(UŽIVO/VIDEO) POČINJE RAT U MAKEDONIJI?! Šiptari u Strugi organizuju prihvat dobrovoljaca iz Albanije!

Makedonija je na pragu rata pošto je Talat Džaferi na prevaru izabran za predsednika Sobranja, nakon čega su pristalice pokreta za Zajedničku Makedoniju ušle u parlament i započeo je opšti haos


21.49 – Premijer Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra hitnu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti zbog dešavanja u Makedoniji.

21.44 – Kako Informer nezvanično saznaje, u gradu Struga u kome žive isključivo Albanci, organizuje se prijem dobrovoljaca iz Albanije koji su spremni da se bore za njihove ciljeve u Makedoniji.

21.30 – Kako Informer saznaje, komandiri policije albanske nacionalnosti dobili nalog da u punoj opremi se jave u DUI odnosno mesna sedišta ove albanske partije. Takođe, 113 albanska vojna brigada iz Tetova se mobiliše i kreće ka Skoplju da brani Džaferija koji je prebijen u Sobranju.

21.10 – Kako prenose mediji u Makedoniji, ima osam povređenih koji su prebačeni u Gradsku bolnicu u Skoplju. Od njih, sedam je primljeno sa povredom glave i jedan sa povredom kolena.

21.07 – Johanes Han, evropski komesar za proširenje, na svom profilu na Twiteru osudio je napade na poslanike, i dodao da nasilju nema mestu u parlamentu.

21.01 – Lider VMRO-DPMNE i bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski pozvao je na Fejsbuku na smirivanje situacije.

Gruevski apeluje na građane da ne nasedaju na provokacije Zorana Zaeva i SDSM i da ostanu mirni kako bi se kriza u Makedoniji rešila mirnim i legalnim političkim sredstvima.

Nasilje nije rešenje i potrebno je smirivanje strasti. Pozivam na prisebnost. Narod da ne podleže provokacijama SDSM i onih koji žele da državu gurnu u još dublju krizu i da ispune njihov scenario. Potrebno je smirivanje strasti. VMRO-DPMNE će se suprotstaviti ovim antidržavnim postupcima SDSM pravnim i političkim sredstvima – naveo je Gruevski.

20.57 – Kako nezvanično saznajemo, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov proglasiće večeras vanrednu stanje.

20.53 – Policija u Makedoniji stala uz narod na ulicama ispred Sobranja, javio je dopisnik Pinka iz Skoplja Milenko Nedelkovski.

20.45 – Makedonski žurnal prenosi da je Zaev krenuo vatrenim oružjem prema masi. On je izvukao oružje. Demonstranti su videli ovu situaciju, pa su krenuli ka njemu.

20.35 – Lider SDSM Zoran Zaev uspeo je uz podršku zapadnih službi da stavi pod kontrolu nekoliko vojnih generala, ali je ipak vojska većinski uz Nikolu Gruevskog i predsednika Đorđa Ivanova.

20.16 – Pred zgradom makedonskog parlamentna čuje nešto nalik na šok bombe, javlja MIA.

20.09 – Ispred zgrade Sobranja okupio se veliki broj građana i policije, a sukobi i haos iz makedonskom parlamenta vrlo lako bi mogao da se prelije i na ulice.

20.03 – Kako prenose makedonski mediji, povređen je i potpredsednik SDSM Damjan Mančevski.

19.57 – Inicijativa za Zajedničku Makedoniju pozvala je narod svih gradova na izađe na ulice.

19:42 – Kako javlja dopisnik televizije Pink Vasko Eftov, građani, koji su protestvovali više od 50 dana ispred skupštine, danas su ušli u zgradu i započeli tuču sa makedonskom dosadašnjom opozicijom.

Od 2001. se ne pamte ovolike tenzije. Nelegitiman je izbor, skupština je bila prekinuta oko 18 časova i u foajeu je izabran predsednik jedan od komandanata UČK. Na današnji dan 2001. godine izvršen je masakr nad makedonskim civilima i vojnicima, tako da postoji simbolika. Ovo je jasan scenario koji se realizuje. Intervenisaće policija i vojska, možda će biti uvedeno i vanredno stanje – javio je Pinkov dopisnik.

19.33 – U Makedonskom parlamentu došlo je do opšte tuče, a lider SDSM Zoran Zaev je povređen. Kako saznajemo, on i četvorica njegovih saradnika dobili batine.

19:25 – Kako prenose makedonski mediji, pristalice pokreta “Za zajedničku Makedoniju” upali su u zgradu Sobranja.

Glasovima Socijal-demokrata i albanskih partija, Talat Džaferi izabran je za predsednika Sobranja uz burno negodovanje poslanika VMRO-DPMNE, javljaju makedonski mediji.

Odmah posle izbora Džaferija za predsednika parlamenta, poslanici VMRO-DPMNE su počeli da uzvikuju: “Ovo je puč”, dok se ispred zgrade nalazi veliki broj pristalica ove stranke.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI