Vesic za nas portal : Za “divlju” gradnju bice podnete krivicne prijave

Gradski menadžer Goran Vesić: Svi objekti koji se ne nalaze na satelitskom snimku iz novembra 2015. godine biće srušeni prema odredbama zakona. Aktivisti “patkice” hoće vlast na silu

TRAŽIĆEMO odgovornost onih inspektora, opštinskih ili gradskih, koji su dopustili da niknu nelegalne zgrade od nekoliko hiljada kvadrata, a da to nisu sankcionisali. Svako ko nastavi da gradi pored zabrane i trake, a ima i takvih slučajeva, dobiće odmah krivičnu prijavu, najavljuje gradski menadžer Goran Vesić.

* Kako mislite da to izvedete?

– Grad je dobio samo satelitski snimak iz novembra 2015. godine. Kako Zakon o ozakonjenju kaže, svi objekti koji se ne nalaze na tom snimku, a građeni su bez važećih dozvola, biće srušeni. Pojedini investitori su pokušali da iskoriste Zakon o ozakonjenju, čiji je smisao da se ozakone do tada izgrađeni objekti, i da sagrade nove kako bi ih uz pomoć pojedinaca iz lokalne samouprave prikazali kao objekte građene pre donošenja zakona?! U petak je počeo popis svih objekata koji se grade ili su građeni proteklih osam meseci i odmah posle upoređivanja sa satelitskim snimkom, odnosno ukoliko se ne nalaze na njemu, biće odbijeni za legalizaciju.

* Arapskim investitorima je u projektu “Beograd na vodi” u zakup dato najluksuznije zemljište u prestonici bez nadokande. Šta od toga imaju obični građani?

– Prvo, tih 116 hektara zemljišta pored reke je postalo u očima opozicije “najluksuznije” tek kada smo ga mi raščistili od vagona, šuta, polusrušenih objekata, brodskih olupina i ko zna čega još. Dok to nismo uradili nisu ni znali da postoji to zemljište. Dakle, ako je najluksuznije zašto ga nisu oni raščistili? Makar kamen da su pomerili odatle i pronašli makar jednog investitora koji bi dao ne milijarde već milion evra, imali bi sada pravo nešto da kažu. Nisu bili u stanju to da urade i bolje im je sada da ćute. “Beograd na vodi” je projekat koji je važan za dalji razvoj Srbije jer predstavlja ulaganje od preko 3,5 milijardi evra. Realizacija ovog projekta obezbediće skoro 2 miliona novih kvadrata, dovešće do porasta bruto društvenog proizvoda zemlje, imaćemo najmanje više od deset hiljada novih radnih mesta, tokom radova biće zaposlena naša građevinska operativa, postaćemo turistički interesantniji i ono što je po mom mišljenju možda i najvažnije, postajemo poslovna prestonica Balkana, odnosno mesto odakle će strane kompanije voditi poslove za ovaj region. Postoji još jedna važna činjenica. Izgradnja “Beograda na vodi” promenila je pravac razvoja Beograda jer se naš grad prvi put zaista spušta na reke. S druge strane Save, preko puta “Beograda na vodi” niče novo naselje u Bloku 18 koje će se prostirati na prostoru od skoro 47 hektara na kome će se izgraditi 750.000 kvadrata.

* Da li su funkcioneri grada Beograda znali za noćno rušenje objekata u Savamali?

– Kao što je više puta javno rečeno, od gradonačelnika čekamo da istragu o čitavom događaju završi nadležno Tužilaštvo, koje je nezavisan organ. Tada će biti jasno šta se dogodilo.

REŠIĆEMO BUKU IZ KAFIĆA * Obećali ste stanarima Cetinjske ulice da ćete uskoro rešiti problem buke koja dolazi od noćnih klubova. Na koji način?
– Jesam. Primio sam ih tri puta i oni su potpuno u pravu. Ali da bi se problem rešio potrebna je izmena određenih propisa, a procedura izmene zahteva vreme. Na sednici Skupštine grada Beograda krajem avgusta donećemo odluku po kojoj će se ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata u stambenim zgradama proširiti i na prostor između 300 i 500 metara oko njih. Sa druge strane, tražićemo od države ingerencije da gradske inspekcije kontrolišu nivo buke u svakom trenutku, kažnjavaju one koji se ne pridržavaju pravila i zatvaraju objekte.

* Da li pratite proteste koji se održavaju tim povodom? Kako ocenjujete zahteve za ostavku čelnika grada i policije?

– Srbija je slobodna zemlja i svako ima pravo da izražava svoje mišljenje uključujući i protestom. Sve dok se ti protesti odvijaju u skladu sa zakonom i dok nema nasilja, oni su pravo građana. Nažalost, na poslednjem okupljanju stotinak ljudi je fizički napalo gradonačelnika, njegove pomoćnike, većnike i odbornike, povredili su policajca i pokušali da na silu upadnu u Skupštinu grada i spreče održavanje sednice. To je nedopustivo i to nema veze sa protestima već sa pokušajem da se vlast uzme na silu. A nasilničko ponašanje se kažnjava po zakonu svuda u svetu, kako u Srbiji, tako i u SAD, Francuskoj ili Rusiji.

* U kojoj meri će rekonstrukcija Trga Slavija ometati frekventni saobraćaj u ovom delu grada?

– Izgradnja fontane, koja počinje na jesen, neće uticati na odvijanje saobraćaja s obzirom na to da moramo da raspišemo novi tender za rekonstrukciju kolovoza na Slaviji i u Bulevaru oslobođenja. Tako će se kolovoz na Slaviji i Bulevaru oslobođenja raditi tek na proleće, ali će, pošto će fontana već biti završena, vreme u kome će tokom tih radova odvijanje saobraćaja na Slaviji biti delimično otežano biti kraće.

* Dosta predsednika opština se žali na male ingerencije spram gradske uprave i centralizaciju gradske vlasti. Da li je to tačno?

– Tačno je, ali i grad traži često veće ingerencije od republike. Odnos između gradske i opštinske uprave je definisan Ustavom republike Srbije koji, nažalost, beogradske gradske opštine ne poznaje kao jedinice lokalne samouprave. Zakon o glavnom gradu i Zakon o statutu Beograda, koji su u pripremi, donekle će omogućiti da opštinama vratimo određene nadležnosti, ali samo u okviru postojećeg Ustava. Biće to krupan iskorak ka decentralizaciji, ali prava će uslediti tek posle promene Ustava.

GRAĐANI I KOMUNALNA POLICIJA

* Da li su osnovane sve češće kritike javnosti na rad komunalne policije u Beogradu?

– Delimično. Ne mogu da kažem da su komunalni policajci u svakom trenutku radili u skladu sa propisima, ali su incidenti koji osvanu na društvenim mrežama tek hiljaditi deo njihovih intervencija. Svako ko prekrši ovlašćenja biće sankcionisan i zato postoje zakoni i interne procedure. U narednom periodu neophodno je uraditi više na edukaciji komunalnih policajaca kako bi njihova komunikacija sa građanima bila bolja. Ipak, treba da se zna da sadašnja gradska uprava nije još uvek zaposlila nijednog komunalnog policajca. Upravo zato ne mogu da se otmem utisku da deo javnosti komunalnu policiju koristi kako bi se politički napadala sadašnja gradska vlast.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI