nikad ne znamo šta se može desiti i država mora biti sposobna da se brani. Isporuka tog naoružanja, koje podrazumeva i raketne sisteme “smerč” i “uragan”, a možda i S-300, ipak će u velikoj meri zavisiti od našeg budžeta – podvlači Dragaš.

Važna isporuka

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, kaže da bi bilo jako dobro da se realizuje dogovor Beograda i Moskve.

– Bilo bi dobro da helikopteri dođu i da krene realizacija dogovora s Rusijom. Mnogo toga je u igri i iskreno se nadam da se sve neće završiti na praznim rečima. Daj bože da se dogovor Beograda i Moskve ispoštuje do kraja – zaključuje Dragišić

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI